Slovinci se radovali na domácí Grand Prix v Kršku

Krško – 27. května
Krásné letní počasí a na plochodrážním stadionu v Kršku se sešli opět ti nejlepší z nejlepších jezdců na krátké ploché dráze v čele se zatím vedoucím v celkovém pořadí o titul mistra světa Tonym Rickardsonem.

Matej Žagar up, Antonio Lindbäck down
Divokou kartu pro tento závod obdržel domácí jezdec Matej Žagar, který domácím divákům připravil krásné chvíle. Tento jezdec se představil ve druhé jízdě společně s Lee Richardssonem, Jasonem Crumpem a Tomaszem Gollobem. Plně si vědom toho, že musí smazat několikabodové manko na vedoucího Rickardsona, jel od začátku naplno a zároveň na prvním místě Crump a v klidu si odkroužil své povinné čtyři kola a jako vítěz si dojel pro první tři body v závodě. Boj se odehrával pouze mezi Gollobem a právě domácím Žagarem. Necelé kolo se tito dva přetahovali o druhou příčku, nakonec však Žagar hnán domácími fandy zabojoval a Golloba odsunul na konečné třetí místo. Žagar však bojoval dál a dokonce se dotáhl na dosud vedoucího Crumpa, ten si však jak již bylo řečeno svůj post uhájil. Tři body patřily Crumpovi, dva Žagarovi, jeden Gollobovi a bez bodu projel cílem Richardsson.

Jízda s číslem čtyři patřila k těm více bojovným a dramatickým zároveň. Z červeným povlakem na hlavě se představil Nicki Pedersen, s modrým povlakem do této jízdy nastoupil Antonio Linbäck, s bílým Andreas Jonsson a se žlutým Ryan Sullivan. Po startu se do čela dostal Pedersen a s ním se o první příčku pral Lindback. Byl však příliš dravý a jeho ještě mladické nezkušenosti využil Sullivan. Antonio se však nezalekl a ve druhé zatáčce opět zariskoval a kolem prken znovu poslal Sullivana na třetí příčku. Linbäck pak uháněl co mu motor stačil a v posledním kole těsně před cílem se pokoušel předjet i zatím prvního Pedersena. Svůj motocykl však v zatáčce před cílem hodně naklonil a moc nechybělo a skončil v kotrmelcích. Toho pohotově využil Sullivan a dojel si pro druhé místo. Linbäck byl třetí a čtyřku uzavíral Jonsson.

V celé Grand Prix exceloval právě Žagar, na kterého asi velmi nerad vzpomíná náš Antonín Šváb a hlavně Maďar Róbert Nagy, kterému mladý Slovinec přivodil velice těžký pád na dráze ve Mšeně. Na domácí velké ceně však jezdil ohleduplně k ostatním a velice zkušeně. Tento jezdec vyhrál i jízdu s číslem devět a nechal za sebou Anderssena, Adamse i Jonssona. V této jízdě už měl na svém kontě Žagar sedm bodů.


První pád mohli diváci vidět v jízdě číslo jedenáct. Na startu od vnitřní dráhy stáli na roštu připraveni Gollob, Chrzanowski, Nicholls a Linbäck. Právě posledně jmenovaný „černoušek“ po startu v první zatáčce příliš naklopil svůj stroj na vedle jezdícího Nichollse, na kterého se chtěl položit, ten mu však ujel a Linbäck šel do prken pod nafukovací vaky, které právě na této dráze kdysi tolik ublížily našemu Lukáši Drymlovi. Jen těžce se ze země zvedal a ke svému údivu byl z jízdy vyloučen. Nepomohl ani rychlý telefon hlavnímu rozhodčímu.
V opakované jízdě, která se jela pouze ve třech, vyhrál Nicholls, před Gollobem a jeden bod patřil druhému z Poláků Chrzanowskému.

Tak jak byl ze všech stran chválen v minulých Grand Prix Lindbäck, tentokrát se mu vůbec nedařilo a skončil v poli poražených. Největší boje o přední příčky opět svedli Crump s Rickardsonem a Nicki Pedersenem. Tentokrát se za svůj výkon nemusel stydět ani Gollob. Velikým bojovníkem byl i Nicholls. Matej Žagar opět zvýšil své bodové konto a čekalo ho semifinále.

Tony Rickardsson letí
První semifinále bylo doslova pastvou pro oči. Jednoznačně nejkrásnější jízda v celém závodě. První dráhu si vylosoval Pedersen, druhou dráhu si vybral Sullivan, pro kterého to bylo v letošním roce první semifinále, třetí dráhu si vzal za svou Adams a žlutou tu nejméně výhodnou Žagar.


Po startu se do čela dostal Adams spolu s ním téměř tělo na tělo Pedersen a Žagar. Adams se však na chvíli dostal do čela, ale Žagar ho předjel. Adams se však nechtěl vzdát a zezadu narazil do zadního kola Žagara. Toho využil Pedersen a odsunul Adamse až na třetí místo. Ovace nebraly konce. Žagar za sebou nechal celou plochodrážní elitu a semifinále vyhrál. Do finále s ním putoval ještě Pedersen.

Červená dráha druhého semifinále Rickardson, modrá Crump, bílá Gollob, žlutá Andersen. Po startu se do čela dostal Crump a hned za ním se usadil Rickardson. Oba dva své posty pouze hlídali a bez problémů se dostali do finále. V tomto semifinále se jelo v klidu a od začátku bylo jasné jak celá jízda skončí. Pomyslná vrata do finále se uzavřela třetímu Andersenovi a čtvrtému Gollobovi.

Finále. Jezdci jsou připraveni u pásky, ta vyletí nahoru Rickardson jde dopředu a získává okamžitě veliký náskok. Za ním vyráží Žagar, který šikovně zavře Crumpa u vnitřní dráhy a donutí ho zpomalit. Tímto manévrem odsune Crumpa až na bramborovou medaili. Třetí jezdí Pedersen, ten však zabojuje a domácího jezdce odsouvá za svá záda. Rickardson vyhrává svou další velkou cenu, ale pro domácí fandy je vítězem Žagar, který získává třetí místo. Pedersen se na stupních vítězů postaví na stupínek s číslicí dvě. Rickardson svým dalším prvním místem soupeřům v celkovém pořadí značně uniká.

Další díl GP je za námi, škoda jen, že diváci, kteří mají možnost sledovat tento seriál na kabelové stanici Galaxie sport, musí občas trpět tím, že od moderátorů dostávají špatné informace, co se týče identifikace jezdců. A tak ti, kteří si tento závod pustí náhodně, se jen těžko mohou orientovat, kdo je vlastně kdo. Doufejme, že se těchto chyb v budoucnu bude objevovat co nejméně. I tak však děkujeme, že máme možnost tuto plochodrážní show vůbec v televizi sledovat navíc v přímém přenose.



Foto: Pavel Fišer