K závodění se vždycky najde nějaký důvod

Plzeň – 27. září
Letošního přeborníka známe již tři týdny, když Zdeněk Simota v Liberci inkasoval čtrnáct bodů a svůj náskok na hrotu aktuální klasifikace zvýšil na nepřekonatelnou mez. Dobrá, můžeme spekulovat o boji o druhé místo, v němž Martin Gavenda prozatím ztrácí šest bodů na Michala Škurlu. Moravan si však může být jistý, že jej z bronzu nesundá Jan Kvěch, protože ten v neděli v posledním letošním přeboru nenastoupí. I kvalifikační funkce přeboru je v zásadě pasé. Že by Jan Macek najel jedenáct bodů na Václava Kvěcha a vyšťouchnul jej z finálové startovní listiny v Březolupech? Třeba ano, možná ne. Ale nic z výše uvedeného není podstatné jako závodění samotné, protože při posledním přeboru v nedělní Plzni bude nejdůležitější závodění samotné, když se dokonce musela původně vypisovat kvalifikace. Nyní se však zdá, že se pojede rovnou hlavní závod.


Tipujte:

Označte trojici závodníků, která bude v neděli stát na pódiu v Plzni:

View Results

Loading ... Loading ...

Zdeněk Simota je již tři týdny jasným přeborníkem

Příčinou je Rafal Konopka, polský plochodrážní světoběžník, jenž je spíše než ve své vlasti známý na Britských ostrovech. Ondřej Smetana se mu chtěl revanšovat za jeho manažerský servis, když chtěl v neděli závoděi na Borech. Mezi přáteli je pomoc samozřejmá. Nicméně sotva vyšla startovní listina s dvanácti jmény v hlavním závodě a pěti v kvalifikaci, polský rodák se s výmluvností hodnou Seneky omluvil. Nejvýraznějším argumentem bylo, že přebor není zapsaný v mezinárodním kalendáři FIM

Jakub Exler patří k závodníkům, pro něž má pořádání přeborů určitě smysl

Rafal Konopka jako cizinec by si musel svou účast v hlavním závodě vybojovat v kvalifikaci, která však po jeho rezignaci ztratila smysl. Čtveřice českých mladíků včetně Vojtěcha Zamazala, jehož čeká oficiální ostrý debut s pětistovkou, tak s největší pravděpodobností postoupí přímo.

Přestože startovní listina bude muset být upravena, již nyní je jisté, že v neděli po obědě nebude na Borech prostor pro nudu. Senioři klasicky budou hájit své postavení před dravými mladíky. A byť závod drasticky nepřepíše naše plochodrážní dějiny, určitě poskytne skvělou podívanou. Už jen proto, že za měsíc budeme na letošní sezónu pouze vzpomínat.

Startovní listina nedělního přeboru v Plzni:

kvalifikace:
Jakub Exler, Praha
Jan Hlačina, Divišov (250 ccm)
Rafal Konopka, PL
Jaroslav Vaníček, Praha (250 ccm)
Vojtěch Zamazal, Slaný
hlavní závod:
1 druhý z kvalifikace
2 Michal Škurla, Praha
3 Pavel Čermák, Praha
4 Václav Kvěch, Praha
5 Pavel Kuchař, Praha
6 vítěz kvalifikace
7 Filip Hájek, Praha
8 Petr Chlupáč, Praha
9 třetí z kvalifikace
10 Zdeněk Simota, Plzeň
11 František Klier, Divišov
12 Milan Dobiáš, Chabařovice
13 Daniel Klíma, Praha
14 Martin Gavenda, Březolupy
15 Jaroslav Petrák, Pardubice
16 čtvrtý z kvalifikace
17 pátý z kvalifikace

Foto: Karel Herman a Eva Palánová