Extraligový uzel se rozmotá dnes večer

Praha – 5. října
Po třech finálových závodech české extraligy je jasná prozatím jediná věc. Pražský Olymp nemůže v závěrečném kole na své domácí dráze pomýšlet na útok na žádnou z medailí, by by jeho závodníci nakrásně vyhráli všechny rozjížďky stylem start – cíl. Zato Pardubice vedou o jediný tabulkový bod před tandemem Mšeno – Slaný. Dnešní večer musí jejich letošní boj rozhodnout jednou provždy.

Sestava Pardubic, úřadujícího leadera průběžné tabulky, zůstává oproti Slanému v podstatě nezměněná. Zvěsti o angažmá některé hvězdy z východočeské soupisky, které jely ve včerejší Zlaté přilbě, se ukázaly jako liché. Jedinou změnou je tedy návrat Lukáše Drymla. Vedle něho vestu s bílým půlkoněm oblékne jeho bratr Aleš, Jesper B. Monberg, Matej Ferjan a junioři Václav Milík a René Vidner.

„Bude to napínavý,“ netajil se Aleš Dryml během Zlaté přilby. „Titul by byl určitě povzbuzení.“ O extraligovém triumfu se ovšem hlasitě hovoří i ve Mšeně. Jenže Petr Vandírek včera přišel o Tomáše Topinku. Ten po svém pardubickém pádu zůstává v nemocnici minimálně ještě dnes.

„Kdybychom ho měli, troufnul bych si tvrdit, že vyhrajeme,“ povzdechl si mšenský kouč, přičemž jedním dechem dodal, že se dnes dá očekávat vyrovnaná bitva. Místo Tomáše Topinky nastoupí Vladimír Višváder. Chybět nebude opět Greg Hancock, zatímco druhým cizincem bude Piotr Protasiewicz. Zbytek sestavy je standardní, tedy Jan Jaroš, Filip Šitera a nosič pneumatiky Pavel Fuksa.

Oslabením soupeřů rostou i slánské ambice, i když absence Martina Vaculíka je pekelným handicapem. „Přesto neházíme flintu do žita,“ sršel Milan Mach bojovnou náladou. „Budeme bojovat o co nejlepší výsledek a umístění. Pojedeme i za Martina a děj se vůle boží!“

Záměr iniciovat comeback Romana Matouška ztroskotal na mšenském ne, což je evidentně důsledkem slánského veta pro hostování Jana Holuba v podmělnickém klubu. Proto svým extraligovým comebackem projde Krzysztof Nowacki, jemuž dveře do sestavy otevřela jeho česká licence. Vedle něho nastoupí krajané Sebastian Ulamek a Slawomir Drabik a také Martin Málek, Michal Dudek a Roman Čejka.

By Praha nemůže promluvit do končeného pořadí letošní extraligy, o pódium bude dozajista bojovat. Hlavní novinkou je návrat Luboše Tomíčka. V sestavě nechybí ani Josef Franc, by první zprávy z pardubické Zlaté přilby hovořily o otřesu mozku. Dále nastoupí Matěj Kůs, Adrian Rymel, Pavel Pučko a Martin Gavenda.

Sestavy nahlášené včera k 18:00:

PSK Olymp Praha: 1 Matěj Kůs
  2 Josef Franc
  3 Luboš Tomíček
  4 Pavel Pučko
  5 Adrian Rymel
  21 Martin Gavenda
 
ZP Pardubice: 6 Aleš Dryml
  7 Jesper B. Monberg, DK
  8 Lukáš Dryml
  9 Václav Milík
  10 Matej Ferjan, H
  22 René Vidner
 
Grepl PDK Mšeno: 11 Greg Hancock, USA
  12 Vladimír Višváder
  13 Jan Jaroš
  14 Filip Šitera
  15 Piotr Protasiewicz, PL
  23 Pavel Fuksa
 
AK Slaný: 16 Michal Dudek
  17 Martin Málek
  18 Slawomir Drabik, PL
  19 Sebastian Ulamek, PL
  20 Krzyzstof Nowacki, PL (ACCR)
  24 Roman Čejka

Aktuální tabulka finálové části extraligy:

  malé body velké body
1. Pardubice 124 12
2. Mšeno 134 11
3. Slaný 125 11
4. Praha 84 6

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)