Češi a Slováci v akci 319

Jediný srpnový oficiální závod českého národního kalendáře máme od včerejška za sebou. Srpen nás bude zásobovat mítinky mezinárodního či polooficiálního charakteru, dokud nepřijde září s pokračováním extraligy a dalšími vrcholnými podniky. A ještě před ní Žarnovica nabídne Zlatou přilbu SNP a pohár přátelství. To je však přece jen poněkud vzdálenější budoucnost a my se jako tradičně každé pondělí musíme ohlédnout za uplynulým týdnem.

 

 

Polská extraliga

V úterý se Vetlanda doma vypořádala s Indianernou Kumla, 56:34, avšak Václav Milík figuroval v sestavě hostů jako rider replacement. Pardubický kapitán se o uplynulém týdnu vůbec nesvezl v závodě. Byl vyřazen se sestavy Wroclawi na výjezd do Toruně, když se Tai Woffinden po svém zranění vrátil na ovály již o den dříve při polské velké ceně.

V polské extralize se tím pádem z našich závodníků objevil jen Martin Vaculík. Páteční duel Grudziadz vs. Zielona Gora skončil za stavu 44:46, přičemž o vítězství hostů rozhodla až závěrečná jízda. Slovák v ní zvítězil, zajistil remízu a své skóre upravil na konečných jedenáct bodů s jedním bonusem (3 1 1 3 3).

 

Německé pódium

Úspěšní Češi v Teterowě: Zdeněk Holub starší, Zdeněk Holub, Ondřej Smetana a Stanislav Stehlík

Páteční večer zastihnul trojici českých závodníků v německém Teterowě při volném mítinku Schildbürgerpokal, jehož systém připomíná Zlatou přilbu města Pardubice. „Před závodem chcalo, tak to zkrátili,“ říká Zdeněk Holub, který byl jedním z nich. „Jak zapršelo, dráha byla divoká.“

V každé ze skupin se jely jen dvě rozjížďky, což se stalo osudné Eduardu Krčmářovi. Úvodní poruchu neměl šanci napravit, vypadl a dělil se o sedmnáctou příčku a Andrejem Rozaljukem, Dimitrim Berge a Rene Bachem. Ondřej Smetana a Zdeněk Holub však postoupili až do finále.

„Dvě a půl kola jsem, veď,“ líčí Zdeněk Holub. „Ve třetím mě předjel Smolinski. Byla to pěkný závody, dobře obsazený.“ Finále skončilo pořadím Martin Smolinski, Zdeněk Holub, Ondřej Smetana a Pawel Hlib.

 

Polská druholigová neděle

Eduard Krčmář se vítězství nedočkal ani včera. Jeho Poznaň totiž doma těsně podlehla Opole 43:47 a nepřipsala si ani bonusový bod navíc (85:95). Slánský závodník přitom skóroval deseti body s dvěma bonusy (3 2 1 2 2).

Na hrotu tabulky ztrácí Poznaň tři body na vedoucí Bydhošť, která včera zvítězila 54:36 nad Rawiczem, kde se opět objevil Petr Chlupáč. Pražský junior tentokrát skóroval jedním bodem (0 0 1 -).

A když už hovoříme o druhé polské lize, Sindy Weber v pátek oslavila své devatenácté narozeniny. A včera se stala první ženou vůbec, která nastoupila v ligovém závodě u našich severních sousedů. Její Pila doma rozdrtila Krakov 54:36, připsala si bonus (110:69), ale ona sama kvůli úvodnímu pádu mítink nedokončila (X – – -).

Foto: Zdeněk Holub st.