Češi a Slováci v akci 316

Minulý týden si naši fandové rozhodně nemohli stěžovat. V úterý viděla malá Markéta v dalším díle série PRO-TEC Speedway Mini Cupu, jak je na tom bohatá zásobnice domácích talentů. Byť řada favoritů chyběla, odpověď nemohla znít jinak, že nesmírně dobře. Sobota a neděle ožila českým ligovým víkendem ve slovenské Žarnovici, kam se vypravilo poměrně dost fanoušků od nás, aby viděli nejen skvělé závody, ale zažilo i neopakovatelnou atmosféru tekovského městečka.  Během volných dnů se však čeští a slovenští závodníci dostali do akce rovněž v zahraničí. O tom vás přesvědčí další díl pravidelné kompilace magazínu speedwayA-Z, která se vzhledem k dovolené vydavatele místo běžného pondělí dostala na řadu až o dva dny déle.

 

Martin Vaculík je třetí nejlepší individuální postavou polské extraligy

Indianerna Kumla v úterý nejela mítink ve švédské Elitserien, protože doma přivítala Dackarnu Malilla již ve čtvrtek 4. července. Prohrála 37:53, přičemž Václav Milík inkasoval šest bodů s jedním bonusem (1 0 2 1 2).

Baltský Gdaňsk hostil v pátek individuální šampionát nejlepších závodníků polské extraligy. Stal se kořistí Bartosze Zmarzlika, který ve finále protnul metu před Piotrem Pawlickim, Martinem Vaculíkem a Jasonem Doylem.

Slovenský borec nepoznal zkraje mítinku přemožitele, když vyhrál své první čtyři rozjížďky. V osmnácté jízdě však upadl, nicméně ziskem dvanácti bodů se přesto vyhnul semifinále a postoupil rovnou do finále.

V sobotu se Petr Chlupáč měl ve vestě Rawicze dočkat svého debutu ve druhé polské lize v Krakově, nicméně negativní předpověď počasí vedla ke čtvrtečnímu rozhodnutí přesunout mítink až na poslední červencovou neděli.

Josef Franc se svým týmem v Marmande

Ostatně ani Zdeněk Simota v sobotu nezažil v Lendavě debut ve slovinské lize. Jeho start ale ztroskotal na finanční otázce. V spojení s nedělní českou extraligou v Žarnovici jihočeský Plzeňan slyšel na tři sta euro, ovšem snížení na polovinu již pro něho akceptovatelné nebylo.

V sobotu večer se Josef Franc pustil do volného závodu na trávě, který se ve francouzském Marmande každoročně koná v předvečer výroční dobytí Bastily. Vyhrál jej Dimitri Berge a na stupně vítězů vyrazili rovněž Mathieu Tresarrieu a právě pražský závodník (1 4 2 1 3, druhý v semifinále a třetí ve finále).

„Pepe jel s obrovskou chutí,“ vypráví Zdeněk Schneiderwind, který svého svěřence doprovázel. „Během jízdy byl druhý, pátý a hned třetí. Myslím, že ho závody nakoply a povzbudily. Pro diváky to určitě byla výborná podívaná.“

Martin Málek se v sobotu na finále evropského šampionátu na travnaté dráze připravoval v nizozemském Aduardu. Na rozdíl od Josefa France v Marmande vyrazil ke stupňům vítězů rovnou, když v základní části ztratil jen pár bodů (4 4 3). Jenže ve finále A skončil na zemi.

Všechno ostatní musel Martin Málek po svém pádu v Aduardu na svém motocyklu vyměnit

„Začal jsem celkem dobře,“ přibližuje. „Dlouhá, celkem děravá tráva mi že začátku nedělala problémy. Dojel jsem dvakrát druhý, pak jednou třetí. Body v pohodě stačily na třetí místo a postup do A finale. Přemýšlel jsem, jak zlepšit starty, musel jsem přehodit kolo v převodovce a doufal, že odletím od startu. Pak se to ale vleklo, čekání, zdržování a konečně nastal čas asi v půl deváté večer. Vybral jsem si třetí pozici, Romano Hummel a Theo Pijper jeli od prken, Stephan Katt z lajny. Těšil jsem se, jak jim to ukážu. Pak start a já odjížděl poslední, neboť jsem si nezařadil jedničku. Tak jsem to doháněl ze zadu, probojoval jsem se na třetí pozici a ve druhém kole v nájezdu jsem projel obrovskou dírou, to mě vykoplo a skončil na zemi. O té díře jsem věděl, ale jak jsem špatně viděl, neodhadl jsem to a bylo to. Asi to nevypadalo moc hezky, ale vyvázl jsem bez škrábnutí, jen motorka je celá zdemolovaná… Díky Bohu, že se mi všichni vyhli. Takže šesté místo a mám zase co dělat.“

 

Foto: Vaculík Racing Team, Josef Franc Racing a Martin Málek