Češi a Slováci v akci 254

Mrazy byly ústředním motivem uplynulého víkendu. Jan Klatovský zajel skvělým způsobem obě berlínská finále světového šampionátu. Lukáš Hromádka sice musel oželet cestu na trase Oberau – Gniezno, protože mu onemocněl mechanik Martin Bajgar a pomoci mu tentokrát nemohl ani Pavel Matula, který musel do práce. Lukáš Hutla a Andrej Diviš však dovezli skvělý výsledek ze švédského pouťáku. A na ledě se jezdilo také na Pohránovském rybníku poblíž Pardubice, v Mělicích a v Žarnovici.

 

 

Jonas Anderson, Lukáš Hutla a Andrej Diviš po závodě v Malille

Po návratu z Ruska vyrazili čeští ledaři v pátek opět na cesty. V sobotu je na klasické dráze ve švédské Malille čekal volný závod G&B Ice Speedway Cup. Lukáš Hutla vyhrál všech pět jízd (3 3 3 3 3) v základní části, zatímco Andrej Diviš ztratil bod pouze s ním v rozjížďce s číslem dvacet a předtím s Rakušanem Manfredem Seifterem v rozjížďce s číslem šest (3 2 3 3 2).

Z finále odpadl Manfred Seifter, který měl pád a byl diskvalifikován. Lukáš Hutla posléze v opakovačce vyřešil Jonase Anderssona, aby posléze překonal i vedoucího Andreje Diviše a vyhrál celý závod. Spokojenost oběma pokazil porucha dodávky Andreje Diviše, na jejíž palubě oba Češi i se svým doprovodem cestovali. Nicméně našli ochotného člověka, který jejich nepojízdný mercedes táhl na laně z Dánska až do Berlína.

V sobotu bylo na Pohránovském rybníku učiněné ledařské hemžení a vedle šroubků po zamrzlé ploše jezdily i ledařské speciály. V neděli si šroubkařský trénink v Mělicích dopřáli i Hynek Štichauer a Martin Mejtský.

Patrik Búri při svém šroubkařském tréninku u Žarnovice

Patrik Búri stejně jako Zdeněk Holub odmítl nabídku Ronnyho Weise na start v Oberau s ohledem na svou přípravu na rychle se blížící sezónu. Přesto však neseděl se založenýma rukama v klíně a zabouřil plochodrážním motorem.

„Nedokážu sedět doma a čekat, dokud nebude teplo,“ říká Patrik Búri. „Tak jsme si trošku zajezdili, to místo mám asi deset minut od domu, takže jsme tam jezdili třikrát za tři dny. Ale už doufám, že bude teplo a bude se dát trénovat na klasické dráze.“

Foto: laskavostí Lukáše Hutly a Patrika Búriho