Markéta stíhá legendární Wembley

Praha – 18. dubna
Příští sobotu se v Praze na stadiónu Markéta uskuteční Velká cena České Republiky na ploché dráze, která zahájí letošní seriál závodů Speedway Grand Prix – finále mistrovství světa jednotlivců. Je to již popáté, kdy Praha zahajuje tento nejprestižnější finálový seriál mistrovství světa na ploché dráze.

Poprvé se v Praze jel závod Grand Prix v květnu 1997. Tehdy pořádala Markéta závod na zkoušku jako takzvaný rotující pořadatel. Tento první závod v Praze ukázal, že zde plochá dráha má velkou tradici a pražská Markéta ho je schopna zvládnout na jedničku. Navíc diváci si mohli odvést nejen zážitky z vynikajících sportovních bojů ale i řadu nezapomenutelných dojmů z historických památek stověžaté Prahy. V následujícím roce se Praha stala stálým pořadatelem SGP.

V letošním roce se na Markétě bude konat závod Grand Prix již potřinácté v řadě za sebou. Tím se Praha stává držitelem světového primátu v novodobé historii pořádání mistrovství světa.

V historické tabulce pořadatelů GP zůstává před naším stadionem již jen ten slavný ve Wembley, kde se od roku 1936 až do roku 1960 konalo plochodrážní finále patnáctkrát za sebou. V roce 1960 došlo k švédskému rozbití výhradního postavení londýnského Wembley, a tak v následujících letech mohli plochodrážní fanoušci shlédnout tento nejprestižnější světový závod i v jiných zemích.

Závody ve Wembley tímto neskončily, mistrovství světa se zde jelo do roku 1981 ještě devětkrát. Atmosféra ve Wembley byla, jak co do účasti, tak co do sportovní atmosféry nezapomenutelná. Původní stadion Wembley již bohužel zmizel a s ním i plochá dráha s jeho unikátní atmosférou. Stadion Markéta se určitě nemůže londýnskému stadionu rovnat v kapacitě, ale Praha patří k jedněm z mála míst kde je možné nasát stejně okouzlující sportovní atmosféru jako ve Wembley.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)