Krásné dopoledne přišlo s chmurnou zprávou

Pardubice – 31. ledna
Včera se obyvatelé celého našeho území probudili do nádherného slunečného rána. Jenže sluneční paprsky nenesly poselství o mrazivé noci, jak už tomu v lednu bývá. Ba právě naopak, rtuť se v teploměru šplhala do výšek, na něž by se styděl duben, ale březen rozhodně nikoliv. Oficiální zpráva o zrušení další dvojice ledařských závodů, kterou Petr Moravec předjímal již v pondělí, proto rozhodně nesjela na monitory počítačů jako blesk z čistého nebe.

Jan Klatovskému s největší pravděpodobností zůstane titul až do příštího roku

 

Pakliže nebude Jan Klatovský fit, náhradníkem se v Šadrinsku stane Radek Hutla

Přitom nadcházející víkend s plánovanými závody v Mělicích a Chrastné byl jakýmsi mezníkem pro pořádání ledové ploché dráhy. Jan Klatovský se sice zdržel v Čechách. Vynechá první finále v Astaně, jeho účinkování ve družstvech v Šadrinsku není ještě stoprocentně potvrzeno, avšak v Togliatti o další týden později by již chybět neměl.

A stejně tak v mistrovství Evropy na sklonku února. Jeho se zúčastní také Lukáš Hutla a Andrej Diviš, kteří byli nominováni do národního týmu. S přeloučským ledařem se na východ vydá i jeho otec Radek, který v případě pokračování zdravotní indispozice Jana Klatovského nastoupí v Šadrinsku jako náhradník národního týmu, a Martin Běhal.

Bez pěti ledařů ve startovní listině jsou možnosti ledařských pořadatelů hodně limitované, a to nejen proto, že závodníci jsou také hnacím motorem při stavbě závodních oválů. V případě mistrovství republiky bychom museli objektivně hovořit jako o neobjektivním. A tak zbývá buď pouťák s mezinárodní účastí nebo čekání na březen.

Do Ruska se vypraví také Martin Běhal

Obě alternativy pochopitelně musí počítat s mrazivým počasím, což je letos opravdovým kamenem úrazu. Pořádně mrznout totiž prakticky ještě nezačalo. Soudnost by nedovolila ani vyjet na kaluže s modely závodních motocyklů, protože i pod nimi by se slabá ledová krustička mohla prolomit. Ostatně i sám Lukáš Volejník si za svou procházku po tence zamrzlém Žabáku v Chrastné vysloužil nálepku hazardéra a to i od otrlého Martina Běhala.

„Závody letošního šampionátu bychom sice mohli v případě nečekaného zvratu počasí realizovat i v měsíci březnu,“ zamýšlí se Petr Moravec. „Ale jsme asi všichni realisté. Pokud by se takový zázrak stal, určitě budu ledařské pořadatele neprodleně informovat.“

Andrej Diviš pojede světová družstva i šampionát Evropy

Foto: Karel Herman a Mirek Horáček

Na celý měsíc zmizí do Ruska také Lukáš Hutla