Slaný pražskému Olympu propůjčil otěže vlády pouze dočasně

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 17. června
Slánský kouč neměl před včerejším třetím závodem prvního extraligového kola zrovna klidné spaní. Hlavou mu proplouvala obava, zda se Martin Vaculík stačí vrátit ze Švédska. Slovenský závodník nakonec vše vyřešil rychlejší trasou přes Dánsko. Netajil se, že už se po čtyřech dnech těší na spánek v posteli, pod níž nekodrcá silnice či nešplouchá moře, a láteřil na udavače, díky němuž musel zaplatit bezmála tři stovky eur za špatné předjíždění. Nakonec se však stal nejsilnějším pilířem domácího celku. Ten zpočátku přenechal vedení pražskému Olympu. Jenže díky zdrcující druhé půli nakonec Pražané těsně prohráli už třetí extraligu za sebou. Zklamání se ozývalo rovněž z mšenského tábora, protože celek byl opět na třetím místě. V některých fázích mu byla dokonce Plzeň nebezpečným soupeřem.

Pražský nástup
Dva dny před závodem prožíval Milan Mach stavy blížící se mrtvici. Martin Vaculík, jedno z es ve slánském rukávu, mu totiž oznámil svůj záměr startovat v úterý večer ve švédské Eskilstuně v jejím ligovém duelu s Malillou. Situaci navíc zkomplikovaly odložené trajekty, díky nímž mohl slovenský závodník přistát v baltském Sassnitz až krátce po dnešním poledni.

Nicméně opravdový manažer dokáže víc než jen vyplňovat kolonky ve svém programu. Vymyslel náhradní trasu přes Dánsko a Martin Vaculík společně se svým otcem Zdenem ji realizoval v praxi. A do slánských boxů dovedli svůj mercedes jako první.

„Patnáct hodin, tisíc pět set kilometrů,“ vyprávěl Martin Vaculík, dokonale připravený na závody. „Střídali jsme se s otcem v řízení.“ Zda si přitom zpívali písničku od tisíci mílích v nohách od nedávno zesnulého Waldemara Matušky, nedodal. Místo toho láteřil na řidiče, který je udal policistům za nesprávné předjíždění. Eura z výplaty za čtrnáct bodů a bonus ve vestě Eskilstuny nečekaně změnily majitele.

Nástup do třetího klání prvního extraligového kola měla nejlepší Praha. Adrian Rymel triumfoval v rozjížďce s číslem jedna, aniž by na sebemenší chvilku opustil post leadera. Robert Kosciecha, jenž vyřešil personální potíže slánského kouče, se v první zatáčce probil před hvězdnou posilu Mšena Grzegorze Walaska.

Pražanům se dařilo upevňovat své vedení i nadále. Josef Franc uhlídal nebezpečně útočícího Michaela Hádka. Ve třetí jízdě zbavil Matěj Kůs vedení Martina Málka už v prvním výjezdu. Nicméně Slaňáci ani jednou nevyšli naprázdno. Michal Dudek po urputném souboji nakonec v posledním kole udolal Vladimíra Višvádera. Martin Málek vzápětí neudržel ani Zdeňka Simotu. Ovšem Jan Jaroš dojel bez bodu, takže domácí měli stejnou bilanci s Plzní, zatímco Mšeno bylo prozatím daleko vzadu.

Hlavní slánské trumfy ale ještě nevyjely na ovál. Nováček v českých ligách Tomasz Jedrzejak se v rozjížďce s číslem čtyři ujal vedení už po vylétnutí pásky. Luboš Tomíček se protlačil na druhé místo. Když útok dalšího extraligového nováčka Slawomira Pyszneho v plzeňské vestě skončil záhy díky tvrdému ataku Filipa Šitery.

V páté jízdě pražské soukolí zabralo naprázdno. Richard Wolff podlehl ve výjezdu z úvodního oblouku Danielu Jeleniewskemu. A Martin Vaculík na čele brzy předčil Norberta Kosciucha, aby posléze už jen zvyšoval svůj odstup. Po přestávce nevyšel Robertu Kosciechovi start. Slánský Polák se však směle pustil do útoku a mezi výjezdem ze druhé zatáčky a cílem prvého kola za sebou nechal nejen Zdeňka Simotu, ale především Richarda Wolffa.

Slaný dostihl Prahu v průběžné klasifikaci, nicméně borci z české metropole jeho nástup zachytili. Adrian Rymel v rozjížďce s číslem sedm brilantně odstartoval. Norbert Kosciuch se v první zatáčce dostal před Slawomira Pyszneho, leč Michal Dudek zůstal vzadu. A také v následujících jízdách vozili Pražané větší bodové příděly než domácí.

Rozjížďku s číslem osm opanoval Grzegorz Walasek, díky jehož trojce se Mšeno dostalo na stejnou bodovou úroveň jako Plzeň. Martin Málek se ale nepovznesl ze své poslední příčky, by se na Josefa France dost lepil. Vzápětí Matěj Kůs nepoznal pokořitele, zatímco Tomasz Jedrzejak měl na úvod plné ruce práce uhlídat dravé Jana Holuba a Vladimíra Višvádera.

Teprve na sklonku druhé pětiny se Slaný dočkal pozitivní bilance s Pražany. Jan Jaroš se pochlubil, že se konečně dokázal trefit do správných převodů. A odměnou se mu stalo jednoznačné vítězství. Martin Vaculík se pral o druhou příčku s Lubošem Tomíčkem. Několikrát si spolu vyměnili místa, aby od sklonku třetího kola držel vrch slánský závodník.

Slánské i pražské brzdy
Slaný ztrácel na začátku třetí série na vedoucí Olymp čtyři body. Ovšem horší časy měly ještě přijít. Přitom jedenáctá jízda začala slibně. Robert Kosciecha letěl vstříc úvodní zatáčce jako první. Leč ještě v před nájezdem ho soupeři nelítostně odstrčili. Milan Mach zaknihoval nulu v kombinaci s triumfem Josefa France.

Reakce slánského kouče byla bezprostřední. Michal Dudek stál na kopečku pod mostem víceméně už jen formálně. Sám tušil, že ho Milan Mach pro rozjížďku s číslem dvanáct vymění. A vskutku, na dráhu na poslední chvíli najel Martin Vaculík v roli taktické rezervy. Po startu rychle zbavil vedení Filipa Šiteru. Pro mšenského juniora to byl počátek lepších časů po hubeném začátku. „Nastavení jsem nezměnil, bylo to v hlavě,“ líčil. „Vanďa s Bogasem mi pomohli.“ A stejně tak i celému týmu, který se postupně začal vzdalovat Mšenu.

Dnešní extraliga zastihla v dobré formě také Martina Málka. Poprvé o tom přesvědčil v rozjížďce s číslem třináct. Při svých úvodních dvou vystoupeních na slánském ovále inkasoval jediný bod. Avšak nyní se srdnatě pustil do útoku. Do druhé zatáčky se hnali všichni čtyři soupeři najednou a Martin Málek ztratil své třetí místo na úkor Luboše Tomíčka.

Nicméně slánský závodník nesložil zbraně. V první zatáčce druhého kola to Pražanovi vrátil a z jedné vody na čisto vzal i Norberta Kosciucha. Před ním v té chvíli jel už pouze Jan Holub. Avšak Norbert Kosciuch nechtěl pustit dva body jen tak zadarmo. Na začátku třetího kola se dostal zpět na druhou příčku.

Avšak ani rozjetý Martin Málek nechtěl kapitulovat zbůhdarma. Svůj rozhodující nájezd načasoval do poslední zatáčky, kdy se dostal pod mšenského Poláka. Nicméně ten Slaňákův útok neustál a poroučel se k zemi. Protože Jan Holub byl už v cíli, rozhodčí Karel Voborník jízdu neopakoval. Upravil pouze pořadí, Norbertu Kosciuchovi přidělil dva body a Martina Málka vyloučil.

Slaný si za obdobných okolností nerozšířil své bodové konto ani v rozjížďce s číslem čtrnáct. Tomasz Jedrzejak sice předvedl nejlepší start, jenže v první zatáčce jej objel Michael Hádek. Dopředu se dral i Grzegorz Walasek. Ten se vnitřkem druhého oblouku protlačil do čela, ale Tomasz Jedrzejak upadl. Tentokrát se jízda opakovala bez vyloučeného Tomasze Jedrzejaka.

Na telefonické námitku Milana Macha, že jeho závodník byl prakticky ve stejné situaci jako prve Norbert Kosciuch, sudí reagoval, že jeho rozhodnutí je prostě takové. Dvě slánské nuly však nebyly nic neřešitelného. A to tím spíše, dokázali-li Pražané kontrovat jen dvě třetími místy Luboše Tomíčka a Richarda Wolffa. Náskok Olympu vzrostl jen na sedm bodů a slánskému kouči začaly hlavou probleskovat myšlenky na žolíka.

Nakonec jej nebylo třeba. Zato Jaroslav Lucák cítil, že je šance přistřihnout křídla unikajícímu Mšenu. A tak Zdeněk Simota jel v rozjížďce s číslem patnáct jako žolík. „Startoval jsem od prken a to nebylo nejchytřejší,“ komentoval své nasazení Zdeněk Simota. Nicméně svého úkolu se zhostil se ctí.

Po vylétnutí pásky zůstal vzadu, ale jeho permanentní útoky na mšenskou taktickou rezervu Jana Jaroše se setkaly s úspěchem v poslední zatáčce. Jeden bod za třetí místo násobený dvěma ovšem přiblížil Plzeň Mšenu pouze minimálně. Navíc Petr Vandírek vyrukoval po přestávce se svým žolíkovým útokem. Sice váhal, zda má Norberta Kosciucha touto rolí pověřit, protože startoval po kropení z úplně vnější dráhy. Nakonec se odhodlal a odměnou se mu staly čtyři body. Jeho závodník totiž připravil Matěje Kůse o druhé místo hned v první zatáčce.

V obou jízdách držel vrch Slaný. Na čele patnácté jízdy úřadoval Martin Vaculík, který jako první dnes porazil Adriana Rymela. Přesto se netvářil zrovna vesele. „Ulomil se mi zub od nějakého kamínku,“ vysvětloval svou zkřivenou tvář. „Bolí mě to, je to strašné.“ Rozjížďku s číslem šestnáct opanoval Robert Kosciecha.

Stejný příběh i do třetice
Pražský Olymp už dvakrát vedl letošní extraligový závod, avšak na poslední chvíli musel opouštět pozici leadera. Nyní se však zdálo, že se jeho smůla musí už konečně unavit. Po šestnácti jízdách vedl o čtyři body před Slaným. Nicméně extraliga stylem světového poháru prozatím mnoho změn v průběžné klasifikaci nepřináší. A Michal Dudek vyšel ze silně obsazené sedmnácté jízdy naprázdno, když mu třetí místo sebral Zdeněk Simota už v první zatáčce.

Grzegorz Walasek nestačil na skvělého Luboše Tomíčka. „Od půlky závodu mě bavilo závodit,“ svěří se Pražan po návratu ze stupňů vítězů. A tak nejen, že Olymp zvýšil své vedení, ale před Slaný se dostalo i Mšeno. Nicméně nic se nemá nikdy mýti za definitivní…

Osmnáctá jízda skončila překvapivým triumfem Slawomira Pyszneho debutujícího v plzeňské vestě. Martin Málek však uhlídal Richarda Wolffa i Vladimíra Višvádera. „Zatím se daří,“ komentoval Adrian Rymel svůj osmibodový zisk z úvodních třech jízd. „Teď jedu zvenku a tak si musím udělat kolej.“

To se mu však nepovedlo, protože v rozjížďce s číslem devatenáct zůstal beznadějně vzadu. Naproti tomu, Tomasz Jedrzejak byl na koni. Vedl stylem start – cíl a zbavil se i Jana Jaroše, který ve druhé zatáčce potrestal chybu Daniela Jeleniewskeho. Horkokrevný Mšeňák si měl s polským závodníkem co vysvětlovat. „V půli roviny přede mnou zatočil,“ rozčiloval se. Nejsem jezdec, co se zalekne nohy, ale tohle byla prasečina.“

Vzápětí skončil bez bodů i Josef Franc. Naproti tomu Martin Vaculík jezdil na čele bez sebemenší chybičky a souboj Filipa Šitery s Janem Holubem o druhé místo se ho vůbec netýkal. Dopad v průběžném pořadí byl nasnadě. Slaný dohnal čtyřiatřicetibodovou Prahu. Ta však nápor domácích odrazila.

Po přestávce vládl Luboš Tomíček. A Robert Kosciecha za jeho zády byl bezmocný. Situaci mu navíc usnadnil Vladimír Višváder, když se ve druhé zatáčce protáhl pod Daniela Jeleniewskeho. Plzeňskému esu trvalo až na začátek třetího kola, než se probilo zpátky před mšenského veterána.

Dvaadvacátá jízda přineslo druhé velikánské sólo Jana Holuba, který dnes z plzeňského sextetu udělal nejvíc práce. Richard Wolff držel na uzdě Jana Jaroše. Ten se v poslední zatáčce pokusil o útok vnější stranou. Neměl místo, ale to mu Pražan neudělal ani, když se promptně přesunul na vnitřek.

Michal Dudek na body nedosáhl a Olymp zvýšil své vedení na tři body. Vzápětí sice Filip Šitera vyhrál stylem start – cíl, ovšem Martin Málek vzal slánský osud do svých rukou. V první zatáčce předjel nejen Michaela Hádka, ale především Adriana Rymela. V předposlední jízdě roztál pražský náskok jako sníh na březnovém slunci.

Tomasz Jedrzejak suverénně zvítězil. Norbert Kosciuch vyvážel v první zatáčce Josefa France tak vehementně, že oba klesli za Zdeňka Simotu. Pražan zaznamenal druhou nulu v řadě a Slaný byl o bod v čele. Martin Vaculík v poslední rozjížďce neponechal nic náhodě. Grzegorz Walasek v prvním oblouku zamířil kolem Slawomira Pyszneho do čela.

Slovák okamžitě napodobil jeho příkladu. Dva body zajistily Slanému celkový triumf, nicméně Martin Vaculík se vrátil do depa s vráskami na čele. „Jako kdyby se zadíral motor,“ skláněl se starostlivě ke svému stroji. Matěj Kůs ve druhém kole udolal Slawomira Pyszneho, ale k vítězství to nestačilo. Olymp se už potřetí v řadě musel vyrovnávat se stejným příběhem, na jehož konci je ztráta zlatého věnce.

Hlasy z depa
„Těším se, vyhráli jsme,“ radoval se Martin Vaculík navzdory zlomenému zubu. „To mám asi od Honzy Jaroše. Škoda těch dvou jízd, co jsem prohrál. V té poslední se mi zdálo, že mám defekt na zadním kole, ale nevím, co to je. Asi zapalování, ale dobré, super! Skvělá byla jízda s Filipem, ale vše fair play.“

„Konečně se mi podařilo po dlouhé době dobře zajet v extralize,“ pochlubil se Martin Málek. „Ale po třetí rozjížďce jsem se bál, že snad ani žádný bod neudělám. Nebylo to dnes úplně stoprocentní, udělal jsem několik chyb, kterých se musím příště vyvarovat, ty mě totiž stály minimálně tři body. To vítězství je ale super, ještě k tomu doma a drama až do konce. Jsem rád, že jsem se na vítězství taky podílel. Fakt paráda, motorka jela dobře, hlavně mi taky konečně vydržel motor celý závod. Snad se nám bude dařit i příště.“

„V letošní sezóně se táhnou loňský problémy,“ uvažoval Luboš Tomíček. „Trápil jsem se a až dnes to ze mě spadlo. Loni bylo hodně závodů. Touhle dobou jsem jich měl pětačtyřicet, letos čtrnáct. Od půlky závodu mě dneska bavilo závodit. Bohužel mám tejden volno do další extraligy. Mrzelo mě, že nám chybí štěstí. Jen krůček. Až se to vyvede, budeme tam. Pracuju na tom, aby to jelo. Když se trefí nastavení, JRM může bejt‘ rychlá.“

„Bylo to super na hovno,“ říkal Matěj Kůs prostořece. „Vždycky máme skvělý začátek a slabý konec. Asi v zimě hovno děláme a budeme muset víc. Škoda, že jsme zase prohráli v poslední sérii. Zezačátku jsem byl spokojenej‘, pak se to podělalo. Hodně jsem to překombinoval.Uvidíme, jak se bude dařit dál. Ve finále jsme a je lepší vyhrát tam než v základní části.“

„Jsem nasranej‘,“ netajil se Josef Franc. „Dvě vítězství, ale taky dvě nuly! Funguje mě to, ale jak jsou tvrdší dráhy, není to vychytaný. Každou jízdu jsme tam dávali něco jinýho, ale nebylo to tak, že bych s někým závodil. V Plzni to bude na pohodu, strká mě to dopředu, a tam dám, co tam dám. Když je to hlubší a je, o co se opřít, motorka jede. Teď musíme hledat, aby to jelo i na tvrdý.“

„Jsem spokojenej‘,“ pochvaloval si Jan Jaroš. „Bojovnost je, ale celej‘ den jsem se nemoh‘ trefit do převodů. Povedlo se mi to jen na dvě jízdy. S Jedrzejakem to bylo hodně nefér. V půli roviny přede mnou zatočil. Nejsem jezdec, co se zalekne nohy, ale tohle byla prasečina. Pak nemáš na výběr. Buď to do něj napálíš nebo jdeš nohama a očima nad něj. No nic, pamatuju si to na něj…“

„Začátek byl úplně na hovno,“ neskrýval Filip Šitera. „Po dvou jízdách jsem si to díky Bogasovi a Vanďovi srovnal v hlavě. Nezměnil jsem nastavení a bylo vidět, že to skutečně bylo v hlavě. Desetkrát jsem měl připravenou druhou motorku, ale stejně jsem to nechal tak.“

„Ty dvě vítězství byly dobrý,“ svěřil se Jan Holub. „Naučil jsem se starty. Škoda, že jsme na tý bedně nebyli. Ještě tři takový starty a budeme tam.“

„Jsem zpátky, ale něco tam ještě chybí,“ komentoval svůj dnešní výkon Zdeněk Simota. „Nevím, jestli je to motorama nebo ve mně. Dneska jsem měl smůlu, párkrát mě vyvezli, ale je to určitě lepší proti Praze. Trošku byla blbost, že mě dali jako žolíka od prken. To nebylo nejchytřejší. Ale snad to bude v Plzni lepší.“

„Nedaří se, nedaří,“ meditoval Michael Hádek. „Velký závody umím jakž takž zajet, ale v extralize se asi neumím pořádně namotivovat. Neumím starty. Dva starty dobrý, jakž takž, ale zbytek propadák. A jeden start byl úplně v prdeli. Nevím proč, musí bejt jóó dobrej‘ den, abych odstartoval.“

1. AK Slaný   43
Robert Kosciecha, PL 2 3 0 3 2 10
Michal Dudek 1 0 – 0 0 1
Martin Málek 1 0 U 2 2 5
Tomasz Jedrzejak, PL 3 2 X 3 3 11
Martin Vaculík, SK (ACCR) 3 2 3 3 3 2 16
Roman Čejka   DNR
 
2. PSK Olymp Praha   41
Adrian Rymel 3 3 2 0 1 9
Josef Franc 3 1 3 0 0 7
Matěj Kůs 3 3 1 1 1 9
Luboš Tomíček 2 1 1 3 3 10
Richard Wolff 0 2 1 1 2 6
Martin Gavenda   DNR
 
3. Grepl PDK Mšeno   39
Grzegorz Walasek, PL 1 3 3 2 3 12
Vladimír Višváder 0 0 – 0 0 0
Jan Jaroš 0 3 2 0 2 1 8
Filip Šitera 1 0 2 2 3 8
Norbert Kosciuch, PL 2 2 2 4* 1 11
Miroslav Horák   DNR
 
4. PK Plzeň   30
Jan Holub 0 1 3 1 3 8
Michael Hádek 2 0 2 0 0 4
Zdeněk Simota 2 1 2* 1 2 8
Slawomir Pyszny, PL 0 1 1 3 0 5
Daniel Jeleniewski, PL 1 2 E 1 1 5
Jiří Lang   DNR

Aktuální tabulka prvního kola:

  závody malé body velké body
1. Praha 3 124 8
2. Slaný 2 84 8
3. Pardubice 2 84 7
4. Mšeno 3 116 5
5. Plzeň 2 59 2

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)