Michal Průcha ozdobil svůj návrat na malou dráhu mistrovským triumfem

Praha – 6. května
Michal Průcha nechyběl v říjnu 2007 při závodní premiéře malé dráhy, nicméně od té doby se tady objevil jen předloni při tiskové konferenci a loni při jediném podniku Markéta Cupu. Včera však nechyběl při druhém pokračování mistrovství republiky na malé dráze. S výjimkou jediné rozjížďky vyhrál všechno a na nejvyšším stupni vítězů mohl jen litovat nemocniční hospitalizace jeho otce Karla při úvodním závodě.

Psí počasí s šedivou oblohou a protivným deštěm se včera nevyhnulo ani Praze. Závod musel být dokonce přerušen kvůli bleskům. V momentě přerušení však bouřka ustala, takže nucená přestávka mohla být zkrácena. Dráha však trpěla srážkovou vodou a především ve finálových rozjížďkách šlo o její regulérnosti pochybovat.

Mítink opět rozehrál ve velkém stylu Michal Škurla. Leader průběžné klasifikace obou mistrovských šampionátů stopětadvacítek na samotný úvod odvedl Davida Štěrovského. V rozjížďce s číslem sedm si stejně počínal s Michaelou Krupičkovou a o čtyři jízdy později s Lukášem Kovaříkem.

Tím se však jeho portfolio úspěchů dnes uzavřelo. Ve třinácté jízdě na zhoršujícím se povrchu dráhy upadl. Byl však vyloučen, protože nastartoval motocykl, a na finále A neměl dostatek bodů. Za soupeře v béčku měl Michaelu Krupičkovou. Liberecká závodnice prohrála v základní části nejprve s Michalem Škurlou a posléze i s Davidem Štěrovským.

Ve finále B však nekompromisně proháněla leadera průběžné klasifikace. Pražan ve druhé zatáčce třetího kola upadl. Michaela Krupičková se mu díky bleskové reakci dokázal vyhnout skvělým úhybným manévrem přes trávník.

Protože jízda nebyla zastavena, dojela si do cíle pro třetí místo. Michal Škurla doběhl o něco později po svých a zůstal po dvou kláních na čele průběžné klasifikace. Běhání s motocyklem jsme včera viděli vícekrát. Ve finále C si tímto způsobem zachránil jediný bod Dominik Hinner, když si na kluzkém povrchu ustlal hned dvakrát. Rovněž David Štěrovský se ocitl opěšalý.

Pardubický závodník neměl cestu do finále A zrovna jednoduchou. V rozjížďce s číslem jedna podlehl Michalu Škurlovi. Pak však neohroženě dvakrát zvítězil. Ve čtrnácté jízdy měl za soupeře Zdeňka Holuba. Chabařovický nováček byl z vnitřní startovní pozice v první zatáčce dříve. A ve výjezdu svého soka nekompromisně vyvezl na mantinel.

David Štěrovský se ale nevzdal. Ve druhém oblouku opět útočil zvnějšku. Na bahně však uklouzl a spadl. Stejně dopadl takřka současně Zdeněk Holub. Sudí Lenka Felixová ovšem viděla pořadí pádů obráceně a na repete mohl nastoupit David Štěrovský.

By byl na ovále sám, neměl na růžích ustláno, protože v posledním kole se mu zasekl plyn. Do cíle přiběhl po svých, ale na finále A neměl motocykl. Michal Průcha už stál na startovním roštu, když se David Štěrovský šel omluvit Zdeňkovi Schneiderwindovi. Nakonec mu však svůj stroj půjčil Dominik Hinner.

Na nezvyklém stroji ovšem neměl proti Michalu Průchovi šanci. Slánský závodník korunoval vítězstvím stylem start – cíl své elegantní vystoupení. Ztráta jediného bodu se Zdeňkem Holubem šla na vrub potíží s řazením po startu deváté jízdy. A tak se vtírá neodbytná otázka, zda krátká dráha doposud trpěla neúčastí Michala Průchy a nebo to bylo obráceně a Michal Průcha trpěl absencí bojů na minioválu. Odpověď nabídnou až další podniky.

    D C B A TOT
1. Michal Průcha, Slaný 2 1 2 2       4 11
2. David Štěrovský, Pardubice 1 2 2 2       ex 7
3. Michaela Krupičková, Liberec 2 2 1 1     2   8
4. Michal Škurla, Praha 2 2 2 ex     1   7
5. Lukáš Kovařík, Praha ex 2 1 1   2     6
6. Dominik Hinner, Praha F 1 2 1   1     5
7. Zdeněk Holub, Chabařovice 1 F 2 X 2       5

Poznámka: Lukáš Kovařík a David Štěrovský byli v rozjížďce s číslem tři, resp. finále A vyloučeni za předjetí o kolo, Michal Škurla byl ve třinácté jízdě diskvalifikován za nastartování motocyklu po pádu na dráze.

Průběžné pořadí seriálu:

  20.4. 6.5. TOT
1. Michal Škurla, Praha 12 7 19
2. David Štěrovský, Pardubice 9 7 16
3. Michaela Krupičková, Liberec 8 8 16
4. Michal Průcha, Slaný NS 11 11
5. Lukáš Kovařík, Praha 4 6 10
6. Zdeněk Holub, Chabařovice 3 5 8
7. Dominik Hinner, Praha 2 5 7

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)