Jan Holub litoval nepovedené jízdy, Michael Hádek uvažoval o prodeji kraasů

Neustadt/Donau – 26. dubna
Den po pražské Grand Prix se uskutečnilo úvodní z pěti kvalifikačních kol světového šampionátu juniorů. Šestnáctka jezdců z devíti zemí svedla za krásného slunečného počasí před velice slušnou diváckou kulisou v bavorském Neustadtu/Donau bitvu o prvních šest postupových míst do semifinálových klání. Ta se odehrají v černu v maďarském Miskolci a švédské Kumle, finále pak bude hostit v říjnu den před Zlatou přilbou chorvatský Goričan. Stadion v Neustadtu je zajímavý mimo jiné tím, že mezi dráhou a mantinely je několikametrový travnatý prostor, takže případná krizová situace nemusí skončit nárazem do prken, ale jen výjezdem mimo prostor vyhrazený k závodění. Mezi ty, kteří podobnou možnost využili patřil v neděli i náš Michael Hádek, který spolu s klubovým kolegou z extraligové Plzně Janem Holubem reprezentovali českou plochou dráhu, zatímco žhavým slovenským želízkem v ohni byl v Německu Martin Vaculík.

Ten potvrdil roli jednoho z největších favoritů a po téměř bezchybném výkonu si v dodatkové jízdě s Polákem Janowskim zabezpečil postup do semifinále z první příčky. Ze zcela opačnými pocity pak odjížděli domů naši mladíci. Jan Holub litoval hlavně nepovedené první jízdy, která ho stála šanci bojovat alespoň o místo rezervisty, frustrace Michaela Hádka vedla až k úvahám o dalším směřování kariéry.

Našim se hodně nepovedla už první série. Michael Hádek rozhodně neodstartoval dle svých představ a útok na druhé místo domácího Deddense v posledním kole skončil přetočením a lehkým pádem. Honza Holub přivezl po rovněž slabším startu bod z jízdy, kde Němec Facher i Lotyš Giruckij byli určitě měřitelnými soupeři. Ve zbylých jízdách odvedl Martin Vaculík Poláka Zengotu, působícího u nás v extraligové Plzni a novopečený otec Bogdanov jeho krajana Janowského.

Ve druhé sérii pokračoval ve vítězném kurzu Lotyš Bogdanov, poté Angličan Barker vypálil rybník místní dvojici Dilger – Facher a vzápětí dal Vaculík hned od startu najevo svoji převahu v jízdě, kde byl plný bodový počet pro jezdce jeho kvalit v podstatě povinností. Poslední jízda v sérii svedla naše závodníky proti oběma Polákům a první pokus byl opakován pro letmý start. Škoda, protože naši drželi v onen moment druhou a třetí příčku, opakovačka už tak slibná nebyla a favorizovaní Poláci jim hned od startu ujeli.

Třetí série začal pro Holuba hodně těžkou rozjížďkou, Vaculík, Barker i Bogdanov byli nad síly našeho závodníka. Následně odstavil konkurenci Zengota a pak si po konečně vyvedenějším startu alespoň trochu spravil chu Hádek, který ve druhé zatáčce vyvezl dotírajícího Fachera a s jistotou si dojel pro prví tři body. Ve dvanácté jízdě nadchlo trio Giruckij – Dilger – Janowski diváky asi nejhezčí jízdou dne, v jejímž průběhu se ve vedení postupně vystřídali všichni jmenovaní. Vítězství urval v posledních metrech před cílem polský jezdec.

Čtvrtá série začla výhrou Zengoty nad Bogdanovem a Facherem. Michael Hádek po dalším nepodařeném startu odjel třetí za Vaculíkem a Giruckijem. Lotyše brzy předjel, ale dvoubodovou pozici neudržel. Najel do koleje, po kterém následovalo zvednutí stroje. Hrozící pád ustál za cenu vyjetí na travnatý pás podél trati, za což následovalo vyloučení z jízdy. To vše za zády suverénního Vaculíka. Druhý náš zástupce Jan Holub přivezl z boje s trojicí Němců dva body, když před ním skončil Dilger. Poslení jízda čtvrtého dějství byla osudová pro Angličana Barkera. Kolize po startu s Italem Tadiellem skončila zlomenou nohou a za své tak vzaly i do té doby velmi reálné šance na postup do semifinále. Opakovanou jízdu pro sebe rozhodl Janowski.

V závěrečné sérii Hádek defektem uzavřel své nešastné vystoupení a Holub po tři kola dotíral na Tadiella, který nakonec jeho tlaku neodolal a spadl, takže výsledkem byla první výhra na kontě našeho borce. V zbylých jízdách si nejprve Zengota vítězstvím zajistil místo na stupních vítězů a poté připravil Janowski Vaculíka o čistý štít. Protože tím zároveň srovnal bodový stav dvou nejlepších, sešli se oba dva hned vzápětí v dodatkové jízdě o první místo. V ní se z vnějšku startující Vaculík natlačil v prvním nájezdu před Poláka a v pohodě si pak ohlídal celkovou výhru.

Hlasy z depa:
Martin Vaculík: „Super! Síce mi dráha od začiatku nepasovala a v poslednej jazde ma predbehol Janowski, ale vyhral som. Pred dodatkovou jazdou sme sa spolu o tom rozprávali a zhodli sme sa, že nebudeme riskova. Teším sa z víazstva, ale ja si myslím, že sme vyhrali obaja.“

Jan Holub: „Škoda, mrzí mi ten jeden chybějící bod z první jízdy, ale třeba to ještě někdy vyjde. Alespoň to mohu vzít jako dobrou přípravu na semifinále mistrovství Evropy do Debrecínu (ME juniorů do 19 let – pozn.red). Dráha byla dobrá, tam si není na co stěžovat. Čekal jsem, že to bez těch prken bude horší, protože v Herxheimu, kde také nejsou mi to moc nešlo, ale tady to bylo dobré, byl jsem docela překvapen.“

Michael Hádek: „Všechno se to zesralo, ode mne až po motorky, nakonec jsem ještě zadřel. Pády? Jednou jsem se přetočil a při tom druhém chytil kolej a málem jsem si to hodil za ucho. Ten výsledek je katastrofa, hrozné. Asi prodám kraasy a koupím dlouhána, možná bych tam měl lepší uplatnění, než tady na krátké. Tohle – ostuda.“

Foto: Martin Búri