Vladimír Višváder touží po modré přilbě, ale není rozhodně sám

Kostěnice – 25. června
S padesátkou na krku má stále aspirace provádět klukoviny, což na svém skútru předvedl při včerejších polských juniorských družstvech v Pardubicích. Ostatně jeho plochodrážní curriculum vitae se stále ne a ne dostat na poslední stránku. Loni popadl za pačesy příležitost v ledařské reprezentaci, pak ale laboroval se zády. Nicméně modrá přilba Ceny speedwayA-Z jej motivovala, aby se v sobotu vypravil do Kostěnic. Zde byl naposledy předloni v červnu, kdy přišel, viděl a…

 

Velká modropřilbová aspirace

Vladimír Višváder je stále stejný

…nezvítězil, jak by se na konec původně latinského rčení slušelo dodat. Dorazil totiž pozdě a organizátoři jej už do závodu nepřijali. Opekl si klobásy, aby se stejně mimo soutěž postavil na startovní rošt jedné z rozjížděk. Vedl, ale zůstal stát. A tak po něm zůstal jen motocykl s motorem BM se sekundárním řetězem visícím z rozety a pytlík plný rohlíků.

Svou sobotní účast chce Vladimír Višváder pojmout zodpovědněji. „Přijedu si pro ni,“ reagoval včera na dotaz, zda již viděl modrou přilbu, kterou dostane vítěz zvláštní rozjížďky o Cenu speedwayA-Z. Jenže takových zájemců se na pšeničném poli poblíž drážního tělesa u Kostěnic sejde více.

Mnoho zájemců

Loňská Cena speedwayA-Z: František Klier, Jan Jeníček a Milan Moravec

Milan Moravec užuž po modré přilbě sahal loni, než upadl, takže si netradiční trofej mohl na stupni vítězů jen krátce polaskat. V sobotu by si na ní místo ve své dodávce dozajista udělal. Dan Macl se v Kostěnicích na konci června vrátil na pódium. O Františku Klierovi ani nemluvě, vždyť loni prohrál Cenu speedwayA-Z v duelu s Janem Jeníčkem až v posledních fázích.

Kdo všechno se nakonec v kategorii Speedway v sobotu v Kostěnicích objeví, je zatím ve hvězdách. Vždyť nevyzpytatelní jsou i samotní hobíci, kteří zdejší oválky vybudovali. Jednou přijedou, podruhé ne. Zcela určitě nebude závodit Stanislav Buňka, jež odjel na dovolenou. Není vyloučeno, že se objeví i nějaký licencovaný závodník. „Možná…“ říkali někteří nejmenovaní při nabídce strávit sobotní dopoledne tréninkem na ovále, který je vlastně jen o třicet metrů kratší než Liberec.

Výzva pro kolibříky

Jan Jeníček vodí Dana Macla

Kategorie Flattrack se bude muset s největší pravděpodobností obejít bez strojů specifikace FT1. O víkendu je na programu nejen Pohár FIM, ale také italský šampionát. K němu zamíří i Kamil Peuker, který zde minulý měsíce svedl nejeden souboj s Alešem Dubnem.

Suverén stopětadvacítek Adam Nejezchleba již svou účast potvrdil. Stejně tak Josef Novotný a Marián Jirout. Kolibříci budou mít také zvláštní rozjížďku o Pohárek Toničky Škachové. Její vítěz by se také mohl objevit s velkými hochy při Ceně speedwayA-Z. A že čtyřventilová Shupa v Kostěnicích umí porazit půllitr, přesvědčil loni zkraje červenceJan Jeníček, který je vedle Michala Škurly prozatím jediným majitelem modré přilby.

Kdo dříve přijde, nelituje

Modrá přilba se v sobotu z Kostěnic do redakce již nevrátí

Všechno však bude přesně domluveno až v sobotu ráno přímo v Kostěnicích. Diváci zde neuvidí hvězdy, ale v otázce sportovních soubojů rozhodně nebudou zklamáni. Doporučuje se přijít včas. Trénink startuje již okolo desáté. A jsou-li předpovídány tropické teploty, není vyloučeno, že se závodit začne rovnou z chodu, aniž by se malá ručička musela dotknout jedenáctky na ciferníku.

„Vlaky nečekají,“ říkává s oblibou Dan Macl. To je samozřejmě pravda stejně jako fakt, že nikde jinde než v Kostěnicích neodjíždějí před svým pravidelným odjezdem. Ale velká improvizace k hobby závodům patří odjakživa.

Foto: Karel Herman a Antonín Škach