Martin Vaculík neujel pouze bouřce s blesky a lijákem

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 26. května
Martin Vaculík vyhrál včera podvečer také druhé kolo českého juniorského šampionátu. Porazil všechny konkurenty včetně žhavých favoritů Matěje Kůse a Filipa Šitery. Se živly to ovšem bylo horší. Meteorologická zpráva z letiště uváděla, že okolo dvacáté hodiny zasáhne pražskou šestku bouřka s pořádným slejvákem. A tentokrát se nemýlili. By organizátoři hnali mítink, seč mohli, po rozjížďce s číslem šestnáct se otevřela obloha. Na dráhu se spustily husté proudy deště a se závodem byl amen. I když triumf nad českou špičkou uspokojil ego slovenského závodníka, vzhledem ke škrtání jednoho nejhoršího výsledku v konečném účtování, zřejmě v otázce titulu nic nevyřeší. Na pódium se vydali rovněž Matěj Kůs a Martin Gavenda. Při absenci vzájemné jízdy a rovnosti bodů rozhodl o jejich pořadí los.

Kvalifikační expres
Krátce před osmnáctou hodinou nebylo uspěchanějších mužů než Jiří Brummer a Jaroslav Hladký. Oba svedli skvělou bitvu ve druhém dějství šampionátu. Závod se pod vedením činovníků AČR neskutečně vlekl a Zdeněk Schneiderwind citelně postrádal svou pravou ruku Františka Kalinu.

Oba pražští závodníci se probili až do finále A. Rozhodčí oslyšela jejich prosbu, aby se o vítězství střetli na začátku finálové série. Museli tedy čekat na samotný konec závodu. Sotva projeli cílem, honem pospíchali na velký ovál. Tam se už pilně trénovalo a oni měli být u toho.

Jiří Brummer měl o poznání lepší pozici. VV SPD notně slevil ze svých pevných zásad o nepřenositelnosti míst v hlavním závodě ve prospěch borců, jimž je souzen kvalifikační proces. A protože Jiří Vonásek maturoval, Jiří Brummer zdědil jeho pozici a kvalifikaci se vyhnul.

Jaroslav Hladký ovšem při svém debutu v juniorce takové štěstí neměl. Půl hodiny po svém triumfu na malé dráze chystal svého půllitra do kvalifikační jízdy. Před tím, než se sám dostal na start, byl svědkem triumfu Denise Wienkeho v první rozjížďce. Za jeho záda se dostal Jiří Lang. Miroslav Horák odstoupil s defektem motoru a to byl konec jeho dnešního účinkování.

Pak už se dostal na řadu Jaroslav Hladký. Rychle odstartoval, aby o chvilku později triumfoval s náskokem půlkola. Lukáš Hromádka bojoval s Václavem Lacinou, nicméně po lehké kolizi mířil do nafukovací bariéry. Situaci naštěstí ustál a tak si mohl dopřát repete v poslední jízdě.

V ní se prosadil Jiří Lang, když si dvakrát prohodil vedení s Václavem Lacinou. Na něho si vyšlápli Lukáš Hromádka, nicméně jejich duel skončil předčasně vinou poruchy plzeňského závodníka.

Nepřítel na obzoru
Hlavním tématem dnešního závodu se stal návrat Filipa Šitery a Matěje Kůse do českého juniorského šampionátu. Oba museli vynechat úvodní kolo ve Slaném kvůli tréninku na kvalifikační kolo o SGP 2010 v bavorském Pockingu. VV SPD jim vyšel vstříc a dodatečně upravil pravidla. Původně se měly všem započítávat všechny výsledky, nicméně nyní se jeden nejhorší výsledek škrtá.

Pakliže by se uskutečnila všechna kola šampionátu v plném rozsahu, šlo by o šlechetnou nabídku. Jenže předčasné ukončení kteréhokoliv mítinku by ze změny pravidel učinilo dar doslova danajský. Mistrovský podnik je regulérní, má-li uskutečněných dvanáct rozjížděk. Nicméně vinou absence zbývajících jízd mají závodníci rázem nejhorší výsledek, by by třeba všechno vyhráli. A pokud by se někomu škrtal mítink kvůli neúčasti, v průběžné klasifikaci by mu to přineslo takřka nepřekonatelnou ztrátu.

Krizový scénář se naplnil bohužel už dnes v české metropoli. Na obzoru se zjevil nový nepřítel. Dusno nevěstilo nic dobrého už od dopoledne a před šestou hodinou se Markéta ocitla v obklíčení olověných bouřkových mraků. Předpověď z letiště zněla nemilosrdně. Nejpozději úderem dvacáté se nebesa pod tíhou dešové vody otevřou naplno.

Tato hrozba provázela každého z pořadatelského týmu a jízdy ubíhaly jako na drátku. Na úvod Martin Gavenda odstartoval na Jana Holuba. Vzápětí se Martin Vaculík podobně vypořádal s Filipem Šiterou. Na rošt musel dvakrát, nebo první start vyhodnotil rozhodčí jako letmý.

Zato Matěj Kůs vzápětí nezaváhal a ozdobil své konto první trojkou. Michal Dudek zůstal trčet za Denisem Wienkem. Rozjížďka s číslem čtrnáct přinesla skvělý start Pavla Pučka. Nicméně pretendent místa v juniorském nároďáku podlehl v první zatáčce Michaelu Hádkovi.

Letiště má vždycky pravdu
Druhá série začala rozmnožováním bodových zisků hlavních favoritů. Martin Vaculík odvedl v rozjížďce s číslem pět Martina Gavendu. Na začátku třetího kola upadl Lukáš Hromádka a rozhodčí Pavel Váňa rozblikal červená světla. Na kopci stála připravená šestá jízda a Milan Špinka přišel s návrhem, aby jela ihned a opakovačka páté až později.

Nicméně ani silný vítr nesoucí bouřku a tma nepřiměla Pavla Váňu ke kroku urychlit mítink. Repete páté jízdy přineslo Martinu Vaculíkovi konečně kýžený triumf. A Martinu Gavendovi porážku, jenž se měla stát jeho jedinou dnešní ztrátou. V rychlém tempu závod pokračoval.

Filip Šitera se vzápětí dočkal další prohry. Po vylétnutí pásky letěl dopředu. V první zatáčce přehradil Matěji Kůsovi cestu a udržel vedení. Avšak Pražan si počkal do druhé zatáčky a ve výjezdu ho překonal. „Udělal jsem chybu jako sviňa,“ připouštěl mšenský závodník.

Popel si na hlavu sypal i Jan Holub. Do sedmé jízdy se vůbec nerozjel. „Ani se neptej,“ přivítal reportéra magazínu speedwayA-Z. „Vytáh‘ jsem si chcípák.“ Zato jeho kolega Michael Hádek si mohl pískat. Osmá jízda viděla jeho další triumf, tentokrát před Denisem Wienkem.

Kraoučká pauza však přinesla konec neporazitelnosti plzeňského juniora. Start mu nevyšel a rošt opouštěl jako třetí. Vpředu byl Filip Šitera, ale na protilehlou rovinku vyjel jako první Martin Gavenda. Filip Šitera neměl příliš šancí osnovat odvetu, protože po jeho skalpu zatoužil i Michael Hádek.

Obzvl᚝ ve druhé polovině rozjížďky byl hodně důrazný a Filip Šitera ho musel v cílové rovince drsně vytlačit k mantinelu. V průběžné klasifikaci zbývali už jen dva neporažení. A jak Martin Vaculík, tak Matěj Kůs s přehledem získali trojky i ve třetí sérii.

Vše směřovalo k vyvrcholení jejich duelu, jenž rozpis závodu nachytal na patnáctou jízdu. Ještě předtím se však diváci kromě deštníků museli vyzbrojit i trpělivostí. Arbitr nezastavil čtrnáctou jízdu navzdory svíci Jiřího Langa. Kvůli defektu zastavil ve druhé zatáčce Jiří Brummer.

Ani další nebezpečná situaci, ani evidentně zmatení Jakub Fencl a Lukáš Hromádka nepohnuli sudího k akci. Červená světla začala blikat až ve chvíli, kdy oba začali závodit. Na podobné kousky a absenci kvalitního sudího v Čechách si ale všichni zvykli a ucho poháru se naštěstí prozatím zase neutrhlo.

Patnáctou jízdu už doprovodila průtrž mračen. Martin Vaculík rychle odstartoval a Matěj Kůs se chtě nechtě musel smiřovat s pozicí za slovenským borcem. Vzápětí Filip Šitera konečně triumfoval ve velkém stylu před Michalem Dudkem a pořadatelům nezbylo než hodit ručník do promáčeného ringu.

„Na letišti maj‘ vždycky pravdu,“ filozofoval Pavel Pučko. Martin Gavenda měl zase šastnou ruku. Prve vyhrál třináctou jízdu a rázem měl stejný počet bodů jako Matěj Kůs. O rozjezdu nemohlo být ani řeči a tak přišel ke slovu hod mincí. A v něm stálo štěstí při Martinu Gavendovi, který si s deštníkem mohl přijít na stupně vítězů pro pomyslný stříbrný věnec.

Hlasy z depa
„Jsem rád, že jsem vyhrál,“ svěřoval se Martin Vaculík. „I když jsem nejel tu poslední jízdu. Jsem rád, že jsem porazil Matěje a Filipa. Matěj je startér, Filip také. Těším se z toho, že mi to vyšlo. Nedá se nic podceňovat, chci se starat, aby to bylo čím dál lepší. Velké díky patří otcovi, že se mnou jezdí a dává mi rady. Bez něho by se to nedalo.“

„Dneska to bylo super,“ liboval si Martin Gavenda, který dosáhl svůj nejlepší výsledek v české juniorce. „Oprášil jsem JRMko a spokojenost. Ztratil jsem jen bod s Matějem. Dobře odstartoval. A pak se to opakovalo a zase odstartoval podruhý. A nešlo ho předjet.“

„Dráha dobrá, ale Martin byl lepší,“ hodnotil Matěj Kůs. „Příští závody budu bojovat. Šampionát je ale nefér vůči mně a Filipovi. Pravidla se nemění během hry. Chtěl jsem, aby se ten závod ve Slaným přeložil. Ale pár závodů ještě bude!“

„Odešla psychika,“ nehledal Filip Šitera žádné výmluvy. „Jsem nevyspalej‘. Zkurvil jsem start s Vaculíkem. Na Matěje jsem odstartoval, ale udělal jsem velikánskou chybu.“

„Dvě jízdy pohoda,“ popisoval Michael Hádek. „A pak se to zesralo. A zesralo! První dva starty dobrý, při třetím jsem tam byl stejně s nima. Přetočil jsem se a už je nepředjel. V poslední jízdě jsem si šmrdlal lajnu a nedostal se dopředu.“

„Co bych řek‘?,“ hledal Pavel Pučko marně slova. „Zase to bylo jako na houpačce. Dobrá jízda byla ta vítězná. Chtěl bych ale jet ještě jednou. Nedokončený závody nemám rád.“

„Počasí na hovno a motorky v prdeli,“ láteřil Michal Dudek. „Zrovna ta druhá jízda. Asi jsem pana Špinku nepřesvědčil, aby mě dal do nároďáku. Docela mě to štve, co se dá dělat?!“

Kvalifikace:

  01 02 03
1. Denis Wienke, D – Chabařovice 1.    
2. Jaroslav Hladký, Praha   1.  
3. Jiří Lang, Plzeň 2.   1.
4. Lukáš Hromádka, Březolupy   3. 2.
5. Václav Lacina, Plzeň   2. E
6. Miroslav Horák, Mšeno E  

Hlavní závod:

1. Martin Vaculík, SK (ACCR) – Slaný 3 3 3 3 12
2. Martin Gavenda, Praha 3 2 3 3 11 (los)
3. Matěj Kůs, Praha 3 3 3 2 11 (los)
4. Filip Šitera, Mšeno 2 2 2 3 9
5. Denis Wienke, D – Chabařovice 2 2 2 2 8
6. Michael Hádek, Plzeň 3 3 1 0 7
7. Pavel Pučko, Praha 2 1 3 1 7
8. Michal Dudek, Slaný 1 1 2 2 6
9. Roman Čejka, Slaný T 3 2 0 5
10. Jakub Fencl, Praha 1 1 0 3 5
11. Ondřej Veverka, Praha 1 2 0 1 4
12. Jan Holub, Plzeň 2 E 1 1 4
13. Lukáš Hromádka, Březolupy 0 X 0 2 2
14. Jaroslav Hladký, Praha 1 0 1 0 2
15. Jiří Brummer, Praha 0 T 1 E 1
16. Jiří Lang, Plzeň 0 F 0 X 0
17. Václav Lacina, Plzeň (res) F 0

Průběžné pořadí seriálu:

  SLA PHA TOT
  11.4. 26.5.  
1. Martin Vaculík 15 (12) 15(27)
2. Michael Hádek 13 (7) 13(20)
3. Pavel Pučko 12 (7) 12(19)
4. Martin Gavenda (10) 11 11(21)
5. Matěj Kůs NS 11 11
6. Jan Holub 11 (4) 11(15)
7. Michal Dudek 10 (6) 10(16)
8. Filip Šitera NS 9 9
9. Denis Wienke (7) 8 8(15)
10. Roman Čejka 8 (5) 8(13)
11. Pavel Fuksa 8 NS 8
12. Václav Milík 7 NS 7
13. René Vidner 6 NS 6
14. Jakub Fencl 5 (5) 5(10)
15. Ondřej Veverka (3) 4 4(7)
16. Lukáš Hromádka NS 2 2
17. Jaroslav Hladký NS 2 2
18. Jiří Vonásek 2 NS 2
19. Jiří Brummer (0) 1 1
20. Jiří Lang NS 0 0
21. Václav Lacina 0 (0) 0
22. Miroslav Horák 0 Q-NS 0

Poznámka: jeden nejhorší výsledek se každému jezdci škrtá.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)