Pardubice uvítají polské plochodrážní amatéry

Pardubice – 25. července
Bydlet v Pardubicích, stačí jen cvaknout lístek za devatenáct korun a osmičkou či patnáctkou dorazit na stadión do Svítkova. Místní stadión totiž servíruje sport levých zatáček ve všech jeho podobách vyjma ledů. Závodí se zde na úrovni mistrovství světa, Evropy i republiky, spatříte zde nejen klasický speedway, ale i long track a flat track. A při rozlučce se tu mohou projet i fanoušci nebo jejich děti. Prohání se zde půllitry, dvěstěpadesátky a stopětadvacítky. Série polských amatérů Kaczmarek Electric Speedway Cup zde však bude mít zítra svou premiéru.


Jaký je Váš názor?

Měla by se série hobíků podobná Kaczmarek Cupu konat také u nás?

View Results

Loading ... Loading ...

Po úterních a středečních podnicích polského šampionátu dostane zítra Svítkov další návštěvu od našich severních sousedů

Polští amatérští plochodrážníci se v Čechách prvně představili loni v Liberci, což pochopitelně není náhoda. Věroslav Kollert se dlouhodobě snaží přivést na stadión závodění v jeho nejryzejší podobě. Stačí jen připomenout, že před deseti lety stál za projektem plochodrážního mistrovství republiky motokrosových motocyklů. A to v době, kdy se český flat track ještě ani nedíval po svých plenkách a jeho guru Pavol Pučko si sám sebe neuměl představit v jiné disciplíně.

Protože Věroslav Kollert nemá jen sportovní duši, ale umí si ekonomicky dát dohromady více než příslovečné dvě a dvě, musel si s polskými chlapíky, jimž je fronta na sociálce vzdálená asi jako cesta na Měsíc, náramně notovat. Rok se sešel s rokem, a než se Kaczmarek Electric Cup v sobotu vrátí do Starých Pavlovic, čeká jej zítřejší podnik ve Svítkově, který polští hosté berou jako kultovní trať Zlaté přilby.

Polákům se v Liberciloni náramně líbilo

Není, protože do seriálu jsou připuštěni pouze borci, kteří nikdy nevlastnili závodní licenci. Označení závodních plochodrážních fanoušků je pro ně skutečně přiléhavé. Zítra jich přijede neskutečných čtyřiadvacet! Dle svých schopností jsou rozděleni do třech skupin, bronzové, stříbrné a zlaté.

Všechny dohromady čeká dvacet čtyři rozjížděk. Každá z nich bude mít šest účastníků na svém startu, což amatérům dozajista připomene atmosféru Zlaté přilby města Pardubice. Nicméně se bude jezdit pouze na dva okruhy, což v parném odpoledni bude nanejvýše moudré řešení.

Startovní listina zítřejšího závodu v Pardubicích:

Group Gold: 1 Fabian Stawinski, Wroclaw
2 Jaroslaw Bawlowicz, Choragan Riders Zielona Gora
216 Artur Piotrowski, AKŽ Rawicz
31 Dawid Baranowski, Lesczynskie Byki
178 Krzysztod Pislewicz, Choragan Riders Zielona Gora
6 Oskar Bela, Leszczynskie Byki
Group Silver: 102 Tomasz Kowalski, AKŽ Rawicz
8 Blazej Skrzeszewski, Waleczne Orly Gniezna
371 Kamil Wiszniowski, Choragan Riders Zielona Gora
717 Szymon Bestecki, Wroclaw
899 Szymon Krzysko, Leszynskie Byki
327 Mariusz Kabacinski, Waleczne Orly Gniezno
13 Kamil Griesman, Choragan Riders Zielona Gora
123 Andrzej Wnek, Choragan Riders Zielona Gora
210 Marcel Belling, D
Group Bronze: 16 Wojciech Marciniak, Banici Wolow
17 Mateusz Kozanecki, AKŽ Speedway Ostrow
18 Michal Waluszynski, AKŽ Speedway Ostrow
19 Jaroslaw Suszynski, Choragan Riders Zielona Gora
20 Cezary Kozanecki, AKŽ Speedway Ostrow
74 Krzysztof Urban, Old Boys Bydhošť
22 Adam Bartoszewski, Choragan Riders Zielona Gora
99 Patryk Frankiewicz, Grudziadz

Foto: Mirek Horáček a laskavostí Věroslava Kollerta