Patrik Mikel pošilhává po titulu, ale rozhodně není sám

Otrokovice a Žarnovica – 4. července
Říká se, že na někoho, kdo s bolestí v bříšku nestačil doběhnout včas, spadne i samotné sociální zařízení. On by se nad tím jen pousmál. Pokud bychom totiž chtěli v podobném duchu popsat jeho letošní smůlu, ideální přirovnání nabízí hromada toitoiek řítících se dolů z vybouraného kamiónu. Jenže Patrik Mikel se nepoddává smůle a argumentuje, že bičem se stejně práská až nakonec. Možná už tuto neděli, kdy je spolu s Larsem Skupienem favoritem českého šampionátu juniorských družstev ve slovenské Žarnovici. Jenže do podobné úlohy se stylizují rovněž i jiní.


Tipujte:

Označte tři týmy, které budou v neděli stát v Žarnovici na stupních vítězů

View Results

Loading ... Loading ...

Opět s polským kolegou

Patrik Mikel by rozhodně nebyl proti, kdyby v neděli vyhrál titul

Patrik Mikel se mezi šampióny v soutěži, kterou česká plochodrážní exekutiva poprvé vypsala v sezóně 1999, mohl zapsat již loni. Ve Slaném spolu s Robertem Chmielem už měli na lopatě Michala Škurlu se Zdeňkem Holubem. Nezbývalo mnoho, aby oba Pražany šoupli do pece.  Jenže pak to jen létalo vzduchem a oba členové prvního páru Pardubic mohli tehdy hovořit o velkém štěstí, že svůj letecký den přežili se zdravou kůží.

„Uvidíme,“ použije Patrik Mikel oblíbené slůvko většiny plochodrážníků, když jim položíte před důležitým závodem otázku po jejich ambicích. „Chcu vyhrát, ale bude to nabitý závod. Stát se může cokoliv. Budu se snažit na sto procent, abychom vyhráli.“

Repete extraligového duelu s Jakubem Valkovičem (bílá) se Patrik Mikel dočká v nedělní rozjížďce s číslem šestnáct

Loni si spolu s Robertem Chmielem slibovali druhý pokus o útok na zlato, nicméně jejich spojení bylo ještě kratší než ony věčné časy našeho spojenectví se Sovětským Svazem. „Chtěl jsem zase jet s Robertem,“ vysvětluje Patrik Mikel rozpad loňské dvojice. „Ale Rybnik nám nabídl pouze Skupieně.“

 


Kterak se Patrik Mikel s Robertem Chmielem loni ve Slaném zřítili z mistrovského trůnu


Bez dvěstěpadesátek a s Kopřivnicí po devatenácti letech

Jan Macek (na snímku) a Roman Marek vrátí Kopřivnici do šampionátu po devatenácti letech

Kopřivnice patřila do ligové společnosti již v pravěku československé týmové soutěže. Jenže po sezóně 1998 se Jaromír Lach rozhodl opustit krátké dráhy a torzo týmu už nemohlo na první ligu stačit. Ještě jeden rok bojovali severomoravští závodníci v nově vzniklém šampionátu juniorských družstev. Ale i tady je museli posilovat hosté z jiných klubů. A tak se název týmu změnil na Kopřivnice & spol. a v oficiálních výsledcích sezóny 1999 jej najdete pod titulem Společný juniorský celek.

V neděli se však o renesanci kopřivnického týmu postarají Jan Macek a Roman Marek. Velké ambice si pochopitelně dělat nemohou, vždyť jedou první závod. Nicméně nebylo by spravedlivé, že přijdou jen na nástup jen, aby kombinací svých příjmení nabízeli slovenskému spíkrovi slovní hříčky, bude-li mít smysl pro humor.

Michal Tomka rozhodně nebude doma bez šancí

Ovšem favority je přece jen třeba hledat v jiných sestavách. Kompaktně působí pražská sestava Petr Chlupáč a Jan Kvěch a rozhodně by nebylo velkým překvapením, kdyby loňský titul svých předchůdců obhájila. Vyrovnaná jsou i obě domácí družstva, byť se vkrádá myšlenka, proč Ján Daniel nedal dohromady Davida Pacalaje a Jakubem Valkovičem, protože takové spojení by opticky vypadalo silnější.

Daniel Klíma dorazí do Žarnovice vůbec poprvé

„Vím dobře, co dělám,“ usmívá se žarnovický kouč svým charakteristickým způsobem. „Takhle je to dobré. Chtěl bych mít dvě vyrovnané dvojice. Jde mi o výchovu, ale i o medaile. Chalani jedou v Žarnovici. Chytnou jim saze ve výfuku a uvidíš ty mety!“

Pátý žarnovický závodník Michal Danko nastoupí po boku Josefa Nováka za další pardubický tandem. Ten může překvapit stejně jako divišovská sestava Pavel Čermák – Daniel Klíma. Konec konců jede se rozpisem klasických dvojic, které již za léta své existence vyprodukovala řadu překvapení. Po sobotním evropském poháru si žarnovický víkend juniorských párů nemohl dopřát lepší tečku. A všimněte si, že v podniku ranku české juniorky není ani jedna dvěstěpadesátka.

Startovní listina mistrovství republiky juniorských družstev v Žarnovici v neděli:

ZP Pardubice 1: 1 Josef Novák, 2 Michal Danko (Žarnovica)
ZP Pardubice 2: 2 Patrik Mikel, 4 Lars Skupieň
AK Markéta Praha: 5 Petr Chlupáč, 6 Jan Kvěch
AK Divišov: 7 Pavel Čermák, 8 Daniel Klíma
SC Žarnovica 1: 9 David Pacalaj, 10 Michal Tomka
SC Žarnovica 2: 11 Ján Mihálik, 12 Jakub Valkovič
AK Kopřivnice: 13 Jan Macek, 14 Roman Marek

Foto: Karel Herman