Budoucnost začíná dnes v české metropoli

Praha – 23. června
Odpoledne zažije šestý pražský obvod opět závodní dvojblok. Od půl čtvrté bude na programu třetí dějství šampionátu stopětadvacítek na malé dráze. Jaroslav Hladký v něm doposud neztratil jedinou jízdu a své dominantní postavení bude chtít potvrdit i dnes. Větší díl pozornosti se však bude upírat na klasický ovál. Semifinále mistrovství republiky otevře pro osmičku postupujících nejen brány finálového seriálu, ale i do reprezentace v sezóně 2009. Bude mu předcházet kvalifikace, která rozvířila kuloáry už před třemi týdny. VV SPD totiž čtveřici juniorů udělil kvalifikační pardon, i když nejspravedlivějším kritériem je boj na dráze.

VV SPD využil svého práva a určil kvalifikační klíč na základě výkonnosti vycházející z juniorského šampionátu. A tak se Jan Holub, Michal Dudek, Roman Čejka a Pavel Pučko vyhnuli kvalifikaci a zařadili se k loňským finalistům, kteří se nevešli do nejlepší osmičky závěrečného pořadí. Posledním jistým semifinalistou se stal Zdeněk Simota, jemuž na základě těžkého zranění udělil řídící orgán divokou kartu.

Do kvalifikace bylo původně přihlášeno sedm závodníků. Nakonec by se jich na Markétě mělo objevit jen pět. Tomáš Suchánek se nečekaně rozhodl pověsit kombinézu na hřebík a Karel Kadlec si léčí zranění z dlouhodrážního mistrovství světa. Kvalifikační proces bude mít za úkol rozdělit tři volná místa v hlavní šestnáctce a dvě náhradnické vesty. Je ovšem otázkou, zda se vůbec uskuteční. Jaroslav Petrák letos ještě žádný závod neabsolvoval a od libereckých tříčlenných družstev se v závodní akci neobjevil ani Luboš Velinský.

Vydrží-li počasí, je jisté, že nás čeká závod jako řemen. Osm volných míst ve finále není zase tolik. A mistrovství republiky jednotlivců je hodně důležité pro budoucnost každého závodníka v následujícím roce. Vedle stupňů vítězů a udržení se v seriálu i v dalším roce jde hlavně o místa v reprezentaci.

Po popravě divácky oblíbené národní kvalifikaci neexistuje žádná možnost reparátu. Jako berná mince platí jen finálová účast v dané soutěži FIM či UEM a pak už výhradně národní šampionát. Pro většinu účastníků tak budoucnost sezóny 2010 začíná už dnes večer na pražské Markétě.

Startovní listina a cesta do dnešního závodu:

Hlavní závod:  
1 Zdeněk Simota, Plzeň divoká karta VV SPD kvůli loňskému zranění
2 Michal Dudek, Slaný vyřazen v SMF 2008, dosazen od zeleného stolu
3 Hynek Štichauer, Pardubice 9. v MR 2008
4 Jan Holub, Plzeň vyřazen v SMF 2008, dosazen od zeleného stolu
5 Vladimír Višváder, Liberec 17. v MR 2008
6 Martin Málek, Březolupy 13. v MR 2008
7 Jan Jaroš, Mšeno 12. v MR 2008
8 třetí z kvalifikace  
9 Pavel Ondrašík, Praha 15. v MR 2008
10 Richard Wolff, Praha 10. v MR 2008
11 Roman Čejka, Slaný debutant, dosazen od zeleného stolu
12 vítěz kvalifikace  
13 Michael Hádek, Plzeň 18. v MR 2008
14 druhý z kvalifikace  
15 Pavel Pučko, Praha v MR 2008 nestartoval, dosazen od zeleného stolu
16 Martin Gavenda, Praha 16. v MR 2008
 
Kvalifikace:  
Dariusz Lowicki, Liberec (PL – ACCR) debutant
Jaroslav Petrák, Pardubice vyřazen v SMF 2008
Jaromír Otruba, Mšeno vyřazen v SMF 2008
Luboš Velinský, Pardubice v MR 2008 nestartoval
Ján Halabrín, Liberec (SK) v MR 2008 nestartoval
 
Nestartují:  
Tomáš Suchánek, Pardubice vyřazen v SMF 2008, ukončil kariéru
Karel Kadlec, Plzeň v MR 2008 nestartoval, zraněný z MS na dlouhé dráze v Bielefeldu

Poznámka: ostatní závodníci nebyli přihlášeni v okamžiku uzávěrky. Pořadatel má právo doplnit startovní listinu dalšími borci, pakliže počet přítomných jezdců bude menší než osmnáct. Tito náhradníci ovšem nemají právo absolvovat kvalifikaci a obsazují až zbylá místa.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)