Pražané slavili extraligový triumf bez svého kouče i bez svého kapitána

Žarnovica – 14. července
Tomáš Topinka se nikdy netajil pevným přesvědčením, že extraligový tým složený výhradně z vlastních odchovanců má ambice na extraligová vítězství. Dravou vodu na mlýn jeho argumentace dávaly výkony Markéty na ovále, kde jí nejvyšší stupínek pódia mnohdy unikl o onen příslovečný vlásek. Nicméně do Žarnovice měl být povolán jakýsi dobrý Polák, z jehož startu však sešlo. Pražané se však konečně dočkali vítězství. A co je pikantní nejen bez Josefa France, jenž se na pouťáku v Marmande připravoval na evropské finále na trávě, ale i bez dovolenkujícího se Tomáše Topinky! Pavel Ondrašík, jenž jej zastoupil, neměl v zásadě složitou roli. Eduard Krčmář sice poslal v rozjížďce s číslem jedna do vedení Slaný, nicméně Ondřej Smetana a Petr Chlupáč vzápětí kontrovali. A od té chvíle byla Markétě celkem číslo jedna až do konce. Domácí nezačali optimálně. Ze startu Anderse Thomsena málem sešlo, ale Dán se nakonec objevil s vypůjčeným motorem od Martina Vaculíka, avšak na samý úvod vyšel naprázdno. INTERTEAM stále hrál vyrovnanou partii se Slaným a Pardubicemi. Před rozjížďkou s číslem dvacet byl mezi nimi rozdíl jediného bodu. Martin Vaculík umlčel fámy, že sudí Lubomír Hajdóny zvedá pásku pro místní celek. Vletěl do bílého tkalounu a musel na trestnou čáru. Při repete se prosadil Jan Kvěch, jenž posléze pádil potvrdit pražský primát. Zdeněk Simota zůstal stát s přetrženým sekundárním řetězem, zatímco Martin Vaculík zle dotíral na druhého Martina Gavendu. Hlavou mu přitom probleskla vzpomínka na podobný duel při Zlaté přilbě SNP před jedenácti lety. Moravana s bílým koníkem na vestě předčil v posledním výjezdu a zajistil nadnárodnímu družstvu druhé místo. O třetí místo musel být vypsán rozjezd, v němž pardubický Matej Žagar změřil slánského Jakuba Jamroga. Milan Mach tedy na Slovensku pil z poháru plného hodně silné hořkosti. Útočil na Prahu, nakonec skončil poslední a v aktuální tabulce převzali jeho postavení nejbližšího souseda vedoucího INTERTEAMu vítězní Pražané.

Pražané stojí na stupních vítězů spolu s INTERTEAMem a Pardubicemi

Kdeže v nedělním poledni sobotní chmury jsou

Jaroslav Petrák začal závod nešťastně tréninkovým pádem

Kavárna Orient přímo naproti žarnovickému Městskému stadiónu bývá před každými závody plná debat na téma nadcházejících plochodrážních závodů. Ani dnešek nebyl žádnou výjimkou. Diskuse, zda Václav Milík dokáže překonat bratru tisícovku kilometrů z Güstrowa na slovenský Tekov včas, utnul samotný pardubický kapitán.

Okolo půl dvanácté sem přišel na kafíčko spolu se svými mechaniky Miroslavem Mihulem a Tomášem Suchánkem, jenž se nikterak netajil, že červenou dodávku pardubického závodníka neváhal po německé dálnici hnát až stoosmdesátikilometrovou rychlostí.

Zato Milan Dobiáš se vypravil na cestu již po sobotním obědě. Jeho dědeček Milan Línek volil cestu z Ústí nad Labem výhradně po dálnici, takže oba do Žarnovice přibyli již v sobotu večer. Většina účastníků dnešní extraligy zde stejně přespávala po včerejší první lize.

Václav Milík – na snímku se svým mechanikem Miroslavem Mihulem – dorazil do Žarnovice rovnou z Güstrowa

Včera bylo včera a dnes bylo dnes především z meteorologického úhlu pohledu. Plán případného přesunu první ligy na nedělní dopoledne již dávno zmizely v propadlišti plochodrážních dějin. A co bylo nejdůležitější, ty tam byly i obavy z počasí. Sluníčko totiž všude malovalo žluté tóny, nad nimiž by zbledly závistí i plenéry Vincenta van Gogha. A stejně jako naše nejbližší hvězda se mohl řehtat i Ján Daniel.

Sice přišel o Zdeňka Holuba, jehož si při absenci Josefa France stáhla pražská Markéta, ale na druhou stranu vestu Jakubu Valkovičovi dával on, nikoliv Milan Mach. Nicméně krize hrozící z absence Anderse Thomsena již byla dávno zažehnána.

Dán se totiž ozval s Güstrowa, že má potíže se svým technickým parkem, což vyřešil Martin Vaculík zápůjčkou svých pohonných agregátů. Nicméně INTERTEAM měl stejně platit daň, když Anders Thomsen coby náhradník měl zastoupit hostujícího Jana Macka již v rozjížďce s číslem jedna. Ještě předtím však prožil drama Jaroslav Petrák.

Eduard Krčmář (bílá) míří k úvodnímu triumfu před zraky Anderse Thomsena

„Říkám protáhnu si ještě jednu zatáčku a šup, ustlal jsem si,“ komentoval pardubický matador svůj tréninkový pád. Upozorňoval všechny přítomné, aby mu pravačku tiskli raději v nezdvořilém stisku silou leklé ryby. Avšak zaplaťpánbůh jeho motocykl doznal větší újmy než on. Po tradičně velkoryse střiženém nástupu se však ještě neměl dostat ke slovu. Avšak pojďme si o šestém kole extraligy anno domini 2019 vyprávět popořadě.

Lubomír Vozár reaguje na poznámku, že jde s Matejem Žagarem do útoku pěkně zostra:

„A proč ne?!“

Ondřej Smetana (modrá) směřuje do čela před Martina Gavendu (žlutá) a Filipa Hájka (červená)

V rozjížďce s číslem jedna Eduard Krčmář odstartoval na Václava Milíka, jehož v úvodním oblouku podjel ještě Zdeněk Holub. Anders Thomssen se nevychytaným nastavením trčel beznadějně vzadu a INTERTEAM začínal od nuly nejen po nástupu, ale i na samotném prahu druhé jízdy. V ní mu kulaťoučká číslice ještě vydržela, protože Filip Hájek se opičil po Andersu Thomsenovi.

Na čele mezitím úřadoval Ondřej Smetana. A mezi ním jeho klubovým kolegou oblečeným ve vestě nadnárodního týmu jeli ještě Zdeněk Simota a Martin Gavenda. Praha se tím pádem ujala vedení, které v juniorské rozjížďce konsolidoval Petr Chlupáč. Po včerejšku věděl, že musí zlepšit starty, což se mu nyní povedlo.

Zvítězil stylem start – cíl před Jakubem Valkovičem, zatímco Patrik Mikel přivezl poslední bod na vrub Milana Dobiáše. Chabařovický závodník ve slánské vestě se však netajil, že v extralize prozatím sbírá spíše cenné zkušenosti než vysoké číslice u svého skóre.

Martin Vaculík (červená) podjíždí Mateje Žagara (žlutá) a Jakuba Jamroga (bílá)

V rozjížďce s číslem čtyři přišla v otázce vítězství řada na domácí. Nepojistil jej nikdo jiný než Martin Vaculík. Na první příčku se dostal hned po letu pásky k prosluněnému nebi a rázně ukázal Mateji Žagarovi, kdo bude dnes v Žarnovici pánem. Jakub Jamrog stačil v prvním výjezdu předčit pouze Michala Škurlu.

 

Hon na pražskou Markétu může začínat znovu a znovu

Jaroslav Petrák (žlutá) jezdí před Milanem Dobiášem (bílá)

Navzdory nule Michala Škurly byla pražská Markéta stále v pozici leadera závodu se dvěma body náskoku na Slaný a třemi na domácí a Pardubice. Druhá série její odstup ještě navýšil. Ondřej Smetana vypálil do čela jako plochodrážní bůh. Navzdory zdravotnímu a mechanickému handicapu se Jaroslav Petrák srdnatě pustil do křížku s Janem Mackem.

V prvním výjezdu se mu kopřivnického juniora oblečeného ve vestě INTERTEAMu nepředjel, což jej ovšem neodradilo od dalšího útoku. Ve druhém okruhu znovu udeřil a tentokrát byl úspěšný a posunul se na druhou příčku.

Ondřej Smetana komentuje, že během dvou svých dnešních výjezdů na žarnovický ovál doposud neprohrál:

„Nelítám, měl jsem lehký jízdy. Ale to je vlastně jedno, dvě trojky v prvních dvou jízdách extraligy jsem neměl ani nepamatuju.“

Anders Thomsen (čerrvená) vodí Jakuba Jarmoga (bílá) a Patrika Mikela (žlutá)

Anders Thomsen si raketovým startem v rozjížďce s číslem šest napravil svou úvodní nulovou reputaci. Zdeněk Holub, bývalý Dánům týmový kolega, se navzdory veškeré snaze neprobil do vedení, avšak dokázal udržet na uzdě Jakuba Jamroga. A Patrik MIkel zůstal na konci druhého okruhu stát s prasklým sekundárním řetězem.

V rozjížďce s číslem sedm úřadoval Matej Žagar, který do úvodního nájezdu vletěl jako první. Eduard Krčmář za jeho zády musel odrážet nájezdy Jana Kvěcha, jehož Pavel Ondrašík poslal dnes na ovál poprvé. Obzvlášť ve druhém výjezdu byl pražský junior hodně blízko podjetí slánského esa, nicméně své skóre přece jen otevíral jedničkou.

Jakub Valkovič mohl jen s obdivem sledovat rychlost extraligových borců, nicméně osmá jízda přinesla domácím další trojku. Postaral se o ni Martin Vaculík. Nejrychleji přitom odstartoval Zdeněk Simota, přes něhož se sápal Václav Milík. Poslední slovo v souboji úvodního oblouku ovšem slovenský šampión.

Skrumáž po startu osmé jízdy: zleva Petr Chlupáč, Martin Vaculík, Václav Milík a Zdeněk Simota

Na protilehlou rovinku vyjel jako první, přičemž za sebou měl Zdeňka Simotu. Plzeňský Jihočech ve slánské vestě však musel své dva body urputně hájit před dotírajícím Václavem Milíkem. Dařilo se mu, takže pardubický kapitán již podruhé za sebou bral zavděk jedním bodem.

Sotva Martin Vaculík projížděl pod šachovnicovou vlajkou, byl INTERTEAM o jediný bod za vedoucí Prahou, přičemž jak Slaný, tak Pardubice stály za ním o další bod. Avšak při extralize dneška se situace v aktuálním pořadí mění každou vteřinou. V rozjížďce s číslem devět Jan Kvěch odvedl Jakuba Jamroga, kdežto Martin Gavenda nakonec pokořil třetího Jana Macka. A hon za pražskou Markétou mohl začít nanovo!

Do čela honců se postavil Anders Thomsen. V desáté jízdě objel nejprve Michala Škurlu a posléze v úvodním výjezdu rovněž vedoucího Václava Milíka. Vzápětí předvedl nejlepší start Zdeněk Holub, nicméně v první zatáčce mezi ním a mantinelem do čela proburácel Matej Žagar.

Jan Kvěch (modrá) vodí Jakuba Jamroga (bílá)

Po své předchozí porážce Václava Milíka se Zdeněk Simota v depu ponořil do práce na svém motocyklu. Jenže nastoupená cesta nebyla evidentně správná, protože v rozjížďce s číslem jedenáct jezdil poslední za Jakubem Valkovičem. Jeho bod přišel domácím náramně vhod, protože Pardubice je předstihly jen o minimální rozdíl. A do dvanácté jízdy se chystal Martin Vaculík.

Ten se však měl v letošní extralize dočkat své druhé prohry. Uštědřil mu ji Eduard Krčmář. Po bleskovém startu se usadil v čele stejně pevně jako mistr rodea na divokém býkovi a Martin Vaculík se nedostal dopředu. Ondřej Smetana dovezl bod na úkor Patrika Mikela a skóre na konci třetí pětiny byla: Praha 21, INTERTEAM 18, Pardubice 17 a Slaný 16.

 

Duel ve stylu ZP SNP 2008 rozhodl

Zleva Jan Kvěch, Zdeněk Simota a Anders Thomsen

Zatímco Pardubicím docházel dech, do úlohy nájezdníků na vedoucí Prahu se ochotně stylizoval také Slaný. Petr Chlupáč vystřelil dopředu třinácté jízdy, avšak v první zatáčce se Eduard Krčmář mihnul okolo něho jako modrobílá čára. I při svém druhém nasazení Jaroslav Petrák podržel bílého koníka, když obral o poslední bod Filipa Hájka.

Dle očekávání hned na to nechal Ján Daniel stát Jana Macka a do boje poslal Anderse Thomsena. Dán mu důvěru splatil hladkým triumfem. Nejprve měl za sebou Zdeňka Simotu, jehož ovšem ve druhé zatáčce podjel Jan Kvěch. Pražský junior se jal stíhat i vedoucího Anderse Thomsena, nicméně ten svůj primát těsně uhájil.

Ke konci mítinku ožíval rovněž Jakub Jamrog. V rozjížďce s číslem patnáct zamířil neomylně do vedení, zatímco Václav Milík v první zatáčce stihnul pouze Jakuba Valkoviče. Ve druhém kole jej v oblouku u depa objel také Ondřej Smetana. Jeho bodík přišel jeho Markétě přenáramně vhod, jelikož Slaný byl pozadu o tři, domácí o pět a Pardubice o šest bodů.

Martin Vaculík (červená) právě odstartoval na Mateje Žagara (žlutá)

Od Milana Dobiáše však Milan Mach mohl v rozjížďce s číslem šestnáct očekávat nějaký zisk pouze v případě smůly ostatních soupeřů, která ale nepřišla. Martin Vaculík vystihnul okamžik letu pásky tak dokonale, až se depem šířily spekulace o jakési nekalé dohodě domácích s rozhodčím Lubomírem Hajdonim. Živnou půdu jim prve dodal i Anders Thomsen, když se také z mnoha úst ozvalo slůvko letmák. Jenže tyto konspirační teorie neměly přežít dnešní závod.

Sedmnácté jízdě vévodil Jakub Jamrog, na němž si Jan Kvěch celá čtyři kola vytrvale lámal zuby. Jakub Valkovič nepustil ke slovu Patrika Mikela. Nicméně pardubické záležitosti začal spravovat Matej Žagar. Přitom start rozjížďky s číslem osmnáct patřil Petru Chlupáčovi.

Ovšem první zatáčkou se řítil Eduard Krčmář, ale především Matej Žagar, jenž rychle zaujal postavení leadera. Rýsoval se další ze strhujících závěrů, když Praha měla k dobru již jen dva body na Slaný. Pardubice srovnaly krok s INTERTEAMem a ruku v ruce byly za leaderem pozadu o tři body.

Eduard Krmář (bílá) ujíždí Petru Chlupáčovi (modrá) a Janu Mackovi (červená)

Milan Dobiáš vyšel naprázdno také popáté a ani Zdeněk Holub nevyvařil z rozjížďky s číslem devatenáct více než jediný bodík. Vpředu v hlavní roli účinkoval Anders Thomsen, přes něhož se Václav Milík nedokázal v první zatáčce přenést vnější stranou.

Martin Gavenda odmítá rozjížďku s číslem dvacet přirovnat k finále ZP SNP v srpnu 2008:

„Na Zlaté přilbě 2008 to bylo trošku jinak. Než mi prasknul řetěz, měl jsem větší náskok. Dnes to bylo špatné, je ale fakt, že jsem Maťovi u prken nechal místo.“

Václav Milík (žlutá) dojíždí Anderse Thomsena (červená)

O pražském triumfu bylo však ve své podstatě rozhodnuto. I když… Borci z hlavního města vedli před závěrečnou jízdou o tři body před domácími a Slaným a o čtyři před Pardubicemi. Stát se mohlo cokoliv. A taky se stalo, protože během rozjížďky s číslem dvacet se děly takové věci, jež se při všech předchozích žarnovických extraligách nikdy nestaly!

Pakliže se Martin Vaculík spolehnul, že páska poletí vzhůru opět s rozsvícením zeleného světla, brutálně se přepočítal. Později se nechal slyšet, že jej vyprovokoval pohyb Zdeňka Simoty, avšak nic plátno, musel dozadu na trestnou čáru. Při restartu prokázal největší pohotovost Zdeněk Simota.

Protilehlou rovinkou se před něho přeřítili Martin Gavenda a Jan Kvěch, ovšem on měl stejně jiné starosti. „Už v první zatáčce po startu se mi zdálo, že se to žvejklo,“ vyprávěl později Václavu Kvěchovi, který mu dnes dělal mechanika, že záhy pojal podezření o svém sekundárním řetězu. „Pak to začalo cvakat.“

Martin Gavenda (žlutá) jde do čela dvacáté jízdy před Zdeňka Simotu (bílá)

Než Zdeněk Simota zkraje druhého okruhu odstoupil, byl Martin Vaculík před ním. Vedl Jan Kvěch, který ve druhé zatáčce úvodního kola předčil Martina Gavendu. K němu se blížil Martin Gavenda a všem pamětníků blesknul hlavou jejich jedenáct let starý duel ze Zlaté přilby SNP. Nyní však nešlo o krásnou trofej, ale o druhé místo. Kdyby totiž domácí hvězda skončila až třetí, jel by INTERTEAM rozjezd s Pardubicemi.

„Ta Prilba mi proběhla hlavou a říkal jsem si, že Martina musím předjet i dnes,“ připouštěl později Martin Vacuílk. V závěrečné zatáčce se vskutku přenesl před Martina Gavendu a umístil svůj tým na druhou příčku dnešního závodu. Svým způsobem otevřel šanci i pro Slaný, s nímž Východočeši za těchto okolností srovnali krok.

Mezi Janem Kvěchem (modrá) a Martinem Vaculíkem (červená) jede ještě Martin Gavenda

V rozjezdu o třetí místo se však prosadil Matej Žagar, který se po brilantním startu usadil pevně ve vedení. Jakub Jamrog vyzkoušel nájezd vnějškem první zatáčky, ale neuspěl a Slovinec mu ke všemu ujel. A tak na pódium vykročili Pardubičané. Postrádali přitom svého kapitána. Václavu Milíkovi se totiž udělalo špatně a ze závěrečného ceremoniálu se omluvil.

 

Hlasy z depa

Pražané jedou na stupně vítězů

„Pěkný závody,“ kvitoval Jan Kvěch. „Trošku jsem se trápil na startech. Drželi mě to, ladil jsem svoje starty. Jinak pěkný závody, předjíždělo se. Vyhráli jsme, jsem spokojenej‘.“

„Dneska super, je úspěch, že jsme vyhráli jako takovej‘ mladej‘ tým,“ hodnotil Ondřej Smetana. „Ostatní byli oslabený, to je pravda. Já se trošku dřel s motorkou, všem ostatním to jelo líp, ale vítězství je úspěch.“

„Dneska pěkný,“ smál se Zdeněk Holub. „Včera taky, šlo to. Teď je trošku závodní pauza. Párkrát se to dobře vyvedlo. O tom to je, to je speedway.“

Petr Chlupáč (modrá) jde do vedení před Jakuba Valkoviče (červená) a Patrika Mikela (žlutá)

„Hezký to bylo,“ pochvaloval si Petr Chlupáč. „Doladili jsme to včera na první lize a jeli, jak to bylo naladěný.  Dneska to bylo o startech, ty mi včera nešly, ale dnes byly lepší.“

„Těšíme se z druhého místa,“ začal Martin Vaculík bilancovat svou oblíbenou frází. „Praha byla lepší, je potřeba jí gratulovat. Zdeněk Simota se v poslední jízdě pohnul z jedničky. To mě vyprovokovalo a ťuknul jsem do pásky. Musím se ještě učit a nerozptylovat se. Když jsem honil Martina, Zlatá přilba SNP 2008 mi proběhla hlavou. Říkal jsem si ‚kruci, musím!‘.“

„Snažil jsem se, co se dalo,“ říkal Jakub Valkovič. „Bylo vidět, že dnes tu byli jiní jezdci než včera. Neměl jsem na ně rychlost, i když jsem odstartoval, v první zatáčce byli přede mnou. Jsem spokojený, hlavně za ty starty. Rychlost přijde. A jsem rád, že nám to druhé místo vyšlo.“

„Závody dobré,“ svěřoval se Martin Gavenda. „Byl jsem ale jenom třikrát na dráze. A ráno budu šohaj, musím utíkat do práce (smích).“

Jaroslav Petrák (žlutá) si vyšlápnul na Jana Macka (červená)

„O tréninku jsem spadnul a vykloubil jsem si palec na ruce,“ stěžoval si Jaroslav Petrák. „Říkám protáhnu si ještě jednu zatáčku. A šup, ustlal jsem si. Prdel jsem si narazil, roztrh‘ si kombinézu a zvingloval lepší motorku.“

„Dráha byla tvrdá, nevěděli jsme, co dělat s motorkou,“ posteskl si Patrik Mikel. „Když jsem chtěl skočit na druhou motorku, prasknul mi ve druhé jízdě zadní řetěz a roztrhal celý zadek. Z druhé motorky tek‘ olej, tak jsme to přeházeli na tu první. Ale zase špatný…“

Eduard Krčmář byl se svým výkonem spokojený

„Bohužel jsme poslední,“ pokrčil Eduard Krčmář rameny. „Nic s tím nenaděláme. Já jsem se sebou spokojenej‘, škoda, že jsme nebyli vejš. Snažili jsme se všichni. Když to ale nejde, tak to nejde. Je to sport.“

„Zezačátku to bylo dobrý,“ nechal se slyšet Zdeněk Simota. „Pak jsem to ale zkurvil. Porazil jsem Milíka, pak jsem laboroval a prohrál jsem s Valkovičem! Ach jó! A v poslední rozjížďce mi spadnul zadní řetěz.“

Pražané si střihli dnešní oslavy ve včerejším stylu
1. Markéta Praha 34
Zdeněk Holub 2 2 2 1 1 8
Ondřej Smetana 3 3 1 1 8
Michal Škurla 0 – 1 – 1
Petr Chlupáč 3 0 – 2 1 6
Jan Kvěch 1 3 2 2 3 11
2. SC INTERTEAM Žarnovica 30
Martin Vaculík 3 3 2 3 2 13
Jakub Valkovič 2 0 1 0 1 4
Filip Hájek 0 – – 0 0
Jan Macek, Kopřivnice – 1 0 – 0 1
Anders Thomsen, DK 0 3 3 3 3 12
3. AMK ZP Pardubice 28
Martin Gavenda 1 – 1 – 1 3
Václav Milík 1 1 2 2 2 8
Patrik Mikel 1 E 0 0 0 1
Jaroslav Petrák – 2 – 1 3
Matej Žagar, SLO 2 3 3 2 3 13+3
4. AK 3ton Slaný 28
Milan Dobiáš 0 0 0 0 0 0
Jakub Jamrog, PL 1 1 2 3 3 10+2
Zdeněk Simota 2 2 0 1 E 5
Eduard Krčmář 3 2 3 3 2 13
bez náhradníka
Jakub Jamrog (bílá) vede před Janem Kvěchem (modrá) a Jakubem Valkovičem (červená)

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. INTERTEAM 3-1-1-1 189 18
2. Praha 1-3-1-1 188 16
3. Slaný 1-2-2-1 186 15
4. Pardubice 1-0-2-3 176 11
Eduard Krčmář za sebou vodí Martina Vaculíka a Ondřeje Smetanu

Foto: Karel Herman

Martin Vaculík nakonec poslal domácí na druhou příčku pódia