Plzeňané měli chu na zlato i hamburgery

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Slaný – 12. dubna
Když Bořivoj Hádek motivoval své syny k dnešnímu úvodnímu klání juniorských družstev a stopětadvacítek ve Slaném, slíbil jim návštěvu restaurace Mc Donald cestou domů. Netušil, že se jeho peněžence pořádně odlehčí. Nejprve mladší Daniel triumfoval ve stopětadvacítkách v sedle motocyklu poháněného motorem, v němž se poslední tři roky měnily jen pístní kroužky a vyhořelá cívka zapalování. Vzápětí Michael s Janem Holubem porazili slánské Michala Dudka a Romana Čejku a stanuli na nejvyšším stupni. Pořadím bohužel nešastně zamíchala druhá semifinálová jízda. Upadl v ní excelentně jedoucí Václav Milík a musel být převezen do nemocnice s otřesem mozku a frakturou klíční kosti. Pardubice tím pádem nepředstihly Prahu a Plzeň získala důležitý bod na Slaný. Dopoledne svůj tým stáhlo Mšeno, pro které bude více než třítisícová pokuta citelnější ztrátou absence tabulkových bodů.

O jednoho méně
Dlouho před začátkem závodu chodil Pavel Fuksa po depu jako tělo bez duše. Obdržel totiž telefonát od Rudolfa Grepla, že se Mšeno dnešního mítinku nezúčastní. Marcel Kajzer totiž na poslední chvíli odřekl a Miroslav Horák odjel ze Slaného už včera se zadřeným motorem.

Naneštěstí jury interpretovala pravidlo, že závodník musí dostat body po absolvování kompletní jízdy bez ohledu na přítomnost soupeřů, i na případ absentujícího družstva. Vcelku dramatické rozjížďky byly tím pádem střídány těmi, v nichž nastoupila jenom jedna dvojice. A rozhodně by nebylo na škodu průběhu obou šampionátů oddělit stopětadvacítky od velkých hochů nebo alespoň upravit scénář úpravy dráhy. Nakropená tra totiž nesvědčí malému motocyklu stejně jako vyprahlá souš půllitru.

Mítink začal nečekaně. Zatímco Michael Hádek kroužil v poklidu čtyři kolečka ke své úvodní trojce, Jan Holub zůstal za domácím duem. A to ještě nikdo nemohl tušit, že remíza se pro Michala Dudka a Romana Čejku stane nehorším výsledkem základní části.

Do třetí jízdy měli oba dva vzhledem k časovém presu trošku honičku nastoupit. Ale nakonec Michal Dudek v první zatáčce objel Václava Milíka. A Roman Čejka nedal Pardubičanovi pokoj až na cílovou metu.

V případě pražské Markéty zašli slánští mladíci v rozjížďce s číslem pět ještě dále. Romanu Čejkovi vyšel dokonale startovní manévr. A Michal Dudek v prvním oblouku za sebou nechal Martina Gavendu. Triumf 5:1 nad úřadujícími šampióny měl logicky pozitivní dopadl na slánské bodové konto.

Už po třech jízdách nemohl domácím nikdo konkurovat. A v té čtvrté na ně kvůli rozhodnutí jury nečekal vůbec nikdo, jen pět bodů. O jediný bod za nimi zaostala Plzeň. Ve srovnání s Romanem Čejkou a Michalem Dudkem inkasovali Plzeňané maximum jen v duelu proti nepřítomnému Mšenu. Ostatně pětibodový zářez se v základní části nikomu jinému nepovedl.

V šesté jízdě sice vyhrál Jan Holub stylem start – cíl, jenže Michael Hádek se za živého boha nemohl probít přes Václava Milíka. Pardubický závodník prokázal, že je nejen nositelem slavného jména, když v osmé jízdě nechal za sebou oba Pražany.

Markéta nakonec skončila před semifinálovými jízdami poslední. Definitivně o tom rozhodl duel s Plzní v rozjížďce s číslem devět. Michael Hádek zaznamenal sólo od pásky až k metě. Jan Holub, handicapovaný úplně vysušeným povrchem čtvrté dráhy, opouštěl rošt jako poslední.

Pavel Pučko, který musel každou přestávku ledovat bolavou ruku po včerejších pádech, mu ale stačil vzorovat jen do druhé zatáčky. Pak se sice na třetí příčku vrátil, avšak na pouhý okamžik.

Nešastný pád
Po úvodní části byli na čele domácí, když z dvaceti možných bodů přišli jen o tři. Plzeňané se mohli chlubit o jedním bodem méně, zatímco u Pardubic byla dvancátka a u Prahy jedenáctka.

Semifinále Prahy se Slaným narušila blikající červená světla v momentě, kdy se závodníci řadili u pásky. Milan Mach naštěstí přesvědčil rozhodčího, že soupeřem domácích mají vskutku být Pražané, nikoliv Pardubice.

Martin Gavenda tentokrát zvládnul syndrom Michala Dudka, s nímž vcelku pravidelně v juniorských šampionátech ztrácí body. Po vylétnutí pásky se usadil na čele, které nepustil ze svých rukou ani na okamžik. Víc než remízu však Pražané nevyjeli. Pavel Pučko dokázal vzdorovat Romanu Čejkovi jen do první zatáčky. Pak se slánský závodník probil za záda svého staršího kolegy.

Praze se tak uzavřela cesta do finálové jízdy a její kouč Zdeněk Schneiderwind už ani příliš nevěřil ve stupně vítězů. A to tím spíše, dostal-li se do vedení druhé semifinálové jízdy Václav Milík. Oba Plzeňané se však tlačili dopředu a Michael Hádek převzal vedení.

V první zatáčce třetího kola však pardubický závodník upadl. A Jan Holub se už neměl šanci vyhnout. „Měl jsem prdel sevřenou v pěst,“ přiznal vedoucí Michael Hádek, když viděl melu těsně za svými zády. Na dráhu bohužel musela sanitka, která Václava Milíka odvezla se zlomenou klíční kostí a otřesem mozku do místní nemocnice.

Opakovaná jízda obrátila očekávání nad obsazením stupňů vítězů vzhůru nohama. Michael Hádek a Jan Holub za sebou nechali René Vidnera. Pardubice tak měly o bod méně než Praha, která tak přece jenom nakonec zamířila pro vavřínový věnec. A Plzeň nastupovala do finálové jízdy s jedním bodem k dobru na Slaný.

Západočeši chytli příležitost za pačesy. Oba předvedli skvělý start. Michal Dudek se sice vnější stranou první zatáčky probil na druhé místo, avšak skóre 4:2 jen upevnilo plzeňské vítězství.

Přesvědčený vítěz
Daniel Hádek už poznal jízdu na plochodrážní pětistovce. A jak už to chodí, z lepšího na horší se vrací jen těžko. Proto původně nechtěl ve stopětadvacítkách už ani vůbec závodit. Otec Bořivoj mu však nakonec závodní absenci rozmluvil. Už jen z toho důvodu, aby zůstal v kontaktu s ostatními kluky.

Po loňské sezóně odvezl motor na repasi k renomovanému Robertu Barthovi. Jenže světový a evropský exmistr se dlouho neměl, aby se mu podíval do vnitřností. A tak pohonný agreggát skončil zpátky v chotíkovské dílně. Jedinou úpravou se nakonec stala výměna vyhořelé cívky, která nejmladšího člena západočeského plochodrážního klanu vypekla při loňském boji o titul.

Dnes však Daniel Hádek neměl konkurenci. Čtyři své úvodní jízdy vyhrál stylem start – cíl. A tak se napjatě očekávala rozjížďka s číslem dvacet, v němž mu klasický rozpis přihrál do cesty Zdeňka Vrbu. Také u jeho jména se skvělo dvanáct bodů.

Lepší start předvedl Pražan. Avšak Daniel Hádek se v nájezdu do úvodní zatáčky prosadil do čela, kde setrval celá tři kola. Na třetí stupínek se postavil Jaroslav Hladký, když ztratil body pouze s oběma fenomény.

Hlasy z depa
„Jezdím na Mc Donald,“ potvrdil svou motivaci žertující Michael Hádek. „Mc Donald je hlavní. Jakmile se pořádně nažeru, jde vítězství stranou (smích). Slaňáci byli hodně velký překvapení. My byli černí koňové a nakonec se to vyplnilo. Kdybychom takhle jeli dál, dál a dál, titul je náš.“

„Byly to nervy,“ netajil se Jan Holub. „Mrzí mě hodně ten Milík. Když se nám bude takhle dařit do konce sezóny, bude to dobrý. Doufám, že bude zas titul. Měl jsem pomalejší rozjezd, nevím proč, ale pak to bylo dobrý. Nějak jsem to naladil, jsem spokojenej‘.“

„Veliká spokojenost,“ zářil Michal Dudek. „Chyběl kousek. Starty, starty, starty. Bylo štěstí, že Roman jel přede mnou a já se pokoušel udržet Martina Gavendu za sebou a povedlo se. Všechno šlapalo, zezačátku byl akorát problém s karburátorem. Mechanici odvedli dobrou práci včera i dnes. Doufejme, že to bude pokračovat.“

„Bylo to dobrý, ale mohlo to bejt lepší a nevím, proč nebylo,“ zamýšlel se Roman Čejka. „Dráha byla dobrá a máme tu natrénováno. Určitě je lepší než minulej‘ rok. Bylo by dobrý, kdyby tyhle výsledky pokračovaly. A kdyby to bylo ještě lepší, bylo by to lepší. Mám z druhýho místa radost a chci poděkovat mechanikům, sponzorům a takovi.“

„Testoval jsem GM na zítra do Polska,“ řekl Martin Gavenda magazínu speedwayA-Z. „Dvakrát jsem startoval z jedničky. Byla úplně suchá a nešlo z tama odstartovat. Pokoušel jsem se, ale nešlo to. Chtěl jsem si vyměnit místo, ale radši jsem nechal Pavla, a z trojky odstartuje. Zítra je důležitější závod.“

„Jaký to mohlo bejt?,“ kontroval Pavel Pučko protiotázkou. „Jsem rád, že jsem závod přežil. Ruka bolí, bolí to je slabý slovo. Jel jsem jen jedno kolo, vydržel jsem, ale pak to nešlo. Celý čtyři kola jsem nebyl schopnej‘ jet. Nebylo to motokou, ale mnou.“

    SF1 SF2 FIN TOT
1. PK Plzeň         25
Michael Hádek 3 2 1 3   3 3 15(1)
Jan Holub 0 3 3 1   2 1 10(1)
 
2. AK Slaný         22
Roman Čejka 1 1 3 2 1   0 8(3)
Michal Dudek 2 3 2 3 2   2 14(1)
 
3. AK Markéta Praha         14
Martin Gavenda – 1 2 2 3     8
Pavel Pučko 3 0 1 0 0     4
Jakub Fencl 2 – – –     2(1)
 
4. ZP Pardubice         13
Václav Milík 2 2 3 3   X   10
René Vidner 0 0 0 2   1   3(1)

Poznámka: Mšeno odhlásilo svůj tým dopoledne

Průběžná tabulka šampionátu:

  malé body tabulkové body
1. Plzeň 25 5
2. Slaný 22 4
3. Praha 14 3
4. Pardubice 13 2
5. Mšeno 0 0

Mistrovství republiky 125 ccm:

1. Daniel Hádek, Plzeň 3 3 3 3 3 15
2. Zdeněk Vrba, Praha 3 3 3 3 2 14
3. Jaroslav Hladký, Praha 3 2 3 2 3 13
4. Ondřej Smetana, Mšeno 2 3 3 1 3 12
5. Michal Průcha, Slaný 2 3 2 2 2 11
6. Michal Škurla, Praha 1 1 2 2 3 9
7. David Štěrovský, Pardubice 0 1 1 3 2 7
8. Michaela Krupičková, Slaný 2 2 2 X 1 7
9. Tom Irrasch, D 3 0 1 2 0 6
10. Richard Geyer, D X 2 X 3 1 6
11. Zdeněk Vitmann, Slaný 1 1 1 1 1 5
12. Jaroslav Drbal, Slaný X E 2 0 2 4
13. David Plecitý, Plzeň 1 2 F – – 3

Průběžné pořadí šampionátu:

  SLA TOT
  12.4.  
1. Daniel Hádek, Plzeň 25 25
2. Zdeněk Vrba, Praha 22 22
3. Jaroslav Hladký, Praha 20 20
4. Ondřej Smetana, Mšeno 18 18
5. Michal Průcha, Slaný 16 16
6. Michal Škurla, Praha 14 14
7. David Štěrovský, Pardubice 12 12
8. Michaela Krupičková, Slaný 10 10
9. Tom Irrasch, D 8 8
10. Richard Geyer, D 7 7
11. Zdeněk Vitmann, Slaný 6 6
12. Jaroslav Drbal, Slaný 5 5
13. David Plecitý, Plzeň 4 4

Foto: Milan Mach