První extraligové kolo se dnes láme do druhé poloviny

Slaný – 17. června
Po dešovém intermezzu poslední květnové soboty bude extraligové drama pokračovat dnes ve Slaném. Úvodní kolo má na programu třetí dějství, a by se karty pro finálový postup zdají rozdané, ne všude probíhalo skládání sestav idylicky.

Své by k tomu mohl říct i manažer Slaného Milan Mach. Před domácím publikem si nechce v žádném případě uříznout ostudu. A navíc by rád druhým triumfem dokázal, že vydáním české licence Martinu Vaculíkovi mohou vládci extraligy 2005 a 2006 znovu pomýšlet na nejvyšší mety.

Jenže Sebastian Ulamek a Emil Sajfutdinov mají na svém dnešním programu dánskou ligu. A protože je to jediná šance, jak se ve Vojensu svézt před srpnovou skandinávskou velkou cenou, byla jejich volba nabíledni. Své služby původně přislíbili Karol Zabik a Slawomir Drabik. Jenže prvně jmenovaného čeká také cesta do Dánska. Zítra je na programu polské čtvrtfinále a on musí k ladiči pro motor. A malý velký bojovník si v nedělní lize vyjel tři body, a tak mu klubový management zakázal výlet do Čech a před nedělním utkání s Toruní naordinoval větší tréninkové dávky.

V sestavě domácích tak nakonec budou Robert Kosciecha, pro něhož není naše ligová soutěž žádnou novinkou, a Tomasz Jedrzejak. Jezdec, který často vyhrává ankety o nejstylovějšího plochodrážníka, si naopak dnes odbude extraligovou premiéru. Zbytek týmu je jasný – Martin Vaculík, Martin Málek a oba junioři Michal Dudek a Roman Čejka.

Bez zásadních problémů se naopak obešli Pražané. Dalo by se směle konstatovat, že jejich tým je standardní. Svá místa v týmu mají prakticky pokaždé jistá Adrian Rymel, Josef Franc, Matěj Kůs, Luboš Tomíček a Richard Wolff. S dvaadvacítkou na vestě pojede věčný náhradník Martin Gavenda.

Praha se v obou předchozích případech dostala na stupně vítězů. A co víc, jak doma, tak v Pardubicích měla velikánské šance na vítězství. Naproti tomu Mšeno nedokázalo prozatím dostát své pověsti favorita. V prvním závodě zklamali Petra Vandírka domácí, ve druhém zase cizinci. Dnes nepojede Piotr Protasiewicz, protože by se nestačil vrátit ze Švédska. Post jedničky převezme Grzegorz Walasek, jenž v minulosti oblékal plzeňskou vestu. Druhým cizincem se stane Norbert Kosciuch, český kádr tvoří Jan Jaroš, Filip Šitera, Vladimír Višváder a Miroslav Horák coby náhradník.

Plzeň zatím odjela jediný extraligový mítink a její šéf Leopold Klíma se stále nemůže smířit, že Filip Šitera a Grzegorz Walasek pojedou dnes proti němu. Nicméně stojí oběma nohama pevně na zemi. „Klíčový hráč je Zdeněk Simota, ale nemůžeme ho k ničemu tlačit,“ říká. „Budu rád, až se vrátí do formy sám.“

Složení týmu však napovídá, že se Plzeňané rozhodli pokusit zbavit se hrozby černého Petra pátého, vyřazeného družstva. Oba junioři, Michael Hádek a Jan Holub, jsou v základní pětici, zatímco Jiří Lang je náhradníkem. Zdeněk Simota je stálým členem sestavy, kam se vrací Daniel Jeleniewski, který nemohl do odloženého Mšena kvůli úmrtí otce. Grzegorz Zengota bude ve Švédsku, pakliže se uzdraví, takže ze zbytku světa je premiéra Slawomira Pyszneho nejlepší alternativou.

Jak v 18:00 nastoupí:

AK Slaný: 1 Robert Kosciecha, PL
  2 Michal Dudek
  3 Martin Málek
  4 Tomasz Jedrzejak, PL
  5 Martin Vaculík, SK (ACCR)
  21 Roman Čejka
 
PSK Olymp Praha: 6 Adrian Rymel
  7 Josef Franc
  8 Matěj Kůs
  9 Luboš Tomíček
  10 Richard Wolff
  22 Martin Gavenda
 
Grepl PDK Mšeno: 11 Grzegorz Walasek, PL
  12 Vladimír Višváder
  13 Jan Jaroš
  14 Filip Šitera
  15 Norbert Kosciuch, PL
  23 Miroslav Horák
 
PK Plzeň: 16 Jan Holub
  17 Michael Hádek
  18 Zdeněk Simota
  19 Slawomir Pyszny, PL
  20 Daniel Jeleniewski, PL
  24 Jiří Lang
 
ZP Pardubice: volný los

Aktuální tabulka prvního kola:

  závody malé body velké body
1. Pardubice 2 84 7
2. Praha 2 83 5
3. Slaný 1 41 4
4. Mšeno 2 77 3
5. Plzeň 1 29 1

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II) a Michal Kohout