Václav Milík se postaral o návrat nedávných časů

Plzeň – 5. září
Vosy pořádaly v krásném odpoledni báječného dne babího léta letecký den. Ale na Borech se dočkaly jen přehlížení či rázného odhánění rukama lidí, které přivábilo třetí finále českého šampionátu jednotlivců. Václav Milík v něm tři léta neprohrál jedinou rozjížďku, nicméně jeho triumfální šňůra se přetrhla letos zjara. Nicméně dnes nemohl udělat více pro návrat na trůn krále české ploché dráhy. V jedenácté jízdě na něho sice odstartoval doposud neporažený Eduard Krčmář, nicméně pardubický borec se prosadil do čela již po vnější straně druhé zatáčky. Když pak v rozjížďce s číslem dvacet porazil Josefa France, připomněl časy, kdy patnáctka u jeho jména byla ve výsledkových listinách pevnou konstantou. Eduard Krčmář předtím v sedmé jízdě zvítězil nad Josefem Francem a stejné pořadí bylo nakonec za vítězným Václavem Milíkem. Před březolupským vyvrcholením se vedení ujal Eduard Krčmář se stejným počtem bodů, jako má Josef Franc, zatímco Václav Milík ztrácí jediný bod. A co víc, vedoucí velká trojka se utrhla od svých pronásledovatelů, takže boj o titul proběhne výhradně v její režii. Svůj nejlepší výkon v nejstarším motoristickém šampionátu republiky podal Ondřej Smetana, který se vrátil mezi elitní osmičku, z níž naopak vypadl zraněný Hynek Štichauer.

Eduard Krčmář, Václav Milík a Josef Franc stojí na stupních vítězů

Plně v režii velké trojky

Michael Hádek se vrátil do šampionátu v roli traťové rezervy

Dvě dosavadní finále českého šampionátu jednotlivců měly dva vítěze. Ale pouze Josef Franc na Prvního máje v Praze dokázal triumfovat s plným počtem bodů. To se stalo základem jeho postavení na hrotu průběžné klasifikace, když dnes finalisté dojeli za krásného odpoledne do Plzně. Eduard Krčmář totiž při svém premiérovém vítězství v Kopřivnici ztratil bod. A přesně ten na Pražana obhajujícího titul ztrácel. Václav Milík, který překvapivě letos nevyhrál ani jeden z finálových podniků, stál o další dva body za Slaňákem.

Velká trojka z čela šampionátu začala ihned úřadovat. Jako první Eduard Krčmář. V rozjížďce s číslem jedna nejlépe odstartoval a v momentě byl ten tam. Zdeněk Simota, momentálně čtvrtý muž průběžného pořadí, trčel za Davidem Pacalajem. Slovenský junior, který zaskočil za omluveného Hynka Štichauera, se ovšem nechtěl dvou bodů pustit.

Jan Kvěch do plzeňských boxů dorazil až na poslední chvíli, kdy Josef Franc, Zdeněk Holub a všichni ostatní byli již převlečení na nástup

Jenže ve druhé zatáčce druhého kola poněkud zaváhal a Zdeněk Simota se po vnitřku přece jen natáhnul po druhé příčce. Josef Franc ve třetí jízdě musel svůj raketový start zopakovat, protože v první zatáčce upadl Jaroslav Petrák. Dostal přesto šanci v repete, byť jeho cíl neviděl vinou poruchy. Václav Milík zase odstartoval jako z děla do rozjížďky s číslem čtyři, kde Matěj Kůs uhlídal Martina Málka s Filipem Hájkem.

Koncept vítězství vedoucích závodníků se však musel tak či onak rozbít ve druhé sérii už jen proto, že v rozjížďce s číslem sedm na obou pólech startovního roštu stanuli Eduard Krčmář a Josef Franc. Pražan se opět nemusel za svůj start stydět, nicméně Eduard Krčmář jej předčil vnějškem úvodní zatáčky.

Eduard Krčmář (bílá) míří k triumfu v první jízdě před Petrem Chlupáčem (žlutá), Zdeňkem Simotou (modrá) a Davidem Pacalajem (červená)

V té chvíli se dělil o průběžné vedení s Václavem Milíkem, jenž v rozjížďce s číslem šest vyhrál stylem start – cíl. Vodu však kalil Ondřej Smetana, jehož závěr léta zastihnul evidentně ve skvělé formě. V úvodní zatáčce zprava minul druhého Zdeňka Simotu, aby v závěru atakoval dokonce vedoucího Václava Milíka.

Pardubický extraligový kapitán ovšem držel opratě pevně ve svých rukou. A byl to právě on, kdo se dnes na Borech měl stát třetím vítězem ve třetím podniku finálové série šampionátu republiky. Jenže podobnými aspiracemi se rozhodně netajil ani Eduard Krčmář. Jejich duel nabídla rozjížďka s číslem jedenáct.

Václav Milík komentuje své vítězství nad Eduardem Krčmářem v rozjížďce s číslem jedenáct:

 „S Edou jsem neměl jiný východisko. A kdybych mu to tam nedal, jezdil bych pořád jen střed. Zjistil jsem, že po venku je to rychlý a jezdil jsem tam až do konce závodu.“

Kvůli pádu Jaroslava Petráka se opakovala rozjížďka s číslem tři

Lepší start vystřihnul Eduard Krčmář.  Jenže Václav Milík jel hned za ním. Ve druhé zatáčce nabral na vnější straně úžasnou rychlost. Zlomil motocykl okolo vedoucího Slaňáka a ve výjezdu říkalo vedení pane už jemu. A po třech sériích osaměl na hrotu průběžné klasifikace s náskokem jediného bodu právě před Eduardem Krčmářem a rovněž Josefem Francem, jenž jako jediný mohl reálně jeho triumf ohrozit.

Ale do jejich střetu ve dvacáté jízdě zbývalo po polovině dnešního mítinku přece ještě dost času. A do říjnového březolupského vyvrcholení ještě víc, přesto se však už ve třech pětinách plzeňského závodu rozhodovalo, že na titul dosáhne někdo z velké trojky ve složení Josef Franc, Eduard Krčmář a Václav Milík.

Josef Franc (žlutá) jde do čela před Matěje Kůse (modrá), Davida Pacalaje (bílá) a Zdeňka Holuba (červená)

Pátým mužem aktuálního pořadí byl před Plzní Hynek Štichauer, jenž si ovšem před čtrnácti dny při pardubickém přeboru pochroumal koleno. Ztrácel dva body na Zdeňka Simotu a měl stejné skóre jako Matěj Kůs. Ty dnešek zastihnul v akci, avšak ani jednomu z nich se nedařilo dle představ.

Přitom Matěj Kůs nezačal špatně. Ve čtvrté jízdě nezachytil start Václava Milíka, ale na něho měl dnes odstartovat pouze Eduard Krčmář. A jak již víme, k vítězství mu to stejně nestačilo. Z rozjížďky s číslem osm se Matěj Kůs vracel s vítězstvím, když po vylétnutí pásky poslal rychle za svá záda Petra Chlupáče. Jenže hned po přestávce jen sledoval rychlý start Josefa France, a co bylo horšího záhy i záda Zdeňka Holuba, jenž mu druhou příčku sebral v první zatáčce.

Václav Milík (žlutá) překonává Eduarda Krčmáře

Do cíle patnácté jízdy Matěj Kůs nepřijel a ze závodu odstoupil. Zdeněk Simota měl stejný vývoj v bledě modrém. První bod mu sebral Eduard Krčmář, další dva Václav Milík a Ondřej Smetana, o čemž již byla řeč. V rozjížďce s číslem deset pronásledoval vedoucího Jana Kvěcha, jenže ve druhém výjezdu upadl a byl diskvalifikován.

 

Třetí letošní vítěz

David Pacalaj (modrá) vede pátou jízdu před Janem Kvěchem (bílá) a Martinem Málkem (červená)

Kromě velké trojky a zmiňovaného Matěje Kůse se v úvodních dvou sériích dočkali vítězství již pouze David Pacalaj a Michal Škurla. Pražan svým rychlým startem v rozjížďce s číslem dvě přechytračil Jana Kvěcha, Zdeňka Holuba a Jakuba Valkoviče. Avšak v sedmé jízdě jen přihlížel porcování medvěda v podání Josefa France a Eduarda Krčmáře.

Mnohem více ale želel své třetí příčky ve dvanácté jízdě. „Málek mě vyvez‘ až do prken a bylo to hotový,“ posteskl si. Šlo o první výjezd, v němž se březolupský borec na Pražanův úkor spodní stranou dostal do čela. Jenže zezadu se sápal ještě Ondřej Smetana. Když Michal Škurla ve druhé zatáčce vyjel příliš daleko na venek, než by bylo zdrávo, okamžitě jej ztrestal zleva.

Ondřej Smetana líčí svůj duel s Martinem Málkem ve dvanácté jízdě:

„S Martinem jsme byli stejně rychlí. Pak jsem byl rychlejší já, ale v Plzni je těžký předjet. Já to do cíle špičkou dokázal.“

Martin Málek (červená) jde do čela před Michala Škurlu (žlutá), Ondřeje Smetanu (bílá) a Petra Chlupáče (modrá)

Takřka současně dotáhnul Martina Málka, který se však nechtěl pouštět vedení jen tak, byť se na krátkou dráhu vrátil z dlouhé a trávy prakticky po čtvrt roce. Jenže v posledním oblouku před cílem vyznával vnější stopu a Ondřej Smetana již viděl, že z opačné strany může být ve výjezdu rychlejší, pakliže nabere rychlost.

Záměr klapnul dokonale, Ondřej Smetana projel pod šachovnicovou vlajkou před Martinem Málkem. Sedm bodů z něho udělalo čtvrtého muže průběžného pořadí, avšak další progres byl obtížný. Velká trojka se totiž nechtěla svých postů vzdát zadarmo.

Josef Franc vede před Martinem Málkem, Zdeňkem Simotou a Jakubem Valkovičem

V rozjížďce s číslem patnáct kraloval Eduard Krčmář, navíc se Ondřej Smetana musel ještě ve druhé zatáčce vypořádat s Matějem Kůsem. Budeme-li se bavit zase chvilku o situaci na samé špici aktuálního pořadí závodu, čtvrtá pětina na ní nezměnila ani zbla. Ještě před triumfem Eduarda Krčmáře si trojky připsali jak Václav Milík, tak Josef Franc.

Pardubičan v rozjížďce s číslem třináct ještě v úvodním nájezdu minul Michala Škurlu, Pražan hned nato kraloval čtrnácté jízdě stylem start – cíl před Martinem Málkem, který přistřihnul křídla Zdeňku Simotovi. Vyvrcholení boje o pódium přinesly až úplně poslední jízdy dnešního horkého odpoledne.

Zdeněk Simota měl dnes velký pech

Ještě předtím si skvělých výsledků užili oba Pražané, jimž se závod vyvedl. Ondřej Smetana v první zatáčce sedmnácté jízdy objel Davida Pacalaje, zatímco Jakub Valkovič se vracel od roštu a jeho otec Štefan tlačil motocykl se špatnou zapalovací svíčkou. Ondřej Smetana si závěrečným čtvrtým místem připsal svůj nejlepší výsledek v šampionátu vůbec. Především se však vrátil do elitní osmičky, byť se ale vzhledem ke svému účinkování v přeboru v Březolupech objevil tak či onak.

Michal Škurla už čtvrtý byl loni v Březolupech, kdy však chyběl Václav Milík, takže svou pátou pozici z dnešní Plzně může vlastně považovat za určitý ekvivalent svého top výkonu. Musel však vyhrát osmnáctou jízdu, v níž odstartoval na Zdeňka Simotu. Plzeňan útočil ze všech sil až do cíle, ale musel konstatovat porážku. A byť se na obloze činilo sluníčko ze všech sil, s jedenáctým místem a šestibodovým příspěvkem si Jihočech v plzeňské vestě připadal jako pod bouřkovým mračnem.

Klíčová rozjížďka s číslem dvacet: zleva Petr Chlupáč, Josef Franc, Václav Milík a Jan Kvěch

Eduard Krčmář v devatenácté jízdě nepoznal konkurenci a se čtrnácti body u svého jména jen očekával, jak dopadne souboj Václava Milíka s Josefem Francem v rozjížďce s číslem dvacet. Pardubičan ani tady nezaváhal, přivedl Pražana za sebou k šachovnicové vlajce, s patnácti body vyhrál celý závod a v průběžné klasifikaci o jeden bod dostihl společné leadery Eduarda Krčmáře a Josefa France.

 

Hlasy z depa

Václav Milík vyhrál letos první finále

„Mám radost, že jsem to vyhrál,“ radoval se Václav Milík. „Tuhle sezónu se motám, moc se mi toho nedaří. Stáhnul jsem jim náskok, aspoň to bude v Březolupech zajímavější. Zezačátku dráha nebyla dobrá. Trhá se, není divu, moc se tu nezávodí. Zatáčka tam vzadu je v pohodě, v tý druhý je kolej, která tam drží vždycky. Před koncem závodu se to ale vyházelo a na venku byl matroš. Těším se na Březolupy, tam to bude zajímavý.“

Eduard Krčmář (bílá) byl dnes jediný závodník, který Václavu Milíkovi (žlutá) ukázal záda, byť na chvilku – spolu s nimi jsou na snímku Jaroslav Petrák (modrá) a Jakub Valkovič (červená)

„Jsem spokojenej‘,“ svěřoval se Eduard Krčmář. „Akorát Vendík mě pěkně objel. Byl rozjetej‘, slyšel jsem ho už od půlky zatáčky, přehnal se okolo mě. Zezačátku jsem se s tím pral, ale díky tomu, že jsem jel za Vendíkem, tak jsem to okoukal (smích). Ale jo, jsem spokojenej‘, v Březolupech se budu snažit.“

Josef Franc bude zkoušet otočit vývojem událostí ve svůj prospěch v Březolupech

„Pro mě je trošku zklamání, že mi ty dva kluci trošku utekli,“ posteskl si Josef Franc. „Zkraje sezóny to bylo obráceně. Mám chvilku na rozmyšlení a musím zabojovat v posledním finále.  Do Březolup se těším, mám to tam rád. Doufám, že tam vykydnu maximum. Nemyslím, že to byly dneska hezký závody. Ale šampionát se zvedá, je jen škoda, že se nás tam nemydlí o titul. Mladý kluci začínaj‘ tahat, takže doufám, že příští rok to bude náročnější.“

Ondřej Smetana odráží Davida Pacalaje

„Super, dvanáct bodů,“ rozplýval se Ondřej Smetana v superlativech. „To je zatím můj nejlepší úspěch v mistráku, co jsem měl. Škoda bedny, chyběl mi bodík. Ale to už je těžký. Škoda, že Kopřivnice se mi nepovedla, mohlo to bejt‘ všechno jinak. Ale to jsou závody.“

Michal Škurla (žlutá) v souboji s Martinem Málkem (červená) a Ondřejem Smetanou (bílá)

„Chybělo závodnický štěstíčko, jinak se mi to líbilo,“ říkal Michal Škurla. „Měl jsem hezký starty, ale je škoda dvou jízd s těma jednička. Hlavně s Martinem Málkem. Vyvez‘ mě až do prken a bylo to hotový.“

„Zezačátku nic moc, pak se to trošku zlepšilo,“ přemítal Zdeněk Holub. „Byl to první závod po tom pádu, měl jsem otřes mozku a dostávám se do toho. Asi úplně spokojenej‘ nejsem.“

Jan Kvěch (červená) útočí na Michala Škurlu (modrá)

„Dobrý, akorát s Davidem Pacalajem jsem to pokazil,“ bilancoval Jan Kvěch. „Přetočil jsem se a neměl jsem to kam dát. Jinak dobrý.“

 

 

Martin Málek jel na krátké dráze po delší přestávce

„Docela nezvyk po dvou nebo pomalu třech měsících, co jsem na tom seděl naposledy,“ přibližoval Martin Málek svůj comeback na klasické ovály. „Docela nezvyk po dvou nebo pomalu třech měsících, co jsem na tom seděl naposledy. Je to znát, v tréninku mi to přišlo jako koloběžka (smích). Jinak s výsledkem jsem a nejsem spokojený. Nemusel jsem ztratit tolik bodů… Jak jsem ale řekl, dlouho jsem na tom neseděl, všechno byla dlouhá nebo tráva. Takže můžu být vlastně spokojený, že jsem to přežil, nějaké body udělal, ale rozhodně to asi nebyl top výsledek.“

Zdeněk Simota prožil dnes den blbec

„Škoda všech jízd dneska, hrozný,“ nechal se slyšet Zdeněk Simota. „Nevím, co ti mám na ten výkon povědět. Málem jsem si zlámal hnátu už v depu na židli.“

Václav Milík (modrá) porazil i Josefa France
1. Václav Milík, Pardubice 3 3 3 3 3 15
2. Eduard Krčmář, Slaný 3 3 2 3 3 14
3. Josef Franc, Praha 3 2 3 3 2 13
4. Ondřej Smetana, Praha 2 2 3 2 3 12
5. Michal Škurla, Praha 3 1 1 2 3 10
6. Zdeněk Holub, Praha 1 0 2 3 2 8
7. Jan Kvěch, Praha 2 1 3 1 1 8
8. Martin Málek, Březolupy 1 2 2 2 1 8
9. David Pacalaj, SK – Žarnovica 1 3 0 1 2 7
10. Matěj Kůs, Praha 2 3 1 R – 6
11. Zdeněk Simota, Plzeň 2 1 X 1 2 6
12. Petr Chlupáč, Praha 0 2 0 2 0 4
13. Filip Hájek, Praha 0 0 2 1 1 4
14. Martin Gavenda, Březolupy 1 0 1 0 0 3
15. Jakub Valkovič, SK – Žarnovica 0 1 1 0 – 2
16. Jaroslav Petrák, Pardubice E F 0 0 1 1
17. Michael Hádek, Plzeň (TR) DNR
Eduard Krčmář (žlutá) jde do čela před Josefa France (červená) a Michala Škurlu (bílá)

Průběžné pořadí šampionátu:

PHA KOP PLZ TOT
1.5. 13.5. 5.9.
1. Eduard Krčmář, Slaný 13 14 14 41
2. Josef Franc, Praha 15 13 13 41
3. Václav Milík, Pardubice 12 13 15 40
4. Zdeněk Simota, Plzeň 12 11 6 29
5. Matěj Kůs, Praha 11 10 6 27
6. Michal Škurla, Praha 8 7 10 25
7. Ondřej Smetana, Praha 8 4 12 24
8. Martin Málek, Březolupy 4 11 8 23
9. Hynek Štichauer, Pardubice 10 11 21
10. Jan Kvěch, Praha 6 3 8 17
11. David Pacalaj, SK – Žarnovica 6 2 7 15
12. Petr Chlupáč, Praha 6 4 4 14
13. Martin Gavenda, Březolupy 1 7 2 10
14. Zdeněk Holub, Praha 8 8
15. Jaroslav Petrák, Pardubice 1 6 1 8
16. Filip Hájek, Praha 2 DNR 4 6
17. Patrik Mikel, Pardubice 4 2 6
18. Jakub Valkovič, SK – Žarnovica 1 2 2 5
NC Michael Hádek, Plzeň DNR
Ředitel závodu Karel Kadlec vede finalisty na nástup

Foto: Mirek Horáček a Pavel Fišer

Ondřej Smetana se vrátil nazpět do elitní osmičky