Pražané nemuseli kalkulovat s žádnou nulou

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Svitavy – 15. srpna
Nesmírně dramatickým průběhem slynulo dnešní šesté pokračování šampionátu tříčlenných družstev. Vyjma Slaného mohl na vítězství pomýšlet jakýkoliv celek. Nakonec slavili úspěch Pražané. Jednak nemuseli kalkulovat ani s jednou nulou, která se nedá k ničemu přičíst, a jednak na soupeře vyzráli povedenou taktikou. Ve snadnější rozjížďce zůstal stát leader Matěj Kůs, aby nižší bodový příděl nedovolil ostatním družstvům užít taktickou rezervu. V dramatické koncovce se dokonce rýsoval tříčlenný rozjezd o druhé místo. Avšak Pardubice v rozjížďce s číslem dvacet porazily Liberec 5:1. Tím pádem se dostaly na druhý stupínek pódia, zatímco Liberec nepředčil Březolupy.

Pádný pražský argument
V letošním průběhu přeboru tříčlenných družstev toho Praha příliš neukázala. Je to logické, filozofie týmu je dávat prostor začínajícím závodníkům. Nicméně i oni se dokázali vytáhnout na třetí místo v Březolupech a ve Slaném. Avšak nejlepším umístěním celku zůstávala druhá příčka z květnové svitavské ouvertury. Alfou i omegou tehdejšího úspěchu byl heroický výkon Matěje Kůse, jenž ani jednou v šesti jízdách nenašel přemožitele.

Matěj Kůs má ve svém závodním programu jiné priority. Ale protože ho jeho Toruň nepozvala na zítřejší extraligového klání, ochotně využil nabídky posílit svůj klub v dnešním šestém pokračování tříčlenných družstev. A to znamenalo pořádnou dávku vody na mlýn pražských ambicí.

Pražané se nedostali do čela už na začátku závodu jen kvůli rozpisu. Tým C totiž má na úvod o jízdu méně než ostatní soupeři. Začal rozjížďkou s číslem tři. V těch chvílích už Pardubice měly za sebou úvodní remízu s Březolupy. Tomáš Suchánek totiž dokázal v prvním oblouku podjet Martina Málka, když Martin Gavenda dojel před Jaroslavem Petrákem. Vzápětí se Rony Weis s Vladimírem Višváderem rázně vypořádali se slánským duem Roman Čejka – Krzysztof Nowacki.

Teprve poté přišla chvíle Pražanů. Dvakrát sice pozlobilo startovací zařízení, ale po bleskových opravách se Matěj Kůs mohl potřetí vydat do čela. Tomáš Suchánek ho v první zatáčce nestihl, zatímco třetí Pavel Pučko měl starosti s útočícím Jaroslavem Petrákem.

Vzápětí si Liberec konsolidoval své vedení v rozjížďce s Březolupy. Ronny Weis dovezl další tři body za triumf ve stylu start – cíl. Martin Gavenda pohlídal Jána Halabrína a Richard Frištenský, jemuž dal kouč Miloš Plzák prostor po jeho nečekaném comebacku, dovezl nulu.

Nicméně situace se začala otáčet. Po přestávce, která dodala oválu žíznícímu v tropickém vedru tolik potřebnou vláhu, se liberecký Ronny Weis dočkal své první prohry. Neuštědřil mu ji nikdo jiný než Matěj Kůs. Hrdinou se ale stal Pavel Pučko. Teprve ve druhé zatáčce sebral třetí místo urputně se bránícímu Vladimíru Višváderovi.

„Už jsem se tu plochou dráhu trošku naučil,“ užíval si pražský junior svůj předjížděcí manévr, aby v závěru dotíral na druhé Němce stejně zarputile jako marně. Ob jednu jízdu to Liberec schytal naplno od Pardubic. Duo Tomáš Suchánek – Václav Milík řádilo už od startu, čemuž Vladimír Višváder a Ján Halabrín mohli být jen trpnými svědky.

Dopředu se drápaly i Březolupy. Roman Čejka s Krzysztofem Nowackim dostali v rozjížďce s číslem šest 1:5 od obou březolupských Martinů. Za těchto okolností překvapilo, když pražský kouč Hynek Veverka v osmé jízdě nasadil náhradníka Jaroslava Hladkého místo Matěje Kůse!

„Je to lehká jízda,“ ujal se role advokáta samotný Matěj Kůs. „A je lepší, když to dojede jen 3:3 než vyhrát 5:1, aby na nás nasadili taktickou rezervu.“ Skutečně se vyplatilo. Jiří Brummer, který personálně pomohl Slanému při neúčasti rekreujícího se Michala Dudka, opustil čtvrté místo, když ve třetím kole pokřtil nově instalovanou bariéru z PET lahví v první zatáčce.

Naštěstí vyvázl jen s odřeninami, ale z repete byl vyloučen. V něm si Roman Čejka konečně mohl dojet pro vítězství, ale Jakub Fencl a Jaroslav Hladký projeli cílem hned za ním. Po další přestávce se začal naplňovat smutný osud Slaného. Krzysztof Nowacki se netajil, že si s oválem ve Svitavách rozhodně nepadli do oka. Ve třetím kole se ve druhé zatáčce ocitnul na zemi těsně před Jaromírem Otrubou.

„Chtěl jsem ho podjet, ale začal se přede mnou točit,“ líčil událost ze svého pohledu pardubický náhradník, který raději složil svůj motocykl také. Při repete neměl Jaroslav Petrák sebemenší problémy dokázat, že navzdory svým úvodním nulám ještě nedokouřil svou poslední cigaretu. Jaromír Otruba objel Jiřího Brummera a v konečném důsledku spíše než neproplaceného bonusového bodu litoval, že se další příležitost pro něho už dnes nenašla.

Pardubice se po dalším maximálním triumfem v řadě dostaly do průběžného vedení. Avšak Praha v rozjížďce s číslem deset učinila další rozhodující krok k vítězství. Martin Gavenda se sice ubránil dotěrnému Pavlu Pučkovi. Avšak Jakub Fencl třetím místem zajistil remízu.

Nakonec bez rozjezdu
Když se po desáté jízdě všichni účastníci vyrovnali na stejném počtu startů, vedly Pardubice s patnácti body. Praha měla o jeden bod méně a následovaly Březolupy se třinácti, Liberec s dvanácti a Slaný se šesti body. Středočeši navíc neměli šanci své postavení vylepšit, protože potlučený Jiří Brummer za závodu odstoupil.

Zato mezi zbývající čtveřicí se strhla úžasná bitka. Vladimír Višváder s Ronny Weisem vyřešili Romana Čejku a Krzysztofa Nowackeho už v prvním oblouku jedenácté jízdy. Nečekaným výsledek ovšem vyprodukovala následující rozjížďka, protože Pardubice v nejsilnějším složení prohrály s Březolupy maximálním poměrem 1:5.

A to měli Moravané problémy. Martin Málek strávil celý týden zavřený v garáži, aby opravil škody napáchané v Divišově a v Liberci. Nestíhal ani internet, ale mnohem horší byly bolesti prstů na levé ruce a v kostrči. Martin Gavenda zase odhalil slabinu bezdušového pláště. V tropických parnech v ní vzlínají plyny a pneumatiky se sama za jízdy dohušuje až na tlak jedné atmosféry.

Po vylétnutí pásky však oba metačili rychle pryč od Tomáše Suchánka a Jaroslava Petráka! „Furt mi to šlo nahoru a tím to bylo vyřešený,“ vysvětlil příčinu Tomáš Suchánek. Hned vzápětí ovšem Březolupy narazili na březolupskou kosu. Matěj Kůs opět úřadoval na čele od jejího začátku až do cíle. Martin Gavenda s Martinem Málkem bylo hned za ním, ale zezadu se dral Pavel Pučko.

Ve druhé zatáčce se zvnější dostal před Martina Málka, avšak eso březolupského týmu mu to hned v následujícím oblouku vrátilo spodní stranou. Jenže Pavel Pučko se nenechal odradit a na konci druhého kola byl třetí. A tentokrát už definitivně. Březolupské zaváhání poslalo do vedení Pardubice. Tomáš Suchánek s Václavem Milíkem ve čtrnácté jízdě totiž ujeli Slaňákům už od startu.

Vzápětí ale vedla už Praha. Rozjížďka s číslem patnáct se musela opakovat, když Ján Halabrín v první zatáčce doslova zakopnul o zadní kolo Pavla Pučka. Rozhodčí Jiří Juroška neměl slitování a Slováka s libereckou vestou diskvalifikoval. Při opakování ujel nejrychleji Vladimír Višváder. Pavel Pučko však na něho podnikl divoký útok venkem. Nezalekl se pověstné tvrdosti rodilého Záhoráka, ani jeho pověstné nohy vystrčené nájezdníkovi do cesty.

„Ten výjezd s Vladem to bylo libový,“ vychutnával si Pavel Pučko své dnešní jediné vítězství. Nicméně Markéta ještě neměla vyhráno. Březolupy na sklonku série inkasovaly čtyři body v duelu se Slaným. Martin Málek triumfoval ve stylu start – cíl před Romanem Čejkou.

V předposlední zatáčce upadl Krzysztof Nowacki. A Richard Frištenský ve snaze vyhnout se vletěl do plastikových lahví. By se rozsvítila červená světla, rozjížďka se neopakovala, nebo Jiří Juroška přidělil technické body. Záhadou ovšem zůstává, jak je to možné, když vítěz doposud neprojel cílem. Inu, pravidlo jsou zřejmě od toho, aby se porušovala.

V sedmnácté jízdě oslavil Matěj Kůs svůj další triumf, aniž by mu v tom Jaroslav Petrák mohl zabránit. Václav Milík přišel o třetí pozici kvůli pádu ve druhé zatáčky. Jakub Fencl se nestačil vyhnout, narazil do něho a upadl. V domnění, že se bude opakovat, zpomalil. Záhy mu ale došlo, že pro Jiřího Jurošku jeho kolize pardubickým s závodníkem není dostatečným důvodem pro rozsvícení červených světel. Přidal právě včas, aby nebyl předjet o kolo a zachránil svému klubu poslední bod.

Rozjížďka s číslem osmnáct rozhodla, že Březolupy dnešní mítink nevyhrají. Potlučený Richard Frištenský nenastoupil a navíc Ronny Weis vyhnal Martina Gavendu na venek už po vylétnutí pásky. Tím pádem Březolupy pouze srovnaly bodový krok s pražskou Markétou, kterou však čekala ještě jedna rozjížďka.

A v ní Matěj Kůs zahrál své páté a poslední sólo. Pavel Pučko v první zatáčce objel Romana Čejku a Pražané mohli slavit. Jejich vítězství a páté místo Slaného byly před poslední rozjížďkou jediné dvě jistoty. Březolupy skončily s šestadvaceti body a při vzájemné remíze by se v poslední rozjížďce na stejné skóre dostaly i Pardubice s Libercem.

Po startu se možnost tříčlenného rozjezdu přiblížila realitě. Vladimír Višváder se totiž pohnul dopředu jako první. Po průjezdu první zatáčkou ovšem klesl až na poslední příčku, zatímco čelo opanovali Tomáš Suchánek a Jaroslav Petrák. „Ve výjezdu jsem už neměl rychlost,“ vysvětloval liberecký matador v depu. To už mu bylo jasné, že se dnes na pódium nevydá. Jeden bod nestačil na překonání Březolup, ale Pardubicím se to díky maximálnímu zářezu povedlo.

Hlasy z depa
„Jsem rád, že jsem se svez‘,“ svěřoval se Matěj Kůs. „Dobrý zpříjemnění. Jsem rád, že jsme vyhráli. Pavel jel suprově, Kuba taky pěkně i Jarda. Nikdo nepřivez‘ nulu, ta se k ničemu nepřičítá. Taktickej‘ tah byl dobrej‘. Jarda se měl svýzt v jedný jízdě. Řek‘ jsem, že lepší bude místo mě. Byla to lehká jízda, ideální řešení.“

„Super,“ pochvaloval si Pavel Pučko. „Měli jsme v týmu tahouna, hodně nám pomoh‘, je to vlastně Matějův výsledek. Já měl také hodně bodů. Od minula se dráha zlepšila a já se taky něco už přiučil. Ten jeden výjezd s Vladem, to bylo libový. Martina jsem porazil už podruhý, ale mám radost. Dělal jsem si choutky i na Martina Gavendu, ale nakonec byl zázrak jeden bod.“

„Docela dobrý, až na tu jednu jízdu,“ hodnotil svůj výkon Tomáš Suchánek. „Start. Furt to šlo nahoru a tím to bylo vyřešený. Druhý místo dobrý, zase o stupínek lepší než minule.“

„Přetočil jsem se a on to do mě prdnul,“ vrátil se Václav Milík k incidentu s Jakubem
Fenclem v rozjížďce s číslem sedmnáct. „Dneska to mohlo bejt lepší… Snad v Liberci…“

„Už jsi ani nepamatuju, kdy jsem měl naposledy nulu,“ vzpomínal Martin Málek. „Mám úplně nový motor. Je neodzkoušený a nic moc to nejede. Budu to muset poladit. Jinak jsem jezdil v bolesti z libereckého pádu. Bolí mě prsty na levé ruce, což je nepříjemné na startu. A mám naražený zadek a to bolí při chůzi i na motorce. Nevyhráli jsme, nevím, čím to bylo, týmy byly hodně vyrovnané. Možná je to i mým zaváháním. Teď hlavně, abych se dal zdravotně dohromady na extraligu ve Mšeně a finále Evropy v Togliatti.“

„Celkem to šlo, nevyhráli jsme, ale nevadí,“ dokázal si Martin Gavenda najít pozitiva i na třetím místě. „Dráha byla zezačátku super, ale na poslední dvě jízdy se odkryly díry a koleje a bylo to jiné. Já byl bez problémů. Jen tak dál za titulem.“

„Posrali jsem to,“ nezastíral Vladimír Višváder. „Včera byl ve Mšeně trénink. Spal jsem u Matyáše Hlaváčka v Čelákovicích. Pruboval jsem GM a je to pořád takové neslané, nemastné. V poslední jízdě jsem odfrk‘, ale z výjezdu už neměl rychlost. Dráha už byla rozbitá, tak jsem to radši zabalil. Ale mám formu.“

„Pro svůj tým jsem udělal všechno, víc jsem nemoh‘,“ zapřísahal se Roman Čejka. „Dráha byla zezačátku dobrá, ale ke konci už nic moc. Největší můj problém jsou ruce. Budu muset chodit víc do posilovny a víc cvičit. Motorka super, mechanik taky.“

„Ve Svitavách jsem startoval už potřetí, ale znovu jsem se s touto dráhou nemohl srovnat,“ postěžoval si Krzysztof Nowacki. „Ovál ve Svitavách je jediný svého druhu, svým výkonem jsem zklamán. Zaznamenal jsem dva zbytečné pády, ale myslím, že příště ve Svitavách dosáhnu lepší výsledek. Jak se říká, do třetice všeho dobrého. Chtěl bych poděkovat manažerovi Milanu Machovi a také bratru Andrzejovi za pomoc během závodů. Zdravím také všechny fanoušky plochodrážního sportu v Čechách.“

1. AK Markéta Praha   31
Matěj Kůs 3 3 – 3 3 3 15
Pavel Pučko 1 1 2 1 3 2 10(1)
Jakub Fencl 2 1 1 1 5(1)
Jaroslav Hladký 1 1(1)
 
2. ZP Pardubice   28
Tomáš Suchánek 3 2 3 1 3 3 15
Jaroslav Petrák 0 0 3 0 2 2 7(1)
Jaromír Otruba – 2 – – 2(1)
Václav Milík 2 2 F 4(2)
 
3. AK Mitas Březolupy   26
Martin Gavenda 1 2 2 2 2 2 11(3)
Martin Málek 2 3 3 3 0 3 14
Richard Frištenský 0 0 1 – 1
 
4. GRS Liberec   24
Vladimír Višváder 2 0 1 3 2 0 8(1)
Ronny Weis, D 3 3 2 2 3 1 14(1)
Ján Halabrín, SK 1 0 X 1 2
 
5. AK Slaný   11
Roman Čejka 0 1 3 1 1 2 1 9
Krzysztof Nowacki, PL (ACCR) 1 0 X R R X E 1
Jiří Brummer X 1 – – 1

Aktuální pořadí šampionátu:

  malé body velké body
1. Březolupy 201 27
2. Liberec 155 19
3. Praha 136 17
4. Pardubice 127 17
5. Slaný 100 10

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)