Přijeďte podpořit české jezdce v MS juniorů

Neustadt/Donau – 22. dubna
Tento víkend startuje sezóna světových a evropských podniků na plochých drahách. Zatímco seriál Grand Prix začne už v sobotu v polském Lešně, první vylétnutí pásky kvalifikačních kol obstará o den později sudí při šampionátu juniorů v bavorském Neustadtu/Donau.

Městečko ležící jen pár kilometrů od Regensburgu bývalo v osmdesátých a devadesátých letech pravidelným pořadatelem závodů světové úrovně či silně obsazeného volného závodu dvojic. Na přelomu nového tisíciletí sice aktivita pořadatelů poněkud ochladla, dnes už se ale zdá, že méně plodné roky jsou minulostí a klub je třetí rok po sobě pořadatelem podniku formátu MS či ME.

Před dvěma lety se tu Adrian Rymel bez problémů kvalifikoval do semifinále evropského šampionátu jednotlivců, v loňské sezóně se zde v rámci kvalifikačního kola MS juniorů představili Michael Hádek a Jan Houb. Ti se ovšem na rozdíl od vítězného Martina Vaculíka z nepostupových míst radovat rozhodně nemohli.
Zajímavé je, všichni tři se sejdou na startovní čáře i letos. Původně tomu tak nemělo být, jenže Václav Milík se po vyléčení zlomené klíční kosti představí v květnu v Gdaňsku a plzeňští mladíci tak mají možnost složit reparát.

Dráha v Neustadtu má jednu zvláštnost. Mezi jejím vnějším okrajem a mantinely je několikametrový pás trávy, takže jezdec, který přežene nájezd do zatáčky nebo se vyhýbá ležícímu soupeři, nemusí nutně skončit na mantinelu či dnes spíš nafukovacím vaku, ale má šanci bez dalšího kontaktu bezpečně vyjet mimo vyznačenou dráhu. Přináší to ale i úskalí v podobě většího rizika přejetí vnitřní lajny a následného vyloučení. Právě proto někteří závodníci, zvyklí jezdit spíše venkem, nejsou z podobného typu drah bez mantinelů (nejčastěji bývají situovány uvnitř dlouhodrážních oválů) dvakrát nadšeni a tvrdí, že bariéra je přínosem nejen z důvodu lepší orientace, ale určitým psychologickým momentem. Pokud kolem dráhy chybí, zvyšuje se pravděpodobnost, že jezdec v zápalu boje neklapne a do vymezeného prostoru se nevejde.

Závod v Neustadtu začíná v neděli ve 14 hodin a vzhledem k blízkosti hranice zvou bavorští pořadatelé i české příznivce tohoto sportu. Především plzeňští fandové mají příležitost shlédnou své jezdce v těžké zahraniční konkurenci a podpořit je přímo na místě v boji o postup do semifinále světového šampionátu.

Foto: Zdeněk Flajšhanz