V Liberci nestihli ani tři rozjížďky

Liberec – 18. července
Dnešní pokračování českého šampionátu stopětadvacítek v Liberci, které se poprvé ve své historii mělo konat jako samostatný závod, narazilo na častý problém letošního léta. Ovál v Pavlovicích se během pár minut hustého slejváku proměnil v bezednou bažinu. Přitom zpočátku vše vypadalo nadějně. Po čtvrteční omluvě Zdeňka Vitmanna, jehož trápily následky pádu ze zájezdu SCM do polského Wawrova, se v boxech sešlo jen osm závodníků. Program se měl zredukovat na osm rozjížděk. Nicméně vedle deště přinesl prodlevu také pád Zdeňka Vrby. Pražský závodník se probral z bezvědomí přímo na dráze, avšak byl převezen na vyšetření do nemocnice.

Duel o průběžné vedení v šampionátu vyzněl nerozhodně. Daniel Hádek ovládl rozjížďku s číslem jedna. Větší část pozornosti tak poutal duel Michaely Krupičkové s Ondřejem Smetanou. Domácí dívka ve slánských barvách měla vrch, nicméně mšenský borec projížděl cílovou metou těsně vedle ní. Pár centimetrů ke dvěma bodům mu ovšem chybělo.

Jaroslav Hladký měl cestu k vítězství nepoměrně složitější. Po vylétnutí pásky se sice dostal do čela. Za jeho zády se však David Štěrovský probil před Zdeňka Vrbu. Pražan si při pokusu o odvetu v první zatáčce druhého okruhu škrtnul o jeho zadní kolo a poroučel se k zemi.

Repete zkomplikovala páska otevřená jen na pravé polovině a vzápětí i trucující červená světla. Teprve napotřetí si Jaroslav Hladký mohl vychutnat triumf stylem start – cíl. David Štěrovský tentokrát zůstal trčet na Michalem Škurlou. Nakonec mu však pomohl Pražanův vynechávající motor, díky němuž jeho motocykl zastavil v posledním kole.

Během krátké pauzy, během níž původní mrholení nabralo na intenzitě, však jeho otec vyměnil svíčku a motor se okamžitě rozezvučel. Dopředu se opět hnal Daniel Hádek, zatímco na druhé příčce se usadila Michaela Krupičková.

Zdeněk Vrba během úvodního okruhu předčil Michala Škurlu. To mu však nestačilo a útočil na Michaelu Krupičkovou. Avšak v úvodním oblouku posledního okruhu škobrtl o její zadní kolo a upadl za obdobných okolností jako v předchozí jízdě.

Pražský závodník zůstal ležet na dráze a na pomoc mu musela přispěchat ambulance. Nakonec pro něho přijela další sanitka, ale proudy vody padající z šedivě zatažené oblohy tak či onak vystavily dnešnímu klání stop. Ze zasedání jury nevzešel žádný náhradní termín. Jiří Mizera, ředitel závodu magazínu speedwayA-Z řekl, že se podnik možná nebude vůbec opakovat.

Výsledky uskutečněných rozjížděk:

  01 02 03
1 Michaela Krupičková, Slaný 2   .
2 Daniel Hádek, Plzeň 3   .
3 Dominik Hinner, Praha 0    
4 Ondřej Smetana, Mšeno 1    
5 Jaroslav Hladký, Praha   3  
6 David Štěrovský, Pardubice   2  
7 Michal Škurla, Praha   E .
8 Zdeněk Vrba, Praha   X X