Češi a Slováci v akci 304

Uplynulý týden byl na našich oválech poměrně bohatý na události a ten další slibuje zase čtyři závody. Rovněž v cizině se o Velikonocích konala spousta závodů, v nichž se ve výsledkových listinách objevili čeští a slovenští závodníci. Svátek posunul tradiční kompilaci magazínu speedwayA-Z až na dnešek, kdy se podívám do Polska, Německa, Slovinska, Francie a Nizozemí.

 

Málo štěstí při německých pouťácích

Jakub Valkovič – na snímku s otcem Štefanem a mechanikem Narkem Štefankou – dal najevo, že je na jaře v dobré formě

Proč se Sindy Weber neobjevila na českých závodech, bylo zapříčiněno jejím polským startem. Ve čtvrtek vytvořila v Tarnowě dvojici se svou krajankou Celine Liebmann v prvním kole Nice Cup, který se jezdí s dvouventilovými Jawami. Obě skončily poslední. Zvítězili Rusové Jevgenij Sajdulin a Vjačeslav Monachov. V pátek se německá dívka startující s českou licencí měla objevit na pouťáku v Pile, který byl však odvolán.

Po Kopřivnici se slovenští závodníci vraceli domů, aby se nad ránem vydali na další cestu do Lublaně. Jedním důvodem, proč dali přednost druhému dílu slovinského šampionátu před slánským přeborem, bylo i sto padesát euro na cestovné. Ve finále projel cílem jako vítěz Matej Žagar před Maticem Ivačičem, Nickem Škorjou a Nicolasem Vicentinem. Jakub Valkovič (3 3 2 0 2) byl vyřazen až v rozjížďce poslední šance a obsadil pátou příčku. Michal Tomka (2 1 2 2 1) byl osmý, Ján Mihálik (2 1 0 3 1) desátý. David Pacalaj nestartoval, protože měl být na pouťáku v Neuenknicku, kde se však nakonec neobjevil.

Zdeněk Holub měl pech při sobotním Velikonočním poháru v Güstrowě. „Zezadu mě sestřelil nějakej‘ závodník,“ vysvětloval, proč závod nedokončil. „A jak to do mě pustil, skříplo mi to levou nohu. Mám to naražený a oteklý. Ale je to dobrý, úterý při extralize budu zase sedět na motorce.“

V Morizes upravili dlouhou trať pro speedway zúžením zatáček

Závod vyhrál Timo Lahti, jemuž na pódiu dělali společnost Tobias Busch a Rasmus Jensen. Pražský závodník byl klasifikován jako sedmnáctý (0 1 F/R – -). Z Güstrowa se měl přesunout do Pockingu, kde na Velikonoční neděli čekal Čechy test match proti Němcům, Dánům a Evropě. Místo něho byl narychlo povolán Petr Chlupáč.

Závod vyhráli Dánové Andreas Lyager, Patrick Hansen, Mads Hansen a Jonas Seifert před domácími a Evropou, zatímco Čechům chybělo od pódia pět bodů. Nejlepším mužem týmu se stal Josef Franc se sedmi body (2 2 M 1 1), Jan Kvěch skóroval šesti (1 2 0 2 1) a Petr Chlupáč (1 0 0 2 0) a Hynek Štichauer (0 0 1 0 2) inkasovali po třech.

 

Český mistr Francie

Ondřej Smetana a jeho mechanik Stanislav Stehlík slaví francouzský titul

V Morizes v neděli vyvrcholila francouzská liga. Morizes doma remízovalo s La Reole 42:42. Ondřej Smetana měl tentokrát výrazně nižší skóre, protože se dostal jen na šest bodů s jedním bonusem (2 0 0 1 3 0). Pražanova radost však nebyla nikterak zkalena, protože se svým La Reole mohl slavit titul.

„Bylo to hodně těžký, protože se jelo na dráze pro dlouhou plochou, takže jsem nikomu motorka nestačil,“ popisoval Ondřej Smetana. „Všichni měli motory na dlouhou. I když jsem odstartoval dobře, na rovince to bylo jako, když mě potkaj‘.“

 

Velikonoční pondělí na oválech

Martin Málek byl se svými motocykly včera v Balkbrugu spokojený

Tradiční velikonoční volný závod na travnaté dráze v nizozemském Balkbrugu se včera stal kořistí Romano Hummela. Ten ve finále A projel cílem jako první před Dave Meijerinkem a Stephanem Kattem, jenž se však do jízdy nejlepších šesti musel dostat skrz finále B. Zato Martin Málek (4 5 2 5) se sem kvalifikoval rovnou.

„Do finále jsem se dostal přímo ze třetího místo v základní části,“ říká březolupský závodník. „Dráha docela dobrá, na motorce se dalo udržet, pak se to hrozně protahovalo kvůli pádům. Ale ve finále se mi povedl docela start, vyjel jsem druhý, jen se v nájezdu do druhé zatáčky zezadu přiřítil Romano Hummel. Dostal jsem takovou cejchu, že v okamžiku se zhaslo a nic jsem neviděl. Ani nevím, jak jsem to ustál, a než jsem odhodil slídy, byli všichni v prdeli. Tak se mi podařilo dohnat aspoň Paula Coopera v cíli, takže až páté místo.“

Přesto se Martin Málek vracel domů v dobré náladě. „Na první závody docela dobré, jsem spokojený, že jsem to přečkal ve zdraví, techniku mám taky dobře připravenou, starty docela šly,“ přetřásá samé superlativy. „Takže teď už jen jezdit a zdokonalovat se. Myslím si, že finále bylo dobrá vizitka na první závody.“

Aby byl náš dnešní výčet kompletní, včera v Rzeszowě porazilo Polsko výběr světa přesvědčivě 51:38. Do akce se dostal také Martin Vaculík, který skončil s devíti body a jedním bonusem (2 1 3 X 3).

Foto: laskavostí Jakuba Valkoviče, Ondřeje Smetany a Martina Málka