Česko – slovenské nepovedené odpoledne

Miskolc – 20. června
Maďarská lázeňská metropole o uplynulém víkendu hostila první semifinále mistrovství světa juniorů. Vyrovnaná startovní listina si vyžádala několik změn na poslední chvíli. Především zaviněné spoustou zranění, jak to již bývá v této kategorii pravidlem. Již páteční tříhodinový trénink za úporného dusna a vedra prověřil jezdce na fyzičku. Rozbitá a tvrdá dráha vzbuzovala u některých aktérů respekt a obavy už na první pohled.

Tréninku se nezúčastnili britský jezdec Lewis Bridger z důvodu klubových povinností na ostrovech a Slovák Martin Vaculík kvůli přetíženosti v posledním týdnu. Po odstoupení Tobiáše Busche a Bena Backera se na post prvního rezervisty dostal plzeňský Jan Holub.

V den závodu proměna počasí ovlivnila stav dráhy v ještě více náročnější. Slavnostní nástup aktérů doprovázen za bouřlivých ovací domácího publika v podobě konfet a rachejtlí v národních barvách Maďarska na počest svého miláčka Jozsefa Tabaky byl impozantní. Zahanbit se nenechali také fanoušci z Chorvatska a Slováci, kterých nakonec pres všechna očekávání dorazilo méně.

České želízko v ohni Matěj Kůs podle loňských výsledků v této kategorii patřil mezi hlavní adepty na osm postupových míst do finále. Závod začal hrůzostrašně a nešastně pro Martina Vaculíka po nezaviněné kolizi s Polákem Szymonem Kielbasou ihned po startu druhé jízdy. Na první pohled ležící slovenský jezdec bezvládně na dráze nic nenasvědčovalo dobrého, ale poté Martina odvezla sanita do depa, kde se vzchopil a za velikého potlesku publika nastoupil k opakované jízdě, kterou český arbitr závodu Pavel Váňa nechal odstartovat se všemi jezdci.

Značně otřesen Martin Vaculík dojel poslední. Poté zkusil ještě jednu jízdu, kde prohrál souboj s Matějem Kůsem. A tak ze závodu odstoupil s otřesem mozku. Český junior velice dobře startoval, ale vše pokazil špatnými výjezdy z první zatáčky, které ho stály cenné body a v závěru i vytoužený finálový postup.

Suverénem a zároveň vítězem se stal britský talent Tai Woffinden se čtrnácti body. Brit v závodě byl náramně spokojen se svým motorem JRM. Druhé místo obsadil Dán Patrick Hougaard, který jako jediný dokázal porazit pozdějšího vítěze. Duel o bronz musela rozhodnout dodatková jízda, se kterou si nejlépe poradil Rus Artjom Laguta.

Souboj o poslední postupové místo v dalším rozjezdu ukořistil Polák Michal Mitko po triumfu nad Švédem Linusem Eklöfem, který se musel smířit jen s postem náhradníka.

Druhé semifinále je na pořadu následující sobotu ve švédské Kumle. Tam se možná v hlavním závodě představí český jezdec Filip Šitera. Zatím je pouze druhý náhradník, ale při úmrtnosti juniorských jezdců je vše možné a šance, že finále v chorvatském Goričanu přece jenom nebude bez české účasti.

Foto: Radek Fanta