Roztržený primární řetěz nepokazil skvěle fungující pražské soukolí

Žarnovica – 16. září
Sluneční paprsky již od božího rána pracovaly na sluneční neděli a blankytnou modř žarnovického nebe spíše než ojedinělé načechrané obláčky narušovaly kondenzační čáry od motorů dopravních letadel, které letoví dispečeři vodili netradičně nad pohronským městečkem. Stejně jako včera v Kopřivnici Tomáš Topinka neodolal, aby také on přijel na nástup posledního dílu Speedway Friendship Cup za řidítky, aby mu tečky světlého materiálu na zádech černého klubového trička dodaly beruškovou vizáž. V duchu reglementů soutěže zabraňující nominaci seniora na post náhradnické pětky, upravil svou sestavu, jejíž cestu dnes zametali i sami soupeři. Po kolizi Marko Levišinem již v maďarské vestě nepokračoval otřesený Andrej Kobrin. Ale i viník jeho pádu nebyl bez problémů, jelikož musel narychlo řešit legalizaci svého druhého motocyklu, s nímž nebyl na technické přejímce. V rozjížďce s číslem osm vinou prasklého šroubu upadl hák Michalu Tomkovi a slovenský závodník se ocitnul na dráze. Co čert nechtěl, třetí v pořadí Vitalij Koval jej zřejmě přehlédnul a vrazil do něho. Michal Tomka si naříkal na ruku a bolesti zad a vzhledem k jeho loňskému úrazu pro něho lékařka raději zavolala záchranářský vrtulník. Červenobílý stroj Bell 429 s ním dosedl v nemocnici v Banské Bystrici, kde zaplaťpánbůh nezjistili závažnější zranění, nicméně pro všechny případy si slovenského závodníka chtějí ponechat dva dny na pozorování. Po kolizi nepokračoval ani Vitalij Koval. Pražany tím pádem neměl, kdo trápit. Již po patnácti jízdách mohli slavit vítězství v závodě, přičemž celkový triumf v soutěži s ohledem na jejich tabulkovou převahu přišel již mnohem dříve. A tak se Ondřej Smetana ani příliš nemračil, když v rozjížďce s číslem devatenáct přišel o vítězství kvůli přetrženému primárnímu řetězu. Zejména zásluhou excelentního Norberta Magosiho skončil druhý Nagyhalasz, zatímco David Pacalaj a Ján Mihálik v závěrečných dvou jízdách dostali Žarnovicu na třetí stupínek pódia místo Rovna.

Stupně vítězů s Maďary, Pražany a Žarnovičany

Vrtulník prodloužil program o takřka hodinu

Skupinový snímek všech účastníků

Z Kopřivnice je to do Žarnovice zhruba dvě stovky kilometrů. A většina účastníků je urazila rovnou po včerejším třetím podniku poháru přátelství rovnou. Dnes ráno se probudili do krásného dne, jehož slunečné kulisy měly posloužit jako kulisy pro vyvrcholení druhého ročníku soutěže středoevropských států.

Ne každý prožíval skvělý den. Kupříkladu Marián Šebian zjistil, že někdo ukradl řetízek, jímž se přehrazoval vstup do depa, aby do něho nemohl proniknout nikdo nepovolaný. Štefan Valkovič zase pobíhal mezi boxy. „Odtrhlo mi to štyft, musím ho vyměnit,“ svěřoval se.

Jeho syn Jakub si ale pro cestu na nástup musel nastoupit na tandem za Michala Tomku, protože jeho motocykl jeho otec nenastartoval, dokud nevyměnil ještě karburátor. Hodně práce měl i Luboš Hájek. Kromě motocyklu, na němž se jel divákům přestavit jeho potomek Filip, nastartoval i druhý stroj pro Tomáše Topinku.

Ondřej Smetana (žlutá) v první jízdě vede před Stanislavem Mělničukem (bílá) a Jánem Mihálikem (červená)

Pražský kouč stejně jako včera v Kopřivnici vyrazil před hlavní tribunu za řidítky závodního stroje. „Už jsem letos objel čtyři kola,“ chlubil se, když se vrátil nazpět do depa se zasychající sprškou materiálu za žarnovického oválu na svých zádech, aby jedním dechem objasňoval vystřídání Ondřeje Smetany Filipem Hájkem na startovním čísle pět. „Na náhradníkovi musí bejt‘ junior, kdyby včera Smetyš jel nějakou jízdu, určitě by proti nám protestovali.“

Jinak se okázalý slavnostní nástup obešel bez komplikací. Pomineme-li ovšem ztracenou čepici Ondřeje Smetany, kterou mu na zpáteční cestě ve svých zubech dovezl David Pacalaj. Jenže žertíky šly rychle stranou současně se startem rozjížďky s číslem jedna. Jako první vítěz nahoru do depa dorazil Ondřej Smetana, který v úvodním oblouku objel Stanislava Mělničuka.

Michal Tomka padá za zády Norberta Magosiho

Pražané měli zůstat na hrotu aktuální klasifikace i nadále. Ve druhé jízdě odstartoval Petr Chlupáč hned za Rolandem Kovacsem, jenže zásadní vliv na další vývoj závodu, měla třetí jízda. Zatímco se na čele usadil David Pacalaj, v první zatáčce se srazili Andrej Kobrin a Marko Levišin, jenž byl za svůj skutek diskvalifikován.

Mezitím v depu Vitalij Lysak jezdil s druhým motocyklem Andreje Kobrina, aby jej zahřál. Nicméně jeho krajan ve vestě Nagyhalaszu se již na dráze neobjevil. Mechanik jej s evidentními příznaky otřesu mozku odvedl dolů do šaten. Když se vrátil nahoru do boxů, došlo téměř až ne pěsti s Markem Levišinem.

Repete opět kraloval David Pacalaj, zatímco Daniel Klíma dodal na pražské konto jeden bod za Milenem Manevem. Bulhar, který na víkendové závody vyrazil úplně sám bez mechanika, plnil úlohu traťové rezervy. Rozjížďku s číslem čtyři opanoval Norbert Magosi stylem start – cíl. Michal Tomka v úvodním oblouku podjel Michala Škurlu, jenže v tom druhém upadl.

Přestávky vyplnil opět Juraj Šuška svými ukázkovými jízdami

Start páté jízdy nestihnul Marko Levišin. Po předchozím incidentu s Andrejem Kobrin jeho motocykl přinesli mechanici do depa s podraženou přední vidlicí. Navíc Ukrajinec si nenechal převzít rezervní stroj, k jehož zadnímu blatníku měl nyní technik výhrady. A tak si závodník musel vzít do rukou vrtačku a místo boje na oválu se pustit do práce.

S velkým náskokem triumfoval Michal Škurla. Podobně si hned vzápětí počínal Filip Hájek, jímž Tomáš Topinka vystřídal Daniela Klímu. Praha tím pádem zvyšovala své vedení na čele průběžného pořadí. V rozjížďce s číslem osm si Norbert Magosi drobet pozlobil u pásky, avšak po jejím letu ke slunečné žarnovické obloze, vystřelil dopředu jako drak.

David Pacalaj na téma svého pádu v rozjížďce s číslem sedm:

„Zkoušel jsem, byl jsem rychlejší, ale…“

Mihcal Tomka v nešástné osmé jízdě zatím dotírá za vedoucího Ondřeje Smetanu

Petr Chlupáč byl hned za ním, zatímco Stanislav Mělničuk měl plnou hlavu starostí s dotírajícím Davidem Pacalajem. Slovenský závodník se v nájezdu do třetího okruhu dostal dopředu, jenže v další zatáčce po piruetě skončil na zemi.

Žarnovica byla zatím s pěti body poslední, třetí Rovno před ní nasbíralo takřka jednou tolik bodů. Ovšem Michal Tomka se v osmé jízdě vydal za nápravou. Ve druhé zatáčce málem podjel Ondřeje Smetanu, jenž se blýsknul exkluzivním startem. Hlídal si druhé místo, ale v předposledním oblouku před cílem ztratil hák.

Záchranářský Bell přistával letos v Žarnovici již podruhé

Pád nevypadal hrůzostrašně, dokud zezadu nepřijel Viltalij Koval a nevrazil do Michala Tomky. Domácí junior skončil v sanitce. Stěžoval si na ruku a páteř, kterou si poranil loni zjara v Plzni. A tak lékařka raději přivolala vrtulník. Ten se vznesl k obloze za bezmála hodinku a dopravil Michala Tomku do bánskobystrické nemocnice, jež posléze zaplaťpánbůh veškerá vážná zranění vyloučila.

 

Slovenští junioři sebrali Ukrajincům třetí místo

Michal Škurla (žlutá) zápolí s Davidem Pacalajem (červená)

Ján Mihálik včera opouštěl Kopřivnici jako první a přitom dnes málem ani nestihnul technickou přejímku. Spolu s otcem a bratrem totiž ze severu Moravy zamířili na vyvrcholení evropského šampionátu. Žarnovický junior zkraje závodu připomínal spíše mátohu, ale do druhé půle vstoupil jako vyměněný.

V rozjížďce s číslem devět hned v první zatáčce připravil o vedení Vitaljie Lysaka již vnějškem první zatáčky. Zezadu se cpal také Petr Chlupáč, nicméně Ukrajinec mu dal trošku zabrat. Když se Pražan pod něho nasunul spodní stranou druhého oblouku, už ve výjezdu byl nazpět. Petr Chlupáč se k druhému místu dostal až v závěrečném kole, kdy už ale na stíhání Jána Mihálika bylo přece jen pozdě.

Roland Kovacs (modrá) dotírá na Stanislava Mělničuka (bílá)

Nicméně jeden bod sem, druhý tam, nic takového nemohlo Tomáše Topinku rozházet. Celý svět by se totiž musel zbořit, kdyby Praha neměla vyhrát dnešní závod a konec konců i celý seriál. Ondřej Smetana svým velkým sólem v rozjížďce s číslem deset tyto předpoklady jenom potvrdil. Michal Škurla jej napodobil hned vzápětí.

Ve dvanácté jízdě přišel Daniel Klíma o bod vinou pádu na začátku druhého kola. Přesto Pražané měli téměř jednou tolik bodů, co její pronásledovatelé. Pražské skóre činili sedmadvacet, Rovno a Nagyhalasz měly po čtrnácti a domácí jedenáct.

Daniel Klíma vysvětluje svůj pád v rozjížďce s číslem dvanáct:

„Byla tam díra. Natáhlo mě to, myslel jsem, že to srovnám, ale poslalo mě to do manťáku.“

Pád Daniela Klímy

Žarnovica však po přestávce lehce zamrznula na své pozici, když Jakub Valkovič v rozjížďce s číslem třináct již potřetí vinou technických potíží neviděl cíl, zatímco Michal Škurla jezdil první od startu až do cíle. Ve čtrnácté jízdě vyhrál Norbert Magosi, ovšem Ján Mihálik sebral bod Filipu Hájkovi prakticky již s vylétnutím pásky.

Start patnácté jízdy vyšel nejlépe Davidu Pacalajovi. Byť jej v první zatáčce objel Michal Škurla, Vitalij Lysak trčel vzadu a Roland Kovacs zůstal stát. V šestnácté jízdě zase kvůli poruše nedojel Marko Levišin, který se v úvodním oblouku venkem posunul před vedoucího Petra Chlupáče. Michal Danko se tím pádem posunul na druhou příčku před Dennise Fazekase.

Michal Danko vcelku pravidelně bodoval

Slovenský náhradník ale v předposlední zatáčce před cílem upadl. Sice blikla červená světla, ale jak se záhy ukázalo, sudí Lubomír Šmondrk jím chtěl varovat závodníky dojíždějící do cíle. Michal Danko totiž nebyl diskvalifikován, ale dokonce si za mohutného aplausu publika doběhl pro poslední bod.

Norbert Magosi svým prvenstvím v sedmnácté jízdě posílil ambice Nagyhalaszu na druhou příčku. Jakub Valkovič sice vedl pár slibných nájezdů na třetího Filipa Hájka, jenže zůstal poslední. V další rozjížďce si Michal Škurla dobyl triumf na Rolandu Kovacsovi. Michal Danko však upadl a tak se druhý Nagyhalasz dostal mimo dosah žarnovického útoku.

Pád Marka Levišina byl jedním faktorem, proč Ukrajinci na pódiu nakonec chyběli

Jenže Rovno stálo na dostřel. Navíc Marko Levišin se v rozjížďce s číslem devatenáct pral o vedení s Ondřejem Smetanou, jenž mu oplatil předjetí, až skončil na zemi. Byl diskvalifikován a ke vší ukrajinské smůle byl Vitalij Koval po kolizi s Michalem Tomkou mimo hru a tak do poslední jízdy neměl, kdo nastoupit.

V repete devatenácté jízdy zdědil David Pacalaj vítězství, když se Ondřeji Smetanovi na začátku druhého okruhu přetrhnul primární řetěz. Žarnovický odstup do Rovna rázem činil jediný bod. Ján Mihálik ale nechtěl uznávat kompromisy a v závěrečné jízdě vystřelil do vedení jako blesk. V první zatáčce jej minul Petr Chlupáč. Domácí junior se snažil o revanš, ale byť skončil druhý, na skok před Rovno to bohatě stačilo.

 

Hlasy z depa

Michal Škurla vede před Davidem Pacalajem

„Dneska super závody, vyhrávali jsme jízdy,“ radoval se Michal Škurla. „Super, všichni jsme bodovali. Jen v první jízdě jsem dojel druhej‘, škoda toho bodíku. Odstartoval na mě a já ho nestih‘ předjet.“

„V pohodě, vyhráli jsme s velkým náskokem, jsme vyrovnanej‘ tým,“ říkal Ondřej Smetana. „Včera v Kopřivnici jsem byl náhradník, kluci skoro vyhráli i beze mě. Dneska jsem se chtěl svýzt a bylo to dobrý. Hlavně ať se všichni po dnešku uzdravěj‘ a příští rok si to sjedeme zase. “

Petr Chlupáč (žlutá) má za sebou Stanislava Mělničuka (bílá) a Davida Pacalaje (červená)

„Myslím, že dneska to byly super závody,“ uvažoval Petr Chlupáč. „Některé jízdy ale mohly dopadnout jinak. Ale vyhráli jsme závod a celej‘ pohár taky.“

„V roli náhradníka super,“ usmíval se Filip Hájek. „Táhli jsme za jeden provaz, to je důležitý. Dráha byla hrozná, udělaly se koleje hlavně ve výjezdu…“

„Vůbec se mi nedaří,“ smutnil Daniel Klíma. „Jsou to sice zkušenosti, ale nadšenej‘ z toho nejsem…“

„Nešlo mi to,“ smutnil David Pacalaj, byť byl z žarnovického týmu nejlepší. „Nejsem spokojený, dělal jsem chyby.“

Ján Mihálik (červená) v rozjížďce s číslem dvacet marně pronásledoval Petra Chlupáče

„Na trénink jsem jel motorku, která jela celkem dobře,“ přemítal Ján Mihálik. „Starty zprvu nebyly dobré, pak to bylo lepší, tak jsem se dokázal umístit. Viděl jsem, jak mi to tam Chlup píchnul, ale jsme kamarádi a nebylo třeba dělat zlé věci. Pak jsem ho honil, ale nic jsem na něj nevymyslel.“

Ondřej Smetana (žlutá) atakuje Marka Levišina
1. AK Markéta Praha 44
Petr Chlupáč 2 2 2 3 3 12
Ondřej Smetana 3 3 3 3 E 12
Daniel Klíma 1 – F – 1
Michal Škurla 2 3 3 3 3 14
Filip Hájek 3 1 1 5
2. Nagyhalasz Speedway Team 25
Dennis Fazekas E 0 E 2 1 3
Roland Kovacs 3 1 2 E 2 8
Norbert Magosi 3 3 2 3 3 14
Andrej Kobrin, UA (SMF) F/R – – – 0
3. SC Žarnovica 21
Michal Tomka 0 X – – 0
David Pacalaj 3 F 2 2 3 10
Jakub Valkovič E – E E 0 0
Ján Mihálik 1 0 3 2 2 8
Michal Danko 1 1 1 F 3
4. Speedway Klub Rovno 20
Marko Levišin X M 1 E X 1
Vitalij Lysak 1 2 1 1 1 6
Vitalij Koval 1 2 – – 3
Stanislav Mělničuk 2 1 3 2 2 10
traťová rezerva:
Milen Manev, BG (SMF) 2 2 M E 1 2 7
vložené jízdy:
Juraj Šuška, Žarnovica

Poznámka: plánovaná finálová jízda za účasti čtyř nejlepších svých celků a Milena Maneva nebyla uskutečněna s ohledem na zpoždění časového harmonogramu

Pražané vyhráli celou soutěž: zleva Tomáš Topinka, Ondřej Smetana, Daniel Klíma. Michal Škurla, Petr Chlupáč a Filip Hájek

Konečné pořadí poháru přátelství:

bilance výsledků: malé body: velké body:
1. Praha 2-1-1-0 158 13
2. Nagyhalasz 1-2-0-1 106 11
3. Rovno 1-0-2-1 108 9
4. Žarnovica 0-1-1-2 94 7
Michal Danko po pádu v šestnáctém jízdě běží pro bod na žarnovické konto

Foto: Karel Herman

Bell startuje z žarnovického stadiónu s Michalem Tomkou na palubě