Rychlá kola 2018 uspokojila všechny smysly a potřeby motoristických nadšenců

Lysá nad Labem – 10. listopadu
Uplynulý víkend přinesl na výstavišti v Lysé nad Labem tři akce v jednom. Pro labužníky šlo o mlsné tři dny, jak se na svatého Martina patří. Pivní slavnosti s nabídkou velkých a malých pivovarů doprovodil letos poprvé Festival českého vína. Byť svatomartinské muselo zůstat v láhvích až do neděle, svatováclavské sběry potěšily gurmány již v sobotu. Třiadvacátý autosalón KOLA 2018 odhalil novou Škodu Kodiaq RS, ale jakmile se ozval zvuk motorů závodních motocyklů, motorističtí fandové byli ve svém živlu. Jednadvacátý ročník výstavy Rychlá kola totiž opět stál zato a plochá dráha při ní rozhodně nestrádala úbytěmi.

Společný snímek plochodrážníků: Adam Bednář, Bruno Belan, Jan Jeníček, František Klier, Karel Půrša, Jaroslav Vaníček a Vojtěch Šachl

Improvizovaný oválek na zámkové dlažbě

Škoda Kodiaq RS se odhaluje

Ranní mlha se nad Polabím rozpouštěla poměrně rychle. Na obloze nebylo takřka ani mráčku, takže jízdní ukázky mohly probíhat podle plánu. Jako první se na improvizovaném závodním ovále předvedli motokrosaři. Hned vedle se už však chystali do akce plochodrážní kolibříci.

Jako první vyjeli na pískem posypanou zámkovou dlažbu Jaroslav Vaníček a Vojtěch Šachl. I mistr tesař se občas utne a tak nadšení diváci poznali, že při ploché dráze se padá. František Klier jim ukázal, jak se krotí plnokrevná pětistovka.

František Klier krotí pětistovku

Po něm na ovál vtrhli Jan Jeníček a Bruno Belan. Zapojil se také Adam Bednář a své umění předváděli rovněž úplně nejmladší závodníci. Tony Katra sedlal svou Micro Shupu, zatímco Karel Průša dával za řidítky stroje KPR najevo, že také díky jeho otci Karlovi můžeme být stále pyšní na zlaté české ručičky.

Dvacet minut uběhlo jako blesk. Ale to již lákala vedlejší hala. V jejím patře se pilo, hodovalo a někteří odvážlivci tancovali v rytmu živé hudby. Nicméně pravé skvosty se ukrývaly dole v přízemí. Stačilo jen maličko přivřít oči a obrazy maestra Václava Zapadlíka vás vzaly rovnou na slavné závodní okruhy minulosti.

Jaroslav Vaníček v akci

Ze snění vás vytrhly vystavené čtyřkolové, dvoukolové i zásluhou sajdkár rovněž tříkolové exponáty. Plochá dráha měla své zastoupení hned u vchodu. Vedle motocyklů GM, Jawa a Shupa návštěvníky oslovila malá expozice produktů LZ engineering.

 

Kliky a šunka coby snídaně multišampiónů

Muzikanti hrají fanfáry plochodrážníkům, kteří se měli rozhodně čím pochlubit

Jakápak by to ale byla výstava bez moderované autogramiády?! Úderem jedenácté šli v Lysé nad Labem jako první na řadu plochodrážníci. Prim hráli stopětadvacítkáři, k nimž se přidal také Dominik Hrbek, který se z Krkonoš přijel na Rychlá kola jen podívat. Záplava vystavených cen na stolku před nimi byla vskutku impozantní. Vždyť Jaroslav Vaníček, Bruno Belan a Vojtěch Šachl letos dovezli dohromady pět medailí ze světového a evropského poháru!

Adam Bednář byl v Lysé nad Labem poprvé

Mladí závodníci se však vesměs s mikrofonem před ústy stydí, takže spíše kmitali lihovými fixy na svých kartičkách než jazykem. Přesto se však publikum bavilo, hlavně když se Jaroslav Vaníček musel vypořádat s dotazem, co stojí za jeho suverénními triumfy nejen ve všech třech domácích soutěžích, ale také v pohárových ekvivalentech mistrovství světa a Evropy.

Josef Franc podepisuje svou kartičku

„Kliky a šunka,“ prozradil svůj recept, jak vítězit všude, kam přijede. Speciálním hostem byl Josef Franc, který vyprávěl o domácím titulu, ale pochopitelně o svém stříbře z evropské trávy. Ke slovu se dostali také Milan Špinka a Zdeněk Schneiderwind.

S koncem autogramiády však plochá dráha v sobotní Lysé nad Labem neřekla své poslední slovo ani náhodou. Ještě třikrát šli závodníci do akce v jízdních ukázkách. Se zvyšujícím počtem odjetých kol rostla jejich rutina, navíc vrstva písku na dlažbě byla ideální, takže si diváci mohli představit, kterak to vypadá na malých oválech při soubojích třech stopětadvacítkářů.

 

Premiéry před mikrofonem

Jiří Slezák, Pavol Pučko, Jiří Mikšovský a Václav Gehart na autogramiádě flat tracku

Letos si na nepřízeň organizátorů nemohl stěžovat ani flat track. Žádný z motocyklů se sice na miniaturní trati neobjevil v akci, ale v expozici navazující na plochodrážní měly své zastoupení všechny tři kategorie. A stejné to bylo i na komentované autogramiádě.

Pavol Pučko, jenž vinou zranění skončil letošní šampionát republiky jako český vicemistr, vyprávěl, jak od motokrosu přes plochou dráhu přešel na flat track, v němž se dokonale našel. Václav Gehart, jeho soupeř z kategorie FT1 a pátý muž konečného pořadí mistrovství republiky, se na lyské výstavě prezentoval již loni. Svěřoval se s podrobnostmi svých startů v Poháru FIM a italském šampionátu.

Vojtěch Šachl a Jaroslav Vaníček na zámkové dlažbě

Jiří Mikšovský, jenž svou Yamahu XT650 dovedl k třetímu místu v mistrovství republiky v kategorii FT Classics, vysvětlil, že jej k zahájení závodní kariéry flat trackera inspiroval plakát zvoucí na závody v jeho Chabařovicích.

Tony Katra sledovaný Karlem Průšou

Podobné motivy měl konec konců i Jiří Slezák. Navštívil Moto Show ve Štětí, a když viděl flat track v akci, vytáhl z půdy obstarožní ČZ a upravil ji dle specifikace FT Veterán. A v letošním pořadí poháru veteránů mu patřila čtvrtá pozice.

Flat trackeři si náramně užili vyprávění na mikrofon a to tím spíše, že si jich otravnost novinářů běžně stěžovat nemohou. Mezitím venku probíhaly další jízdní ukázky. Motokrosaři se v nich pravidelně střídali s trialisty a plochodrážníci, kteří mezitím popouštěli uzdu svému temperamentu na jízdních kolech.

Na vůz Škoda 130 RS se nedá vynadívat

S blížícím se soumrakem se hala se závodními speciály vyprazdňovala, jelikož návštěvníci dopřávali sluchu svým hladovým a žíznivým útrobám. Prohlédnout si vystavené závoďáky nebo zasnít se u obrazů Václava Zapadlíka bylo méně hektické. Pokud jste se na lyské výstaviště letos nedostali, příští rok při zmínce o Rychlých kolech rozhodně zbystřete pozornost.

Plochodrážní expozice

Foto: Karel Herman a Eva Palánová

Škoda 1000 MB dle dobové specifikace B5