Extraligové finále startuje na pozadí operativních změn v sestavách

Mšeno – 19. srpna
Úvodní kolo české extraligy vyrovnalo prvních čtyři týmy, které postoupily do finálové části, do rozpětí pouhých třech tabulkových bodů. Prognózy před dnešním úvodním finálovým kláním dávaly tušit vyrovnaný souboj. Avšak Pardubice a Mšeno musely narychlo improvizovat. Diváci neuvidí ani Lukáše Drymla, ani Grega Hancocka, kterého na poslední chvíli nahrazuje další muž z SGP Grzegorz Walasek.

Kamenem úrazu, proč se populární Američan dnes v mšenských boxech neobjeví, je rozmarné počasí, tolik charakteristické pro letošní sezónu. Ve švédském Hallstaviku včera pršelo a utkání místní Rospigarny s Vastervikem bylo odloženo na dnešek.

„Greg tam musí zůstat,“ vysvětlil Petr Vandírek absenci amerického esa. „Má ve smlouvě povinnost být čtyřiadvacet hodin k dispozici.“ Mšenského kouče mrzela především skutečnost, že se jedná o závod na domácí dráze. Proto se usilovně snažil najít náhradu. Teprve před dvaadvacátou hodinou se dovolal Grzegorzi Walaskovi.

A diváci se mohou těšit na závodníka cyklu Grand Prix, nebo čerstvý mistr České republiky bezprostředně po zisku osmi bodů pro Indiarnu Kumla v jejím domácím duelu s Vargarnou Norrköping svou účast ve Mšeně potvrdil. Vedle něj obléknou mšenské vesty Piotr Protasiewicz a domácí Vladimír Višváder, Jan Jaroš, Filip Šitera a navrátilec Pavel Fuksa.

S hodně kompaktní sestavou vyrukoval Slaný. Milan Mach bývá obvykle před každou extraligou mírně nervózní, avšak tentokrát nezastírá, že se do Mšena těší. Příliš nepočítal se Sebastianem Ulamkem, protože ze švédského Halstaviku je do středu české kotliny dlouhá cesta. A to ještě netušil, že Sebastian Ulamek bude sdílet stejný osud jako jeho týmový kolega Greg Hancock.

Slánský manažer se v neděli vypravil na zvědy do polského Leszna a poté vyrukoval s nominací Slawomira Drabika a Tomasze Jedrzejaka. „Jsou to kamarádi, trénují spolu a věřím, že se budou chtít pochlapit,“ vysvětlil Milan Mach svou volbu. Polskou dvojici doplní v poslední době vynikající Martin Vaculík a Martin Málek a oba junioři Michal Dudek a Roman Čejka.

„Jedeme do Mšena vyhrát, jako každé závody,“ hrozí Milan Mach. Nicméně apetit na čtyři tabulkové body mají i ostatní. Letošní extraliga prozatím nejlépe sedla Pardubicím. František Kalina se ovšem musí vypořádat s absencí své jedničky Lukáše Drymla.

„Je potlučenej‘ z Polska, večer máme klubový výbor a bude se hledat řešení,“ řekl pardubický kouč magazínu speedwayA-Z včera dopoledne. Večer na startovní číslo sedmnáct nahlásil Jaroslava Petráka. Není však vyloučeno, že pardubický čeřen lovící v zahraničních vodách nebyl ještě vytažen. Dle platných reglementů může každý tým učinit oproti nahlášeným sestavám jednu změnu.

Při absenci Lukáše Drymla a Hynka Štichauera je v pardubickém týmu prozatím k dispozici všechno, co má obrazně řečeno ruce a nohy. Hlavní díl odpovědnosti za výsledek bude ležet na bedrech Aleše Drymla a Mateje Ferjana. Vedle zmiňovaného Jaroslava Petráka nastoupí Tomáš Suchánek, Václav Milík a v roli náhradníka René Vidner.

Veškeré improvizace se sestavou se netýkají pražského Olympu. Jezdí standardně ve složení Josef Franc, Luboš Tomíček, Adrian Rymel, Matěj Kůs a Richard Wolff. Pouze Pavel Pučko střídá Martina Gavendu na postu věčného náhradníka nebo spíše dárce šesté pneumatiky.

Sestavy nahlášené včera k 19:30:

Grepl PDK Mšeno: 1 Vladimír Višváder
  2 Jan Jaroš
  3 Filip Šitera
  4 Piotr Protasiewicz, PL
  5 (Greg Hancock, USA) Grzegorz Walasek, PL
  21 Pavel Fuksa
 
AK Slaný: 6 Slawomir Drabik, PL
  7 Tomasz Jedrzejak, PL
  8 Martin Vaculík, SK (ACCR)
  9 Martin Málek
  10 Michal Dudek
  22 Roman Čejka
 
PSK Olymp Praha: 11 Josef Franc
  12 Luboš Tomíček
  13 Adrian Rymel
  14 Matěj Kůs
  15 Richard Wolff
  23 Pavel Pučko
 
ZP Pardubice: 16 Aleš Dryml
  17 Jaroslav Petrák
  18 Tomáš Suchánek
  19 Matej Ferjan, H
  20 Václav Milík
  24 René Vidner

Aktuální tabulka finálové části extraligy:

  malé body velké body
1. Pardubice 0 4
2. Praha 0 3
3. Slaný 0 2
4. Mšeno 0 1

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II), Milan Mach a Michal Kohout