Svátek všech Václavů bude zítra rovněž svátkem ploché dráhy

Divišov – 27. září
Těžko soudit, jak to před skoro jedenácti staletími ve Staré Boleslavi bylo s vraždou knížete Václava. Nicméně dnes je symbolem českého státu a jeho jméno nosí stále hodně českých mužů. Na jeho zítřejší svátek si však řada lidí vzpomene, až při marném lomcování dveřmi obchodu, které opatření levicových vlád pevně uzavřela. Nicméně v Divišově oslaví svátek nejen nejstarší z bratrů Kvěchových, ale zejména česká plochá dráha. Vyvrcholí zde totiž nejen mistrovství stopětadvacítek na krátkých drahách, ale především naše juniorka.

 


Tipujte:

Označte trojici, která bude zítra v Divišově stát na pódiu:

View Results

Loading ... Loading ...

Jan Kvěch je nejblíže, aby se zítra stal českým šampiónem do devatenácti i jednadvaceti let

Od roku 2016 klademe mezi juniorské mistrovství republiky do jednadvaceti a devatenácti let rovnítko. Právě před třemi lety byla totiž mistrovství obou věkových kategorií sloučena jako v letech 2000 – 2003. Jenže v letošním ročníku české juniorky, jež je mimochodem s rokem vzniku 1974 po jednotlivcích a lize třetím nejstarším plochodrážním šampionátem na klasických oválech, bude s největší pravděpodobností jako český šampión dvakrát vyhlášen jediný závodník.

Jan Kvěch je totiž po druhém závodě, který se konal v půli května na pražské Markétě, na čele aktuálním klasifikace s náskokem třech bodů před Petrem Chlupáčem. Oba přitom mají k oslavě devatenáctých narozeni spíše dál než blíž.

Z ostřílených rutinérů je na tom nelépe Patrik Mikel. Závodník pardubického klubu, který příští rok přechází mezi seniory, má po nedělní Žarnovici pádné důvody se zdravě naštvat. Již podruhé totiž doplatil na pád svého polského kolegy propadem v konečné klasifikaci mistrovství republiky juniorských družstev.

Václav Kvěch bude slavit svůj zítřejší svátek v kombinéze

A jak to vypadá, když po divišovském ovále honí dokola nejen nabušený motor, ale především zdravá motivace, jsme viděli loni v červenci. Letos je ale Patrik Mikel ve stejné pozici. Rád bych skončil nejlépe, ale na Jana Kvěcha ztrácí už pět bodů. Ke všemu o jediný bodík za jeho zády stojí Daniel Klíma, další z ambiciózních mladých dravečků.

Zatímco juniorský šampionát může nabídnout nečekané rozuzlení, stopětadvacítky na krátkých drahách jsou v zásadě rozhodnuty. V sobotu dopoledne Jaroslav Vaníček ve Slaném vyhrál svůj čtvrtý závod v řadě s maximálním bodovým ziskem. Jeho velký vyzývatel Vojtěch Šachl je již nyní o třicet bodů pozadu.

Jaroslav Vaníček pojede zítra oba závody

Maximum při závodech kolibříků činí osmnáct bodů, takže Jaroslav Vaníček by si zítra dáno mohl přispat a mítink stopětadvacítek vynechat. Jenže pravý opak je pravdou. Osminkový král jako jediný nastoupí do obou závodů, protože v juniorce osedlá dvěstěpadesátku.

Startovní listina zítřejších závodů v Divišově:

MR U21 + 19: (14:00)
1 Jakub Valkovič, SK – Žarnovica
2 Daniel Klíma, Praha
3 Pavel Kuchař, Praha
4 Pavel Čermák, Praha
5 Jakub Exler, Praha
6 Jan Macek, Kopřivnice
7 Jan Kvěch, Praha
8 Jaroslav Vaníček, Praha (250 ccm)
9 Václav Kvěch, Plzeň
10 David Pacalaj, SK – Žarnovica
11 Milan Dobiáš, Chabařovice
12 Jan Hlačina, Divišov (250 ccm)
13 Petr Chlupáč, Praha
14 František Klier, Divišov
15 Patrik Mikel, Pardubice
16 Ján Mihálik, SK – Žarnovica
MR 125 ccm na krátké dráze: (11:30)
1 Adam Nejezchleba, Chabařovice
2 Jaroslav Vaníček, Slaný
3 Luboš Krejča, Praha
4 Jan Jeníček, Pardubice
5 Štěpán Ševčík, Plzeň
6 Josef Černý, Plzeň
7 Adam Bednář, Praha
8 Vojtěch Šachl, Divišov
9 Matouš Kameník, Divišov
10 Matěj Frýza, Plzeň
11 Dominik Hrbek, Pardubice
12 neobsazeno

Foto: Mirek Horáček a Karel Herman