Nová knížka o Zlaté přilbě prožila křest, o jakém se jí ani nesnilo

Praha Letňany – 11. listopadu
Inženýr Jan Cholenský na rozdíl od svého bývalého chlebodárce na sport levých zatáček nezanevřel. Stánek jeho nové firmy L.CH.Oil na víkendových výstavách Raging Expo a Glasurit Classic Expo v pražských Letňanech nabízel návštěvníkům pohled na plochodrážní motocykl. A nejen to. Návštěvníci si mohli tipnout, kolik ložiskových kuliček se skrývá v průhledné krabičce a vyhrát láhev vína. V sobotu tady byl hostem Matěj Kůs, v neděli se křtila nová kniha „sedmdesátkrát ZLATÁ PŘILBA“, jejíž výroba finišuje, aby se publikace o pardubickém závodě všech závodů dostala ke svým čtenářům ještě před Vánoci.

Kmotři přišli přát

Dočasný Louvre českého motorismu

Jan Cholenský u svého stánku

Automatické vstupní dveře haly letňanského areálu PVA se otevírají takřka neslyšně. Stačí krůček a rázem prožíváte pocity mladičké studentky kunsthistorie, která prvně dostala možnost studovat díla v pařížském Louvru či madridském Pradu. Hned za vchodem zíráte přímo do očí Buggyra Adama Lacka, jen o pár metrů dál Petr Lisa otevírá kokpit svého úchvatného spideru Norma M20FC. Letmo zahlédnete buginu Jaroslava Hoška či okruhové Ferrari 488 GT3.

Další hala je plná vozů značky Porsche. Při pohledu na jejich ušlechtilou krásu by i ten nejzelenější ekolog musel zatoužit hřešit proti svému přesvědčení. A ještě kousek dál klasické vozy, závodní Tatra 605 nebo Alfa Romeo 158 a… Na rozdíl od závodních dep si v hale můžete všechno prohlédnout do nejmenších detailů.

Milan Špinka se pochlubil svou zlatou přilbou

Není divu, že se Tomáš Topinka s Pavlem Fišerem vydávají na procházku motoristickým rájem. Mezitím Jiří Štancl a Milan Špinka vychutnávají kávičku ve VIP prostoru.  Příchod Oldřicha Klaudingera okamžitě žene dravý proud na závodnický mlýn. A muži, kteří dohromady Zlatou přilbu Československa vyhráli šestkrát, kladou svému předchůdci z jednašedesátého smršť zvídavých otázek.

Oldřich Klaudinger ochotně odpovídá, byť sluch mu v jeho devětaosmdesáti letech tolik neslouží. Prohlíží si mladší sestřičku své trofeje z roku 1973, kterou Milan Špinka přinesl v igelitce v duchu filozofie, že pod svícnem bývá největší tma. A přitom poslouchá líčení Karla Hermana.

Plochodrážní fotograf byl poprvé na závodech právě při renesanci Zlaté přilby v srpnu 1961. Spolu s ostatními diváky se natlačil až k pódiu a natahoval svou devítiletou ruku vstříc vítězově pravačce, jenže pokaždé mu ji nějaký dospělák odstrčil.

Jiří Štancl, Karel Herman a Oldřich Klaudinger

Šance pogratulovatt Oldřichu Klaudingerovi přišla až při letošním nástupu legend, který sedmdesátému ročníku nejstaršího plochodrážního závodu světa předcházel. Muž, který byl tehdy zaskočen, když jej pořadatelé vedli na nejvyšší stupínek, protože mu jeho terénní pětistovka ESO vypověděla službu, aniž by tušil, že je již v cíli, je dodnes celebritou.

Čas od času se objeví fanoušek s prosbou o společný snímek či autogram. Oldřich Klaudinger připomíná, že ve svém věku si už plastikový pohárek s minerálkou raději pevněji stiskne, aby mu nevyklouzl z rukou. Potom obrátí dlaň své pravé ruky a ukáže bříška jejích prstů.

Nástup kmotrů: Milan Špinka, Jiří Štancl, Oldřích Klaudinger a Tomáš Topinka

„Už mi to psaní tolik nejde, už mám sjetý vzorek,“ usmívá se šibalsky. Ale na svém podpisu si dává záležet jako Francisco Goya na své grafice. Žádné čáry máry, žádné klikyháky. Krasopisně vyvede psacím písmem nejprve příjmení a po něm křestní jméno. A nakonec se ujistí, že jsou obě diakritické tečky a jeden háček na správných místech.


Petr Dufek o prodeji knihy „sedmdesátkrát ZLATÁ PŘILBA“:

„Určitě bude včas na předvánočním trhu. Měla by být koncem listopadu. Nebude v prodeji všude, jen v síti Luxor a bude k dispozici na specializovaných webech.“


Sudba čtyř skvělých kmotrů

Na scéně se objevuje klaret z Dubňan

Jenže to se již blíží jedenáctá. Jan Cholenský vytahuje jakubský klaret od vinařství Františka Spěváka z Dubňan. Na jeho stánku stojí spolu s Petrem Dufkem a Romanem Apeltaurem čtveřice Oldřich Klaudinger, Milan Špinka, Jiří Štancl a Tomáš Topinka. Čtveřice vítězů Zlaté přilby čeká, až se digitální číslice na hodinkách seřadí do kombinace čtyř jedniček.

„Chtěl bych zkritizovat toho pátého, jak jen mohl dát přednost před křtem naší knihy dovolené na Zanzibaru,“ komentuje Petr Dufek skutečnost, že z pěti žijících českých vítězů pardubického závodu chybí Václav Milík. Nicméně slova z úst člena Klubu cestovatelů, který zbrouzdal takřka stovku světových zemí, všichni přihlížející berou s patřičnou mírou nadsázky, jak ostatně dozajista byla míněna.

Roman Apeltauer a Petr Dufek prezentují své dílo

To už ovšem před kulisami z vystavených vest připíjí autorská dvojice a čtyři legendární vítězové bílým vínem. „Přeju knížce, aby se hodně četla, aby se moc líbila, já nemohu moc mluvit,“ pronáší své přání jako první Oldřich Klaudinger, který vysvětluje, proč na další otázky moderátorky Veroniky Vošické Buráňové. „Ale když se jela v Pardubicích první Zlatá přilba, bylo mně už asi půl roku…“

Slovo si proto bere Jiří Štancl, který si neodpustí v žertu poškorpit Milana Špinku. „Kdyby začal mluvit Milan, budeme tu ještě zítra,“ směje se. „Plochá dráha je krásnej‘ sport a Zlatá přilba je nejkrásnější závod na světě. Vyhrát ji, je neskutečnej‘ zážitek, jezdí se v největší konkurenci, co kdy na plochý dráze jela.“

Tomáš Topinka si musel nechat zajít chuť na víno

Nejúspěšnější plochodrážník české historie se pochopitelně nemůže vyhnout otázce, proč má pět zlatých přileb, když prozatím žádný z jeho krajanů svůj jediný primát nikdy neobhájil. „Sám si dodneška říkám, že není možný, že jsem to pětkrát vyhrál,“ přemítá. „Nad tím nesmíte přemýšlet, ale udělat maximum, abyste porazili konkurenci. Zlatá přilba je pojem, každý se snažil, aby se mohl jen zúčastnit.“

Tomáš Topinka si v dlani zahřívá skleničku se skvělým vínem. Svou abstinenci vysvětluje svým automobilem zaparkovaným venku před halou. Konečně se také on dočká moderátorčiny otázky. Týká se jeho rekordu, kdy dlouhých jednadvacet let byl posledním Čechem, jenž projel po šestikolové finálové jízdě pod šachovnicovou vlajkou jako vítěz.

Oldřich Klaudinger si na svém autogramu dal záležet

„Těžko říct, proč to trvalo tak dlouho,“ krčí rameny. „Určitě jsme zaspali a cizinci nám unikli. Venda měl na vítězství už rok předtím. Je to hodně specifickej‘ závod, tak se člověk musí bavit a ne jít do toho pod tlakem. Je to zvláštní závod.“

Svým způsobem je zvláštní také dnešní křest, protože knížka je stále ve výrobě, což ovšem nebrání dalším jejím kmotrům, aby jí vinšovali po vzoru Oldřich Klaudingera. „Ať se prodává, ať zaujme a přiláká lidi zpátky na stadióny,“ přeje Tomáš Topinka. „Když závodili tady Milan s panem Štanclem, stadióny byly natřískaný.“

Tato čtveřice si z Pardubic odvezla celkem osm zlatých přileb

„Ať se dobře prodává, budu rád, když si jí hodně lidí koupí,“ přisazuje si Jiří Štancl a předává mikrofon Milanu Špinkovi. „Ať se dobře prodává, ať si je přečtou hlavně mladí a začnou chodit na závody. Přeju Petrovi Dufkovi a jeho týmu, aby v tý příští knížce, co o Zlatý přilbě napíšou, bylo hodně českých vítězů.“

Foto: Karel Herman a Pavel Fišer

1 komentář u „Nová knížka o Zlaté přilbě prožila křest, o jakém se jí ani nesnilo“

  1. Máme být na co hrdí, skvěle shrnuto v článku. Úspěšná byly generace minulé, současné nezaostávají. Přeji hodně štěstí panu Cholenskému, a taktéž společnosti L.CH.Oil nejen v obchodu, ale i v podpoře plochodrážního sportu!

Komentáře nejsou povoleny.