Podobnosti končily výsledkovou listinou

Pardubice – 24. července
Středa ve Svítkově byla úterku podobná jako vejce vejci. Vedro bylo ještě palčivější, protože mítink začínal o dvě hodiny dříve než včera. Sudí Kacper Bryla však i nadále zahrnoval pořadatele zvyklé na rank světových šampionátů nezvyklými požadavky plynoucími z otrockého výkladu polských řádů. Vymyslel svůj styl kropení a před koncem závodu dokonce přišel s přáním zjistit, jestěli jsou všechna startovní pole na roštu stejně široká. Novinkou nebyl ani největší bodový zisk borců ze Zielonej Gory, nicméně oni se tentokrát nemuseli o umístění s nikým dělit. Na rozdíl od Čechů, jejichž dvacet bodů zkopírovaly i Czestochowa a Gniezno.

Zielona Gora se dnes nemusela o vítězství dělit s vůbec nikým

České body se kutálejí na jiná konta

Jan Kvěch (červená) a Petr Chlupáč (modrá) měří v rozjížďce s číslem jedna Karola Zupinskeho (bílá) a Denise Zielinskeho (žlutá)

Diváci, kteří si v dnešním žáru našli cestu na svítkovský stadión, hledali azyl před slunečními paprsky vesměs na poslední řadě tribuny. Kolmá stěna za nimi jim totiž přece jen poskytla alespoň kousíček nedostupného stínu. A vesměs jim nevadilo, že závody polského šampionátu juniorských družstev mají ze svého programu odfiltrovány takové záležitosti jako nástup, rozjezdy či vyhlášení vítězů.

Češi šli prvně do akce již v rozjížďce s číslem jedna. Jan Kvěch skvěle odstartoval a Petr Chlupáč se zařadil za jeho záda, když v první zatáčce podjel Karola Zupinskeho. Náporu gdaňského závodníka, který u nás býval často k vidění už se stopětadvacítkou, posléze naši borci čelili jako jeden muž.

Maximální triumf 5:1 jim však neunikl. Pěti body na svém kontě odstartovaly závod také Gniezno a Zielona Gora I. Její postavení na čele se postupně stabilizovalo, ačkoliv Damian Pawliczak v rozjížďce s číslem pět neviděl cíl vinou technických trablů. Po kruté úvodní prohře právě s prvním týmem Zielonej Gory se začala zvedat rovněž Czestochowa.

Norbert Krakowiak (červená) a Mateusz Tonder modrá) vodí Bartlomieje Blazykowskeho (žlutá)

Jan Kvěch odstartoval laborování s nastavením svého motocyklu, které se mu ale dnes nemělo vyplatit. V rozjížďce s číslem čtyři jej svým raketovým startem zaskočil Jakub Osyczka z druhého týmu Zielonej Gory. Za sebou měl svého kolegu Nikodema Bartocha, jehož však již v úvodním oblouku Jan Kvěch tvrdě odstavil.

Díky Pražanovu manévru šel před Poláka také Patrik Mikel. Jan Kvěch nepolevil ve svých útocích ani na okamžik. Ve třetím kole to v úvodním výjezdu smrdělo dokonce srážkou, ale nic naplat, Filip Šitera musel zaknihovat jen remízu.

Jan Kvěch (modrá) vytrvale, ale marně atakuje Damiana Pawliczaka (bílá)

V rozjížďce s číslem osm proti Zielonej Goře I to bylo ještě horší. Jan Kvěch a Daniel Šilhán, jenž dnes poprvé a naposledy zastoupil v sestavě Patrika Mikela, nebyli po startu nikterak pozadu za svými soky.  Jenže do vedení neomylně mířil Damian Pawliczak, jehož vnějškem úvodního oblouku přeskočil pouze jeho parťák Mateusz Tonder. Pražský borec byl opět několikrát hodně blízko, aby proniknul na druhou pozici, avšak pokaždé zůstal kousek od předjetí.

 

Jednadvacátá jízda garantuje remízu tří

Diváci si dnes hledali místa, kam padal největěí stín

Nicméně nikdy se nic nejí tak horké, jak se uvaří. V jedenácté jízdě naši chlapci triumfovali s Gnieznem. Vpředu byl zprvu Kevin Fajfer, ovšem Petr Chlupáč jej objel v první zatáčce jako, když jej potká. Patrik Mikel jistil zbývající bod, k němuž nepustil Mateusz Blazykowskeho.

V patnácté jízdě ale Przemyslaw Giera zajistil remízu svého Rybniku s týmem ACCR. Z úvodního výjezdu udeřil vnějškem na vedoucího Petra Chlupáče. Dostal se před Pražana, ale vyhráno neměl ani zdaleka. Petr Chlupáč se přilepil na vnitřní čáru, po níž mířil vstříc druhému oblouku.

Nicméně jednička Rybniku se nenechala zaskočit a byla po vnějšku rychlejší. Patrik Mikel držel v šachu Kacpera Klosoka, jenž dnes své dva jediné body inkasoval v rybnickém duelu s druhým družstvem Zielonej Gory.

Petr Chlupáč (červená) se snaží dostat se před Przemyslawa Gieru (bílá)

Poslední výjezd na pardubický ovál čekal český tým v rozjížďce s číslem osmnáct proti Czestochowej, která prahla po bodech stejně jako my. Vedení se ujal Bartlomiej Kowalski. Jenže Jan Kvěch již vyřešil kvadraturu kruhu set upu svého motocyklu. Vrátil se k řešení, s nímž dnešní mítink rozehrával.

V první zatáčce se jako blesk přenesl ze čtvrtého místa na druhé. Vedoucí Polák jej sice zavřel, jenže Jan Kvěch uznává porážku až na samotné cílové čáře. Také nyní se pustil do boje. Ve druhém kole jel vedle Bartlomieje Kowalskeho od první až do druhé zatáčky a ani tentokrát se nenechal otrávit neúspěchem.

Poslední zatáčku najížděl venkem. Nabral rychlost, která jej na cílové rovince vskutku vystřelila před Bartlomije Kowalskeho. Petr Chlupáč protnul metu jako třetí a český celek uzavřel své dnešní působení dvaceti body. Zbývající šestice družstev šla do akce ještě jednou.

Michal Gruchalski (bílá) v jednadvacáté jízdě překonal Damiana Stalkowskeho (červená)

První tým Zielonej Gory rozhodl o svém triumfu v rozjížďce s číslem dvacet. Mateusz Tonder vyhrál stylem start – cíl, zatímco Norbert Krakowiak v první zatáčce objel oba Rybničany. Další pořadí musela určit závěrečná jednadvacátá jízda a duel Gniezna s Czestochowou poslal oba celky na dělené druhé místo s námi.

Hnězdenský Damian Stalkowski vedl jen na začátek druhého okruhu, v jehož první zatáčce jej předčil Michal Gruchalski z Czestochowej. Jeho kolega Mateusz Swidnicki držel bod před Mateuszem Blazykowskim, druhým mužem Gniezna. A tak oba celky srovnaly dvacetibodový krok s Čechy.

 

Hlasy z depa

Pohoda v boxech: zleva Jan Kvěch, Michal Pospíšil a Václav Kvěch

„Nic moc,“ kroutil hlavou Jan Kvěch. „Laborovali jsme s nastavením. Spíš jsem do toho neměl hrabat, skončil jsem s tím, co jsem začal. Aspoň jsem si vyzkoušel, co ten motor zvládne.“

„Dobrý, ale spadnul jsem po projetí cílem,“ usmíval se Petr Chlupáč. „Stalo se mi to poprvý v životě. Závody byly hezký, mně se to líbilo, sedel jsem na motorce. S postupem do finále uvidíme, bude to těžký.“

Daniel Šilhán dnes startoval pouze jednou

„Nebylo to špatný, ale nebylo to nic hvězdnýho,“ filozofoval Patrik Mikel. „Nebylo to špatný, bylo to lepší než včera. Je to poučení.“

„Šlo to, ale jel jsem jen jednu jízdu,“ říkal Daniel Šilhán. „Poved‘ se mi start, ale pak mi ujeli. Jel jsem s těma nejlepšíma, co tady jsou. Jsem šťastnej‘, že jsem s nima odjel.“

Našei se dělili o druhé místo s dvemi jinými celky
1. Falubaz Zielona Gora 25
Norbert Krakowiak 3 2 2 2 9(2)
Mateusz Tonder 2 3 0 3 8(1)
Damian Pawliczak E 2 3 3 8(1)
=2. ACCR 20
Jan Kvěch 3 2 1 3 9
Petr Chlupáč 2 3 2 1 8(1)
Patrik Mikel 1 – 1 1 3(2)
Daniel Šilhán 0 0
=2. Wlokniarz Czestochowa 20
Mateusz Swidnicki 1 2 0 1 4(1)
Bartlomiej Kowalski 0 3 E 2 5
Michal Gruchalski 3 2 3 3 11(1)
=2. Start Gniezno 20
Kevin Fajfer 3 2 2 3 10
Mateusz Blazykowski 2 2 0 – 4(1)
Damian Stalkowski 1 1 2 2 6(3)
Kacper Grzelak 0 0
5. Wybrzeze Gdaňsk 15
Karol Zupinski 1 3 1 3 8
Denis Zielinski 0 2 1 3 6(1)
Oskar Rowecki 1 0 0 E 1
6. Falubaz Zielona Gora II 13
Jakub Osyczka 3 3 1 2 9
Nikodem Bartoch 0 0 2 X 2
Fabian Ragus 0 1 1 0 2(1)
Nile Tufft DNR
7. ROW Rybnik 12
Dominik Tyman 1 0 1 0 2
Kacper Klosok 0 2 0 0 2(1)
Przemyslaw Giera 1 3 3 1 8
Jan Kvěch útočí na Bartlomieje Kowalskeho

Foto: Karel Herman

Jan Kvěch (červená) a Petr Chlupáč míří k triumfu 5:1 nad Gdaňskem