Pevné termíny zná pardubický super víkend stejně jako české a slovenské mítinky světového ranku

Praha – 21. listopadu
Víkendové zasedání plochodrážní komise CCP při FIM určilo mimo jiné podobu sezóny 2018. Nicméně na kalendář světových závodů a alokaci reprezentantů jednotlivých zemí bylo uvaleno kuratela. Nicméně jedenáct termínů velkých cen stanovilo jasný termín jubilejní Zlaté přilby města Pardubice. Celý super víkend se ponese v podobném režimu jako v předchozích sezónách, takže diváky opět čeká podívaná na jedno ze světových juniorských finále. Kromě toho uvidíme další podniky ranku mistrovství světa ještě jednou v Pardubicích, samozřejmostí je velká cena na Markétě a zkrátka nepřijdou ani slovenská Žarnovica, ani Mariánské Lázně.

 

Žarnovické tribuny se v květnu zaplní při podívané na závodníky bojující o postup do challenge

Vezmeme-li světové mítinky chronologicky, všechno odstartuje v Žarnovici. V květnu zde uspořádají kvalifikační kolo o postup do Speedway Grand Prix anno domini 2019. Boj o místa v prestižním seriálu modré planety bude o to ostřejší, že vypadly semifinálové závody, takže se bude postupovat rovnou do challenge.

O týden později je na programu Speedway Grand Prix České republiky, což je veličina sama o sobě. První červnový víkend ožijí Mariánské Lázně kvalifikací o postup do dlouhodrážního challenge. Pátek, který rozdělí červen na dvě poloviny, přivede do Svítkova šestnáctku juniorů, kteří v semifinále budou bojovat o postup do finále.

Václav Milík bude pochopitelně nejžhavější kandidát na divokou kartu pražské velké ceny

Jeho třetí zastávka na zářijový svátek všech Václavů přivede mistrovství světa juniorů nazpět do Pardubic. Sobotní odpoledne ve Svítkově přivítá Zlatou stuhu, jíž doprovodí čtvrtlitrový Jawa Cup. A další neděli je na programu závod všech závodů, Zlatá přilba města Pardubice, která oslaví své sedmdesátiny.

Program pardubického super víkendu na podzim 2018:

pátek 28. září 19:00 finále MS juniorů
sobota 29. září 14:00 44. Zlatá stuha + 5. Jawa Cup 250 ccm
neděle 30. září 12:00 70. Zlatá přilba města Pardubice

Další podniky ranku mistrovství světa v Čechách a na Slovensku v roce 2018:

19. května kvalifikační kolo o SGP 2019 Žarnovica
26. května Speedway Grand Prix České republiky Praha
2. června kvalifikační kolo na dlouhé dráze Mariánské Lázně
15. června semifinále juniorů Pardubice
Pavel Lejhanec, mistr klenotnický, připraví další zlatou přilbu na konec září

Foto: Karel Herman, Mirek Horáček a Pavel Fišer