Stopětadvacítky personálně dohonily devatenáctky

Plzeň – 25. června
Pouhých devatenáct jmen – a všechna česká – skýtá startovní listina dnešního závodu mistrovství republiky do devatenácti let, jenž je na programu od osmnácté hodiny na plzeňských Borech. Pokud se nic nezmění, v boxech se sejde přesně stejný počet stopětadvacítek pro čtvrté kolo jejich šampionátu. Devatenáctky tak budou s kolibříky sdílet i rozpis na deset rozjížděk, přičemž každý borec pojede na startovní rošt čtyřikrát.

Bez jakékoliv nadsázky se dá konstatovat, že letošní devatenáctky mají žhavého favorita na titul v osobě Matěje Kůse. Pro pražského závodníka, který letos v nižší juniorské věkové kategorii končí, není pobyt ve vyšších patrech českého šampionátu devatenáctiletých ničím neobvyklým. Předloni v Pardubicích sice podlehl v dodatkové jízdě o stříbro Hynku Štichauerovi a Martinu Vaculíkovi, nicméně loni jej předčil pouze fenomenální král české juniorské scény Filip Šitera.

Pakliže se někomu připisují ambice obrat Matěje Kůse o zlato, je to Michael Hádek. Jistě není bez zajímavosti, že se oba již na plzeňské dráze v šampionátu devatenáctiletých střetli. V srpnu 2005 jel Michael Hádek svůj první závod kariéry, zatímco Matěj Kůs se vracel po zranění páteře.

Jejich vzájemný duel tehdy skončil jiskřivě, avšak dnes jsou oba o tři roky dál a připraveni svést bitvu s mnohem důraznějšími dopady na celkové pořadí. Plzeňský závodník ovšem v poslední době řeší vleklé problémy technického charakteru. Naproti tomu z Pražanových úst plyne na motory GM naladěné Bohumilem Brhelem jedině samá chvála.

Na domácí juniorské scéně však není nikdy nouze o překvapení. O pódium se večer strhne dozajista nekompromisní souboj. Jan Holub, Pavel Fuksa, Michal Dudek, Pavel Pučko a Petr Babička budou dozajista aktéry dramatické podívané. A rozhodně nebudou chtít připustit, aby se závod stal jednostrannou záležitostí obou favoritů.

Také ve stopětadvacítkách půjde o hodně. Daniel Hádek a Eduard Krčmář přišli o závod ve Mšeně kvůli své účasti v evropském šampionátu. Jeden nejhorší výsledek se škrtá, což jim přináší nejen šanci nadále participovat v bitvě o zlato, ale také starost navíc. Ve zbytku seriálu si už totiž nemohou dovolit výraznější chybu. Především Zdeněk Vrba a Jaroslav Hladký číhají v závěsu a jakékoliv zaváhání vedoucí dvojice jim může přinést nesmírný profit.

Mistrovství republiky do 19 let:
1 Jan Holub, Plzeň
2 Jakub Fencl, Markéta
3 Michal Dudek, Praha
4 Michael Hádek, Plzeň
5 Matěj Kůs, Praha
6 Petr Babička, Slaný
7 Pavel Fuksa, Mšeno
8 Pavel Pučko, Praha
9 Václav Lacina, Plzeň
10 Jiří Lang, Plzeň
 
Mistrovství republiky 125 ccm:
1 Michal Průcha, Slaný
2 Zdeněk Vrba, Praha
3 Ondřej Veverka, Praha
4 Daniel Hádek, Plzeň
5 Eduard Krčmář, Slaný
6 Michaela Krupičková, Slaný
7 Jaroslav Hladký, Praha
8 Jiří Brummer, Praha
9 Jaroslav Drbal, Slaný
10 Zdeněk Vitmann, Slaný

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)