Karty pro borskou partii leží odkryté na stole

Plzeň – 23. června
První extraligové kolo pokračuje zítra odpoledne svým předposledním kolem na stadiónu na plzeňských Borech. Zatím se zdá, že se opakuje loňská historie, kdy vzhledem k personálním nárokům soutěže a nastaveným limitům pro cizince a juniory s českou licencí nelze v rozpise světového poháru družstev vytvořit pět vyrovnaných družstev. Zatímco loni si černého Petra vyřazeného vybral Slaný, letos vše mluví v neprospěch Plzně. Nicméně předloňský šampión stále nepodléhá skepsi a chce se před domácím publikem blýsknout. Po nejlepším výsledku prahnou samozřejmě i konkurenti, by Slanému bude scházet jeden z klíčových závodníků. Na extraligové poměry nahlásili manažeři své sestavy poměrně brzy, takže startovní listina spatřila světlo světa ještě před včerejší půlnocí.

Plzeň nastupuje přesně ve stejné sestavě jako před týdnem ve Slaném. Její domácí část je jasná. Zdeňku Simotovi, jenž se vrací do formy, budou sekundovat junioři Michael Hádek a Jan Holub. O naplnění cizinecké kvóty se postarají polští závodníci Daniel Jeleniewski a Slawomir Pyszny. Role náhradníka, jenž je v extralize spíše degradován na dárce šesté pneumatiky, se ujme Jiří Lang.

Plzeň se prozatím při svých dvou startech nedostala na stupně vítězů, zato zbývající tři celky pokaždé. Pardubice triumfovaly v Praze, když na domácím ovále jim vítězství uniklo jen o vlásek. Celek Františka Kaliny měl dnes uplatnit filozofii, že závodníka s nejmenším počtem bodů nahradí cizinec.

Nyní situaci svým způsobem vyřešil Tomáš Suchánek, když bohužel předčasně přestal závodit. V Maďarsku naturalizovaný Slovinec Matej Ferjan pojede se sourozenci Alešem a Lukášem Drymlovými a Hynkem Štichauerem, který na Ruzyni přistane už dnes vzhledem ke své účasti v českém semifinále. Do závodní akce se vracejí i oba zranění junioři, když Václav Milík je v hlavní pětce a René Vidner náhradník.

Sobotní semifinále mistrovství světa juniorů v maďarském Miskolci dalo ránu slánským ambicím postoupit do extraligového finále jako vítěz. Martin Vaculík musel po pádu kvůli otřesu mozku odstoupit. Že je jeho situace vážná ukázala i Slovákova absence v nedělní polské lize. Potlučený závodník je v domácím ošetřování a s největší pravděpodobností se v Plzni neobjeví.

Milan Mach však zřejmě stále doufá a proto využívá svého práva na jednu změnu ve složení týmu po oficiální uzávěrce, která legislativně proběhne až dnes v sedmnáct hodin. Stoprocentně nenechá svůj tým bez šesté pneumatiky, takže by se na Borech mohl objevit Krzysztof Nowacki startující s českou licencí. S výjimkou Martina Vaculíka je zbytek slánského družstva stejný jako před týdnem, tj. Poláci Tomasz Jedrzejak a Robert Kosciecha, triumfátor z Míšně Martin Málek a junioři Michal Dudek a Roman Čejka.

Bez změny se na západ Čech vydá rovněž pražský Olymp. Ten má v extralize anno domini 2009 poměrně pech. Už třikrát svíral zlatý věnec ve svých rukou, aby o něj v závěrečných fázích mítinku přišel. I když borská dráha není rozhodně jejich šálkem čaje, Josef Franc, Luboš Tomíček, Adrian Rymel, Matěj Kůs, Richard Wolff a stabilní rezerva Martin Gavenda se však zítra budou snažit o opak.

Jak zítra v 17:00 nastoupí:

PK Plzeň: 1 Daniel Jeleniewski, PL
  2 Slawomir Pyszny, PL
  3 Jan Holub
  4 Michael Hádek
  5 Zdeněk Simota
  21 Jiří Lang
 
ZP Pardubice: 6 Aleš Dryml
  7 Matej Ferjan, H
  8 Lukáš Dryml
  9 Václav Milík
  10 Hynek Štichauer
  22 René Vidner
 
AK Slaný: 11 Tomasz Jedrzejak, PL
  12 Roman Čejka
  13 Michal Dudek
  14 Martin Málek
  15 Robert Kosciecha, PL
  23
 
PSK Olymp Praha: 16 Josef Franc
  17 Luboš Tomíček
  18 Adrian Rymel
  19 Matěj Kůs
  20 Richard Wolff
  24 Martin Gavenda
 
Grepl PDK Mšeno: volný los

Aktuální tabulka prvního kola:

  závody malé body velké body
1. Praha 3 124 8
2. Slaný 2 84 8
3. Pardubice 2 84 7
4. Mšeno 3 116 5
5. Plzeň 2 59 2

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)