Vojtěch Šachl se nebránil střihnout si roli suveréna

Slaný – 20. dubna
Pouhopouhý jeden ztracený bod může být v současných závodech kolibříků na krátkých oválech příčinou ztráty pódiovým ambicích. Ve druhém díle mistrovství republiky ve Slaném se o tom dnes přesvědčil Jan Jeníček, kterého v základní části porazil pouze Bruno Belan. Jenže Jaroslav Vaníček a Vojtěch Šachl vyhráli všechny své rozjížďky a Pardubičanových jedenáct bodů vyrovnal i Sebastian Lopuski. Polský závodník v rozjezdu o finále A Jana Jeníčka odvedl, avšak v áčku mohl jen sledovat úžasný souboj obou suverénů. Vojtěch Šachl se nespokojil s druhými houslemi a po tuhém duelu Jaroslava Vaníčka překonal. Vedle vítězství jej může hřát na duši i společné vedení v aktuální klasifikaci šampionátu.

Stupně vítězů: Jaroslav Vaníček, Vojtěch Šachl a Mateusz Lopuski

Smůla i štěstí favoritů

První letošní start na malé slánsé dráze: Antoni Kawczynski (červená) letí do vedení před Mateusze Lopuskeho (bílá) a Štěpána Ševčíka (modrá)

Rtuť teploměru si nad ránem počínala jako stydlivá holčička. Nulu stupnice pana Celsia si přisvojila jako svoji maminku a nepouštěla se jejích sukní dále než na pět dílků. Navíc velká slánská tribuna vrhala stín, který chlad ještě zvyšoval. Ovšem na malém ovále již tancovaly sluneční paprsky. Během druhého dílu šampionátu stopětadvacítek na malých drahách však panovalo pořádné vedro nejen díky nim.

Ve čtvrtek se kvůli horečkám odhlásil Luboš Krejča. Startovní listina se tím pádem musel přelosovat, protože za použití rozpisu pro patnáct závodníků se v případě absence dvou závodníků nemohou užít startovní čísla osm a patnáct.

Letos se vůbec poprvé v českých stopětadvacítkách objevili polští závodníci. Antoni Kawczynski měl v první zatáčce trošku honičku ukočírovat svůj motocykl, takže jej podjel Mateusz Lopuski. Nicméně pro další vývoj závodu a bohužel potažmo i celého stále ještě mladého šampionátu měla větší vliv rozjížďka s číslem dvě.

Zatímco Vojtěch Šachl pádí pro své první tři body, nešťastný Adam Bednář netuší, jaké martýrium jej dneska ještě čeká

Adam Bednář aspirující na pomyslný titul objevu letošního plochodrážního jara se totiž vůbec neodlepil od startovního roštu. Jeho otec Petr pochopitelně čelil otázkám, co se pokazilo. Jenže jak dnešní podnik pokračoval, měl jednodušší odpovídat, co zůstalo funkční. K problémům se zapalováním se přidal tarokující karburátor, do toho přišel pád v závěru rozjížďky s číslem deset

Kdyby Vojtěch Šachl kvůli tlaku Matouše Kameníka nemusel ve dvanácté jízdě naměřit Štěpánu Ševčíkovi jeden okruh navíc, Adamu Bednářovi by ani závěrečný triumf nepomohl od osamělé účasti ve finále E. Inu, když smůla, tak setsakramentská!

Jan Jeníček vede před Matoušem Kameníkem a Adamem Nejezchlebem

Zatímco nešťastný Adam Bednář odklízel svůj motocykl ze startovního roštu druhé jízdy, vypukl boj o pódium. Vrch měl Vojtěch Šachl, jenž ujel Brunovi Belanovi. Vzápětí se svého prvního mistrovského prvenství dočkal Dominik Hrbek na úkor Josefa Černého. V rozjížďce s číslem čtyři Jan Jeníček změřil Matouše Kameníka a Adama Nejezchlebu, aby úvodní sérii ukončil Jaroslav Vaníček, když odvedl Matěje Frýzu.

Druhá čtvrtina základní části vyšpekulovala, že pětici úvodních vítězů změní na triumvirát neporažených. Vojtěch Šachl hrál sólo v páté Jaroslav Vaníček v osmé a konečně Jan Jeníček v desáté jízdě. pardubičan to však na rozdíl od svých soupeřů neměl nikterak jednoduché. Celou dobu mi život komplikoval Adam Bednář, než ve třetím okruhu upadl ve druhé zatáčce.

 

Jedenáct bodů je málo

Jaroslav Vaníček právě odstartoval na Mateusze Lopuskeho

Zdálo se, že hegemonii vedoucí trojky není v silách ostatních závodníků překonat. Jan Jeníček v první zatáčce rozjížďky s číslem jedenáct podjížděl Matěje Frýzu. Dostal se do čela, jenže spolu s ním se vpřed tlačil i Antoni Kawczynski. Polský závodník však Plzeňana sestřelil a byl z repete diskvalifikován.

V opakovačce Jan Jeníček úřadoval stylem start – cíl. Vojtěch Šachl posléze opanoval rozjížďku s číslem dvanáct, Jaroslav Vaníček se prosadil ob rozjížďku později. Na své dráze ke třetí trojce se však musel měřit s Brunem Belanem. Domácí borec se ve druhé zatáčce prosadil do vedení, ale Pražan záhy sjednal nápravu.

Bruno Belan přitom rozhodl o dnešním výsledku, byť mu postup do finále A unikl o jediný bod. V sedmnácté jízdě totiž triumfoval před zraky Jana Jeníčka. Zatímco Vojtěch Šachl v rozjížďce s číslem devatenáct a Jaroslav Vaníček v další jízdě svými dalšími trojkami zkompletovali dvanáctibodové maximum v základní části, Pardubičanovo skóre vyrovnal Mateusz Lopuski.

Matěj Frýza (červená) v boji s Janem Jeníčkem (modrá) a Antonin Kawczynskim (bílá)

Polák po jediné, již zmíněné prohře s Jaroslavem Vaníčkem ustál své wheelie po startu třinácté jízdy a ve výjezdu z prvního oblouku objel Dominika Hrbka. V osmnácté jízdě odvedl Matouše Kameníka, aby se utkal v rozjezdu o poslední místečko v áčku s Janem Jeníčkem. Po startu nabyl rychle vrchu a dostal se do boje o pódium, zatímco Jan Jeníček nebyl sám, kdo nemohl pochopit, že jediná prohra mu vzala šanci na stupně vítězů!

Pořad finálových rozjížděk zahájil Štěpán Ševčík. Obrýlený plzeňský nováček v klidu objel čtyři kola, připsal si tři body a obsadil třináctou pozici. Adam Bednář vyhrál déčko, které se muselo opakovat, když si za jeho zády v prvním výjezdu ustlal Antoni Kawczynski. Jihočeský závodník v pražské vestě posléze ovládl restart a inkasoval svou druhou dnešní trojku, důležitější tím víc, že se v letošním ročníku šampionátu žádné nejhorší výsledky škrtat nebudou.

Za zády vedoucího Jana Jeníčka smetl Antoni Kawczynski Matěje Frýzu

Matěj Frýza dnes nevyhrál jedinou rozjížďku, dokud se nepostavil na startovní rošt finále C. Tady se úhelným kamenem jeho úspěchu stal podařený start. Pravda, Matouš Kameník jej hlavně v závěru dotahoval, nicméně plzeňský závodník svou pozici leadera udržel.

V béčku se blýsknul Bruno Belan. Dostal se rychle dopředu a v ten moment neměli šanci ani Jan Jeníček, ani Adam Nejezchleba. Pardubičan mohl být plným právem zklamaný, nechybělo přece mnoho a stál na pódiu. Naopak vlasatý Pražan v chabařovické vesty byl nadšený.

Před čtrnácti dny na malé Markétě chyběl, protože předtím zničil při tréninku v Kostěnicích motor. Dnes však bral body všude, kde musel, a dvakrát byl v cíli první. Dodatečná diskvalifikace druhého Adama Kawczynskeho přihrála další bod na jeho konto a konečné šesté místo bylo jedině plusem navíc.

Vojtěch Šachl (červená) útočí na Jaroslava Vaníčka

Ve finále A šel dopředu Jaroslav Vaníček. A na vnitřní čáru zavřel Vojtěcha Šachla, což ovšem neznamenalo, že by se ho zbavil. Divišovský draveček stále zůstával ve střehu. Nevzdal se ani, když mu ve druhém okruhu nevyšel útok spodní stranou první zatáčky. Hned v následujícím oblouku byl totiž úspěšný a Jaroslav Vaníček se z obhájce vedení stal útočníkem. Ale Vojtěch Šachl si už nenechal ujít šanci, aby s Pražanem srovnal v aktuální klasifikaci krok.

Ve finále A zatím vede Jaroslav Vaníček (modrá) před Vojtěchem Šachlem (červená) a Mateuszem Lopuskim (bílá)
E D C B A TOT
1. Vojtěch Šachl, Divišov 3 3 3 3 6 18
2. Jaroslav Vaníček, Praha 3 3 3 3 4 16
3. Mateusz Lopuski, PL 3 2 3 3 2 13
4. Bruno Belan, Slaný 2 3 2 3 3 13
5. Jan Jeníček, Pardubice 3 3 3 2 2 13
6. Adam Nejezchleba, Ch. 1 3 3 2 1 10
7. Matěj Frýza, Plzeň 2 2 2 2 3 11
8. Matouš Kameník, Divišov 2 1 2 2 2 9
9. Dominik Hrbek, Pardubice 3 2 2 2 1 10
10. Adam Bednář, Praha E F E 3 3 6
11. Josef Černý, Plzeň 2 1 2 1 2 8
12. Antoni Kawczynski, PL 2 2 X L X 4
13. Štěpán Ševčík, Plzeň 1 1 ex 1 3 6

Poznámka: Štěpán Ševčík byl v rozjížďce s číslem jedenáct předjet o kolo; o účastnících finále A a B rozhodl rozjezd s pořadím – Mateusz Lopuski, Jan Jeníček

Vložené jízdy: Karel Průša

Jan Jeníček (modrá) přišel o finále A až po prohraném rozjezdu s Mateuzsem Lopuskim

Průběžné pořadí šampionátu:

PHA SLA TOT
6.4. 20.4.
1. Vojtěch Šachl, Divišov 15 18 33
2. Jaroslav Vaníček, Praha 17 16 33
3. Bruno Belan, Slaný 11 13 24
4. Jan Jeníček, Pardubice 9 13 22
5. Matouš Kameník, DIvišov 13 9 22
6. Matěj Frýza, Plzeň 9 11 20
7. Adam Bednář, Praha 13 6 19
8. Dominik Hrbek, Pardubice 6 10 16
9. Josef Černý, Plzeň 8 8 16
10. Mateusz Lopuski, PL NS 13 13
11. Adam Nejezchleba, Ch. NS 10 10
12. Štěpán Ševčík, Plzeň 4 6 10
13. Eric Puffer, D 10 NS 10
14. Luboš Krejča, Praha 6 NS 6
15. Antoni Kawczynski, PL NS 4 4
Bruno Belan (4) útočí na Jaroslava Vaníčka (13)

Foto: Karel Herman, Mirek Horáček a Pavel Fišer

Navzdory své dnenší smůle měl Adam Bednář (5) obrovské štěstí, když se ve finále D vyhnul padajícímu Antonin Kawczynskemu