Juniorské mistrovství světa 2010 ve stylu Grand Prix vyvrcholí v Pardubicích

Mies – 25. února
By se s výjimkou soutěží na ledové dráze letošní podniky mistrovství světa vůbec nezačaly odvíjet, FIM se už zaobírá rokem 2010. Dle předběžného kalendáře vyplývá, že čeští fanoušci uvidí semifinále mistrovství světa juniorských družstev v předběžném termínu 30. května, Zlatý pohár kubatury 250 ccm ve Slaném a 18. září poslední podnik mistrovství světa na dlouhé dráze v Mariánských Lázních. Kromě toho u nás proběhne jedno kolo mistrovství světa juniorů, jenž bude zřejmě vypsáno ve stylu Grand Prix. Pojede se v Pardubicích, které tak ob jednu sezónu budou opět svědky korunovace nejlepšího plochodrážníka naší planety do jednadvaceti let.

„Mistrovství světa bude podobné ledovému šampionátu,“ líčí Petr Moravec, místopředseda AMK ZP Pardubice. „Je vypsáno pět kvalifikačních kol, dvě semifinále a tři finálové závody – 11. 7. v Polsku, by je ten termín zvláštní, protože 10. 7. začíná Světový pohár družstev, další závod je 7. 8. v Daugavpilsu a končit se bude v Pardubicích.“

Předběžný termín určoval datum 18. září, tedy den, v němž v Mariánských Lázních vyvrcholí světový šampionát na dlouhé dráze. „Je zřejmé, že všechno směřuje k tomu, aby se závod jel 2. 10. před Zlatou přilbou,“ netají se Petr Moravec.

Zároveň však zdůrazňuje, že prozatím není nic oficiálně potvrzeno. „O víkendu se koná v Česku školení FIM za účasti Roy Otta, a tak po něm už zcela určitě budu vědět vše potřebné oficiálně,“ uzavírá povídání na téma plochodrážní kalendář anno domini 2010.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)