Motoklub Úhřetická Lhota nabízí Srandamač, magazín speedwayA-Z pohár s modrou přilbou

Kostěnice – 4. července
Nadcházející sobotu má spoustu našich plochodrážníků zaškrtanou závodním programem. Ovšem ti zbývající, kteří nebudou ve Wittstocku, Tayacu či Žarnovici by měli zbystřit svou pozornost při zmínce o prvním letošní závodní akci na ovále v Kostěnicích. Za umístění v prvním letošním Srandamači nebude sice pořadatel vyplácet žádné finanční prémie, ale zase účastníci zaplatí symbolické startovné. Navíc si nejúspěšnější plochodrážník v jízdě o Cenu speedwayA-Z odveze netradiční pohár s modrou přilbou. Pravda, jeho pořizovací cena není nikterak závratná, ale vedle ojedinělého zjevu jeho hodnotu zvyšuje skutečnost, že je dáván rovnou od srdce party, pro niž je plochá dráha mnohem více než jen předmět žurnalistického zájmu. A upřímně řečeno, kdybychom se měli vytasit s dražší trofejí, museli bychom přestat cpát své peníze do projektu s názvem speedwayA-Z.

 

Z okna vlaku

Kostěnický ovál dobře znají i cestující, kteří se dívají z okna vlaku

Na oválu nedaleko pardubického zhlaví kostěnického nádraží se často něco děje. Pravidelní cestující o víkendech vyhlíží z oken svých vlaků, zda na kraji pole nebudou zase ty motorky, které na silnicích nejezdí. Naposledy se jim objevily minulou sobotu.

Dan Macl začne svolávat závodníky na start již v deset

Těsně před obědem odstartovalo soustředění, aby závodníci mohli poznat trať před sobotním Srandamačem. Ve flat tracku byli nejlepší Aleš Duben, Jakub Matějíček, Jiří Matějíček a Jaromír Kašpar. Kategorie speedway přinesla pořadí Milan Moravec, Dan Macl, Radek Červenka a Miroslav Kašpar. Nechyběl ani tradiční potěr, kde si diplomy za nejlepší umístění odvezli Elena Kňávová, Denisa Maclová a Karel Matějíček.

 

Nejbližší sobota

František Klier přijede do Kostěnic již zítra

Jak již bylo řečeno, první Srandamač sezóny 2018 se bude konat tuto sobotu. Pořadatelé upozorňují na změnu začátku akce. Oproti jedenácté dopolední jako v minulosti se totiž bude začínat již v 10:00. Co však zůstává standardní u kostěnických závodů, je improvizace a to již jen proto, že se nejedná o oficiální podnik kalendáře AČR.

Proto není možné psát předem o startovní listině a to i proto, že Motoklub Úhřetická Lhota letos neměl zrovna šťastnou ruku s termíny svých Srandamačů. Kolidují totiž s jinými závody, jimž licencovaní plochodrážníci pochopitelně musí dát přednost.Škoda o to větší, že nepříliš rozvinutá česká plochodrážní hobby scéna letos přišla o tradici svitavských Veteránkempů, i podobný podnik v Liberci.

Nabídce startu v Ceně magazínu speedwayA-Z loni neodolal ani Pavol Pučko

A tak vedle domácích hobíků je pouze zatím jistá účast pouze Františka Kliera. Divišovský závodník se tak těší, že i se svým tatínkem Františkem dorazí prakticky rovnou ze zítřejšího evropského poháru v Pardubicích a bude na kostěnickém ovále tábořit.

 

2. Cena speedwayA-Z

Pohár s modrou přilbou má zatím pouze Michal Škurla

Pokud máte rádi prostředí motocyklových závodů, do Kostěnic se musíte zamilovat na první pohled. Přesně taková láska na první pohled trefila Karla Hermana, který za svůj plodný život stačil poznat desítky stadiónů po celé Evropě. Sotva v prodejně jisté reklamní agentury spatřil pohár s modrou přilbou, nápad pořídit ho a vypsat Cenu speedwayA-Z byl na světě.

Ostatní členové našeho týmu byli pro, takže se loni v srpnu jela poprvé extra jízda kategorie speedway o naši cenu. Nyní v redakci mezi haldami materiálů, které běh sezóny nedovolil ještě zpracovat, odpočívá další modrá přilba.

Loňská cena speedwayA-Z: zleva Pavol Pučko, František Klier, Josef Novák a Michal Škurla

Kdo si ji v sobotu z Kostěnic odveze, je ve hvězdách. Každopádně to bude borec sedlající plochodrážní speciál, a určitě jím nebude Michal Škurla. Loňský vítěz je sice pilným sběratelem cen od speedwayA-Z, což prokázal, když si ještě ve svých šestnácti letech pro tisícovku neváhal se stopětadvacítkou dorazit až do Chabařovic. Letos však do Kostěnic nepřijede.

 

Dobrý doplněk k tréninku

Špekáček si na ohni sami opečete jen v Kostěnicích

Abychom ale nebyli egoisticky nafoukaní, nelákejme plochodrážníky na Pardubicko jen kvůli onomu poháru. Místní ovál, který vzhledem k širým polím okolo nepotřebuje mantinely, může být skvělým doplňkem běžného tréninku.

Děti mají v Kostěnicích pré

Je jen o pár metrů kratší než Staré Pavlovice v Liberci, což stírá handicap dvěstěpadesátek. A co víc, je tu skvělé prostředí lidí, kteří své postižení plochodrážním bacilem dokázali přeměnit do pořádání hobby závodů na svém vlastním stadiónku. A rádi mezi sebou přivítají i opravdické závodníky.

Pohár s modrou přilbou zatím obdivují pouze studenti, kteří se k nám chodí učit angličtinu

Foto: Karel Herman, Mirek Horáček a Eva Palánová