Martin Vaculík splnil úlohu favorita

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 7. srpna
Martin Vaculík včera večer potvrdil papírové předpoklady a stal se českým šampiónem do devatenácti let. Za celý závod neztratil jediný bod a své dominantní postavení zdůraznil triumfem v nadstavbové Ceně Jiřího Marxe. O definitivní podobě stupňů vítězů rozhodla rozjížďka s číslem dvacet. Michael Hádek v ní měl druhý defekt za sebou a tak si pro poháry přišli Jan Holub a Michael Dudek. Doprovodné klání stopětadvacítek ovládl Jaroslav Hladký, který stíhal i hlavní závod.

Skoro všechno jde dle plánu
Startovní čísla byla losována dle zásady, aby se sousedé v průběžné klasifikaci setkávali v poslední sérii. Tím pádem se dalo předpokládat, že nový mistr vzejde z rozjížďky s číslem dvacet. A skutečně hlavní favorité se v souboji s méně zkušenými závodníky prosazovali plné tři série.

Jedinou výjimkou se stal Pavel Pučko. Pražský závodník, jenž díky stoupající křivce letošní výkonnosti mohl směle pomýšlet na opakování loňského pódia, se dočkal vystřízlivění už v rozjížďce s číslem dvě. Ta shodou okolností pokračovala v pochmurné sérii pádů. Během prvních dvou pětin jsme napočítali osm pádů, v každé jízdě jeden, a rozhodčí Pavel Kubeš musel hned pětkrát rozsvěcovat červená světla. Nejhůře dopadl Lukáš Hromádka. Frýdecko-místecký sběratel si do své sbírky dovezl nechtěný suvenýr – frakturu klíční kosti.

A právě při repete druhé jízdy zůstal Pavel Pučko vzadu a mohl tak bezprostředně sledovat své klubové kolegy Jakuba Fencla a Jaroslava Hladkého na jejich cestě za vyšším bodovým přídělem. Ztráta dvou bodů v relativně slabší jízdě bývá v jednom závodě vskutku velkým handicapem.

Nicméně Pavel Pučko se nevydal cestou nápravy ani vzápětí. V rozjížďce s číslem pět na něho odstartoval Michal Dudek, který si už svou vedoucí pozici nenechal vzít. V desáté jízdě to vypadalo nadějněji. Po vylétnutí pásky byl Pavel Pučko vpředu. Jenže Václav Milík se dle svých slov přestal bát vnější stopy. A v prvním oblouku o tom v praxi přesvědčil nejen Romana Čejku, ale i vedoucího Pražana.

Pouhých pět bodů na kontě po třech startech nebylo pro Pavla Pučko pozitivní. Navíc se vynořili další kandidáti na stupně vítězů. Michal Dudek dosáhl na sedm bodů a to už měl za sebou prohry s Michaelem Hádkem a Martinem Vaculíkem. Stejná cifra zdobila rovněž Václava Milíka, s nímž se také Michael Hádek a Martin Vaculík už vypořádali.

Zbývající trio favoritů, Martin Vaculík, Michael Hádek a Jan Holub procházelo závodem beze ztrát. Pouze Michael Hádek v rozjížďce s číslem šest musel stíhat Václava Milíka, než ho začátkem třetího kola připravil o vedení. Vzápětí se nechal slyšet: „V osmý jízdě fandím Pražákům a Slaňákům. Výjimečně jim fandím, ale Vaculík si to ohlídá.“

Prorocká slova. Jaroslav Hladký se převrátil hned na startu a Martin Vaculík si s Romanem Čejkou hravě poradil. Stejně tak s Michalem Dudkem ve dvanácté jízdě, kdy devíti body dorovnal zisk Michaela Hádka a Jana Holuba.

Osud to se svou nepřízní přehnal
Zdálo se tedy, že trojice fenoménů ukořistí ještě po jedné trojce ve čtvrté sérii. A pak si to navzájem rozdá o titul v poslední jízdě. Chyba lávky. Po vylétnutí pásky rozjížďky s číslem třináct vypálil do čela Roman Čejka. Michael Hádek se ho okamžitě vydal stíhat. Mohutná snaha byla korunována předjetím na začátku druhého kola.

Nicméně v úvodním výjezdu třetího okruhu se slánský borec vrátil zpátky do čela. Bylo jasné, že s motocyklem plzeňského závodníka není všechno v pořádku. A vskutku, Michael Hádek se v boxech objevil opěšalý. „Zapalování,“ odtušil příčinu začátku probouzení se ze zlatého snu.

Vzápětí se Jan Holub pral s Michalem Dudkem. V první zatáčce ho připravil o vedení, ale Slaňák bojoval až na cílovou čáru. Václav Milík jí projel až za nimi, což ho nakonec při jeho premiéře v šampionátu připravilo o stupně vítězů. Jan Holub dokázal udržet čisté skóre, aby s ním v šestnácté jízdě srovnal krok i Martin Vaculík.

Všichni přítomní napjatě očekávali poslední jízdu. Ještě před ním udělal Václav Milík maximum pro medaili. Vítězství nad kolegou René Vidnerem v osmnácté jízdě navýšilo jeho skóre na jedenáct bodů. Avšak Michal Dudek vzápětí zmařil všechny jeho naděje. Odvedl Romana Čejku a skončil u číslovky dvanáct.

Martin Vaculík nezaznamenal žádný výraznější problém. V prvním výjezdu bylo těsno, ale on jím projel jako první. Za jeho zády se usadil Michael Hádek. Pavel Pučko, který
si vzal k srdci rady Mariána Jirouta, držel v šachu Jana Holuba.

Ten potřeboval k překonání Michala Dudka a potvrzení titulu vicemistra jeden bod. Dočkal se ho ve třetím kole, kdy opět zasáhl nemilosrdný osud. Ve třetím kole se zadřel motor Michaela Hádka. Fatální defekt poslal milovníka pardubické dráhy v jeho poslední sezóně v devatenáctkách na nečekané sedmé místo. Dvě prohry s vlastní technikou nedokázala eliminovat ani tři vítězství!

V nadstavbové Ceně Jiřího Marxe podtrhnul Martin Vaculík své dominantní postavení. Po triumfu v semifinále si nenechal vzít prvenství ani ve finále. Na pódium se dostali rovněž Michal Dudek a Václav Milík, který porážkou Jana Holuba, otočil stupně vítězů z devatenáctek.

Suverén má další zářez
Stopětadvacítky na velikánském kolečku v Pardubicích nenabízejí příliš atraktivní podívanou. Na úkor dramatičnosti bylo tentokrát i rozlosování. Jaroslav Hladký a Daniel Hádek se totiž střetli už v rozjížďce s číslem jedna. Pražan se rychle dostal do čela. Posléze přidal další tři vítězství a už popáté za sebou inkasoval pětadvacet tabulkových bodů.

Daniel Hádek pak vítězně vyřešil své další jízdě, přičemž seznam jeho skalpů zahrnoval i Ondřeje Smetanu a Zdeňka Vrbu. Už páté druhé místo v řadě zvýšilo jeho ztrátu na vedoucího Pražana na deset bodů. Zdeněk Vrba dnes prohrál jen s oběma leadery, což mu přineslo třetí příčku.

Ostatním se tentokrát příliš nevedlo. Michal Průcha a David Štěrovský doplatili na pád. Ondřej Smetana nedokázal vyhrát jízdu a navíc ztratil body i tam, kde to možná ani on sám nečekal.

Hlasy z depa
„Těším se, vyhrál jsem, mám radost,“ jásal Martin Vaculík. „Michal Hádek měl smůlu, nemoh‘ bojovat o titul. Z vítězství se raduju, bylo to těžký. Každý závod je těžký, může ti odejít motorka nebo tě někdo porazí.“

„Bylo to zajímavý,“ svěřil se Jan Holub. „Pěkný závody. Až tolik jsem druhý místo nečekal. Byl tam Haďas, Milda a to byla velká konkurence. Nakonec se to naštěstí povedlo. Jsem docela rád, i když jsem do poslední jízdy odstartoval, ale pak to z prvního výjezdu pokazil. Ale výsledek je pěknej‘, kdyby byl zejtra v Liberci taky takovej‘ nebo lepší… Uvidíme, snad se bude dařit i v jednadvacítkách.“

„Spokojenost veliká,“ zářil Michal Dudek. „Je to můj poslední rok v devatenáctkách. Bedna, třetí místo, spokojenost. Mohlo to bejt lepší, aspoň druhý místo, ale lepší než nic. Nečekal jsem to, byl tu Had, Mao, Holubín a další. Gumy stály za hovno, jedna jízda a bylo to holý. S 07 by byly lepší výsledky. S Memoriálem jsem taky nepočítal, že budu druhej´. První semifinále jsem stih‘ jen tak tak, bylo tam jen sedm vteřin. Ale poved‘ se start a byl jsem tam.“

„Dobrý, až na to, že jsem o tréninku zadřel lepší motor,“ říkal Václav Milík. „Průběh závodu byl dobrej‘, nedařily se starty, ale konečně jsem se přestal bát venků. Fyzicky jsem na tom dobře, táta to pohlídal. Doufám, že příští rok to jistí a dopadne to líp.“

„Nebylo to podle mejch představ,“ netajil se Pavel Pučko. „Od začátku jsem se s tím nesrovnal. Nevím, nebylo to ono. Převody jsme dochytali díky Mário Jiroutovi před poslední jízdou. Ale stejně jsem to zkurvil.“

„Kousek k bedně,“ hodnotil Roman Čejka. „Motorka jela, ale ještě mám čas. Chyběl jeden bod, smůla. Jednou mi nevyšel start a je to v prdeli. Mám dobrýho mechanika a tak doufám, že to přijde.“

„Nejdřív zapalování, pak se to kouslo úplně,“ lamentoval Michael Hádek. „To se může stát jenom mně! A tomu, kdo to jede úplně naposledy! Ještě dlužím Pučkinovi pivo. Říkal jsem, že mu dám rovinu a on mi dal kolo…“

1. Martin Vaculík, Slaný (SK – ACCR) 3 3 3 3 3 15
2. Jan Holub, Plzeň 3 3 3 3 1 13
3. Michal Dudek, Slaný 2 3 2 2 3 12
4. Václav Milík, Pardubice 2 2 3 1 3 11
5. Pavel Pučko, Praha 1 2 2 3 2 10
6. Roman Čejka, Slaný 2 2 1 3 2 10
7. Michael Hádek, Plzeň 3 3 3 E E 9
8. Jakub Fencl, Praha 3 X 2 2 1 8
9. Jaroslav Hladký, Praha 2 F 2 0 3 7
10. René Vidner, Pardubice X 2 1 2 2 7
11. Jiří Brummer, Praha 1 1 E 2 2 6
12. Jiří Lang, Plzeň 1 1 1 E 1 4
13. Ondřej Veverka, Praha F 1 1 1 0 3
14. Lukáš Hromádka, Březolupy X F – – – 0 (los)
15. Miroslav Horák, Mšeno X X – – – 0 (los)

Poznámka: Jaroslav Hladký byl z rozjížďky s číslem čtrnáct, v níž skončil poslední, vyloučen, protože startoval s číslem jedna, které měl v závodě stopětadvacítek.

6. Cena Jiřího Marxe:

    SF1 SF2 FIN
1. Martin Vaculík, Slaný (SK – ACCR) 1.   1.
2. Michal Dudek, Slaný 2.   2.
3. Václav Milík, Pardubice   1. 3.
4. Jan Holub, Plzeň   2. 4.
5. Pavel Pučko, Praha 3.    
  Roman Čejka, Slaný   3.  
7. Michael Hádek, Plzeň 4.    
  René Vidner, Pardubice   F  

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Jaroslav Hladký, Praha 3 3 3 3 12
2. Daniel Hádek, Plzeň 2 3 3 3 11
3. Zdeněk Vrba, Praha 3 3 2 2 10
4. David Štěrovský, Praha 3 2 1 X 6
5. Ondřej Smetana, Mšeno 2 2 1 1 6
6. Richard Geyer, D 1 2 0 2 5
7. Michal Škurla, Praha 2 1 1 1 5
8. Michal Průcha, Slaný 1 X 1 2 4
9. Dominik Hinner, Praha 0 1 0 0 1
10. Zdeněk Vitmann, Slaný 0 0 0 E 0

Průběžné pořadí šampionátu:

  SLA PLZ PHA CHA SLA PCE TOT
  12.4. 13.5. 9.6. 27.6. 6.7. 7.8.  
1. Jaroslav Hladký, Praha 20 25 25 25 25 25 145
2. Daniel Hádek, Plzeň 25 22 22 22 22 22 135
3. Zdeněk Vrba, Praha 22 16 18 20 20 20 116
4. Ondřej Smetana, Mšeno 18 20 20 18 10 16 102
5. Michal Průcha, Slaný 16 18 16 14 16 10 90
6. Michal Škurla, Praha 14 10 6 12 14 12 68
7. Michaela Krupičková, Slaný 10 14 8 16 18 66
8. David Štěrovský, Pardubice 12 12 7 10 12 18 71
9. Richard Geyer, D 7 8 14 6 14 49
10. Dominik Hinner, Praha 7 12 7 8 34
11. Zdeněk Vitmann, Slaný 6 8 8 7 29
12. Tom Irrasch, D 8 10 18
13. David Plecitý, Plzeň 4 6 7 17
14. Jaroslav Drbal, Slaný 5 5 5 DNR 15


Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)