Pardubice připravily svým konkurentům čarodějnický rej

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 30. dubna
Druhé kolo základní části letošní extraligy na pozadí čarodějnických ohňů nabídlo skvělé momenty v jednotlivých jízdách, nicméně pořadí týmů se opět příliš nepřelévalo. Pardubičtí závodníci neměli na své domácí dráze konkurenci a boj s pražským Olympem pro sebe rozhodli prakticky už ve druhé sérii. O třetí příčku se dlouho přetahoval Slaný se Mšenem. Po sérii špatných výsledků slánských závodníků v závěrečných fázích mítinku se na pódium postavili mšenští závodníci.

Čarodějnice proklely české silnice
Večer s pálením čarodějnic následovaný prvomájovým volnem inspiroval celou řadu Čechů k páteční dovolené a k extrémnímu prodloužení víkendu. A silnice zažívaly exodus městských lidí směrem na venkov. Závodníci spěchající na druhé extraligové kolo do pardubického Svítkova šíleli.

Doba strávená za volantem se neúměrně prodlužovala. Kupříkladu Lukáš Dryml, který zmeškal své původní letadlo a musel volit druhý let, cestoval z letiště více než tři hodiny. Takřka všem se podařilo vyložit své motocykly a vybavení včas. Pouze v pražských boxech panovala nervozita.

Mítink měl každou minutu vypuknout a Luboš Tomíček stále visel v dopravní zácpě hradecké dálnice. „Stálo to tam, nevím proč, bylo to tam úplně ucpaný a nemoh‘ jsem to objet,“ líčil dopravní kolaps nešastný závodník. Zdárně překonal spoustu kilometrů ze švédského Hallstaviku, aby nakonec extraligu takřka zmeškal, když byl od stadiónu, co by kamenem dohodil.

Přitom pražskému Olympu šlo o hodně. Před čtrnácti dny na své domácí dráze hladce překonal plzeňské obhájce titulu. Pravidla, jakoby přímo ušitá na pražskou míru, ho stavěla do role favoritů také dnes. Jenže Pardubáci doma prohrávají jen velice neradi. Nyní se však zpočátku zdálo, že se budou muset smířit s pražskou diktaturou.

Do první jízdy nejlépe odstartoval Norbert Kosciuch. Doba vedení mšenského závodníka ovšem byla vymezena přesně první zatáčkou. V ní ho objel Adrian Rymel. Jeho obavy, že mu motor nebude na svítkovském letišti fungovat, se ukázaly být liché. Po zrušených juniorských družstvech v předvečer dnešní extraligy sliboval Matěj Kůs, že ve svém rámu bude mít pořádně dělo. A vskutku v první zatáčce rozjížďky s číslem dvě nonšalantně minul Tomáše Suchánka a Filipa Šiteru.

Nic však netrvá věčně, ani láska k jedné slečně, ani vláda jedné strany. Nicméně domácí si záhy začali budovat svůj vlastní totalitní režim. A přitom to na počátku třetí jízdy vypadalo úplně beznadějně. Lukáš Dryml vyjel z první zatáčky jako poslední a Josef Franc se v nájezdu do druhého kola probil před Mariusze Puszakowskeho do čela.

Svítkovský areál se svým nezaměnitelným geniem loci ovšem není místem, kde by pardubický závodník skládal zbraně. Už na počátku druhého kola Lukáš Dryml ukazoval výfuk Ronnie Jamrozymu, debutantovi v mšenských barvách. V prvním oblouku třetího kola podjel Mariusze Puszakowskeho. A svůj super nadlidský výkon korunoval trhákem v posledním výjezdu, v němž nakonec vedoucí Josef Franc zůstal tím druhým.

Lukáš Dryml svým triumfem strhnul lavinu trojek. Jeho bratr Aleš vzápětí pohlídal Pavla Ondrašíka v první zatáčce, aby se oba ve výjezdu posunuli před Dariusze Lowickeho. A Matej Ferjan na konci úvodní série rychle minul Luboše Tomíčka, který se společně se svým mechanikem Miroslavem Mihulem expresním tempem připravil na své první vystoupení po opožděném příjezdu.

Jednostranná vláda je symbolem současné extraligy
Úvodních pět jízd svítkovské publikum namlsalo. V mítinku vidělo přehršel nádherných individuálních soubojů, ovšem stíhačky dvou či tří týmů se stejně jako v Praze nedočkali. Utažené personální limity nejdou kompenzovat ani žolíkem. Jako první se o tom přesvědčil Milan Mach. Slaný v úvodní pětině získal pouhopouhý jeden bod zásluhou Mariusze Puszakowskeho, statečně se ve třetí jízdě peroucího o vítězství. Třetí místo měl na dohled také Adrian Pluska, jenže mu v poslední zatáčce praskl řetěz.

A tak slánský kouč neváhal a vytáhl ze svého rukávu žolíka. Mariusz Puszakowski ho v tomto ohledu nezklamal a rozjížďku s číslem sedm vedl od startu až do cíle. „Tenhle žolík se mi povedl,“ liboval si Milan Mach při vzpomínce na stejný taktický tah, jenž mu v Praze nepřinesl vůbec nic.

Jenže šest bodů jedním tahem se nakonec ukázalo stejně účinné jako plivanec ve vodní mase Tichého oceánu. Martin Vaculík po dvou úvodních nulách sice zvedl hlavu druhým místem v jedenácté jízdě, ale větší hrozbou se stal až po přesedlání na druhý motocykl v samotném závěru klání. Martin Málek laboroval s převody a navíc zásobil kovošrot zadřeným motorem a přetrženým řetězem. Adrian Pluska se na široké dráze hledal. A Michal Dudek vyslal plochodrážní generalitě jasný signál, že čechocentrické reglementy nemusí být vždy tím pravým ořechovým.

Suma sumárum, zatímco ještě v Praze stačili šampióni z let 2005 a 2006 čelit Mšenu, světla čarodějnických ohňů symbolizovala spíše požár ambicí na alespoň zelený věnec. A nebo jsme je měli brát jako zápalnou obě bohům Ulamkovi, Miedzinskému a Drabikovi, aby na příští extraligová kola vyslyšeli modlitby svých věrných a obdařili je svou přízní?

Šest bodů Mariusze Puszakowskeho přece jen dočasně poslalo Slaný před Mšeno. Petr Vandírek proto neváhal a na start sedmé jízdy poslal Filipa Šiteru v roli žolíka. Dočasný přestup plzeňského juniora rozpoutal vlnu vášní. Petr Křikava, slánský šéf, dokonce dnešní závod osobně bojkotoval. V e-mailu předsedovi VV SPD zpochybnil legislativní správnost výměny klubových vest a slíbil celou kauzu otevřít na nejbližším jednání řídícího orgánu.

Leč Filip Šitera nebyl v úvodních fázích druhého extraligového kola žádným hrdinou dne. A nyní v praxi prokázal, že by nulu násobíte dvěma, máte pořád jen nulu. Třetí místo totiž zuby nehty hájil Martin Málek. „Slyšel jsem ho,“ líčil svůj duel s Filipem Šiterou připomínající časy jejich bojů v juniorce. „Nechal jsem tam místo a stáhnul to pod něj. Tři kola byl hodný, ve čtvrtém jsem mu už moc nevěřil, moc mi to nejelo (smích).“

Co horšího pro Mšeno, Filip Šitera se nuly dočkal také při svém regulérním startu v rozjížďce s číslem devět. Smutně sedící postavy Filipa Šitery a jeho mechanika Romana Dolečka připomínaly věže Panna a Baba známého hradu Trosky. Nicméně nakonec přišlo vzkříšení a Filip Šitera se po boku Norberta Kosciucha stal strůjcem mšenského pódia.

Žádné chmury se ovšem netýkaly pardubického sektoru depa. Hynek Štichauer se v rozjížďce s číslem šest serval s Josefem Francem. Několikrát si prohodili pořadí, aby nakonec druhé místo zůstalo v domácím táboře. Paradoxně šlo o nejhorší výsledek pardubického závodníka v celé druhé sérii.

Tomáš Suchánek sebral Pavlu Ondrašíkovi vedení už v první zatáčce sedmé jízdy. Luboš Tomíček vzápětí sice v nájezdu do druhé zatáčky podjel vedoucího Lukáše Drymla, ovšem ten byl už na konci druhého kola zase zpátky na čele. V deváté jízdě se Adrian Rymel dokázal Aleši Drymlovi pouze přiblížit, když v první zatáčce předjel Mariusze Puszakowskeho. A pardubickou spanilou jízdu druhou pětinou završil Matej Ferjan. Už v prvním oblouku předčil Matěje Kůse, který posléze klesl ještě za Ronnie Jamrozyho.

Líté boje neměly na pořadí klubů žádný vliv
Krásné jízdy pokračovaly, ovšem bankéř průběžného pořadí rozdával Pardubicím, Praze, Mšenu i Slanému pořád stejné karty. Jedenáctá jízda zažila triumfální chvíle Hynka Štichauera. Pardubický junior se po vylétnutí pásky rychle usadil v čele, na něž už nikoho nepustil. Martin Vaculík srdnatě hájil druhou příčku před dotírajícím Pavlem Ondrašíkem. Šlo však o jeden z posledních slánských výkřiků v bitvě o bronz.

Vzápětí musel Mariusz Puszakowski v posledním kole oželet dva body vinou přetrženého řetězu. Díky triumfu Norberta Kosciucha se Mšeno dotáhlo na Slaný a od té chvíle si drželo tu mírný, onde zase výraznější vrch. Tomáš Suchánek po prohraném duelu s Lubošem Tomíčkem dovezl bod až po Slaňákově vyřazení, nicméně Pardubice třímaly otěže své jednostranné vlády pevně v rukou.

Lukáš Dryml triumfoval ve stylu start – cíl v rozjížďce s číslem třináct. Adrian Rymel se ke druhému místu dostal až ve druhém kole, kdy se definitivně zbavil Martina Málka. Praha ztrácela na Pardubice už deset bodů. A ještě loni se v extralize nemyslitelná ztráta měla prohloubit ještě více.

Čtrnáctou jízdu začal ovládat Norbert Kosciuch, ovšem z prvního oblouku vyjel dříve Aleš Dryml. Matěj Kůs se pral jako lev, ovšem na druhou příčku se už nedostal. Podobný výsledek přinesla rozjížďka s číslem patnáct. Matej Ferjan pokračoval ve sběru trojek, zatímco Filip Šitera konečně zvedl hlavu. A porazil Josefa France, když Martina Málka vyřadil zadřený motor už v průběhu prvního okruhu.

Čtvrtá série přinesla poslední záchvěv slánské naděje. Mariusz Puszakowski razantně odvedl Hynka Štichauera, Matěje Kůse i Pavla Fuksu. Slaný naposledy vyrovnal mšenskou bilanci, nicméně Norbert Kosciuch účinně reagoval v rozjížďce s číslem sedmnáct. Sváděl tuhý duel s Josefem Francem. A by se nakonec Pražan dokázal v poslední zatáčce vrátit na první místo, slánský taktik Martin Vaculík se už potřetí během dnešního večera dočkal nuly.

A mšenský útok stále pokračoval. Filip Šitera profitoval z tajné rady svého ladiče Bohumila Brhela. Změnil nastavení motocyklu a by mu sám nevěřil, po vylétnutí pásky osmnácté jízdy se ujal vedení. V zádech však měl Lukáše Drymla, nicméně Filip Šitera nechtěl uvolnit cestu. Ve třetím kole se pardubický závodník dostal do čela, jenže jeho mšensko-plzeňský sok mu to okamžitě oplatil. Z předposlední zatáčky vyjel Lukáš Dryml opět jako první, avšak v posledním oblouku se přece jen prosadil Filip Šitera.

Ztráta jediného bodu ovšem nemohla otřást pardubickou pevností. A to tím spíše, stalo-li se nejhorším výsledkem domácím ve zbytku mítinku jedno druhé místo. Aleš Dryml se v rozjížďce s číslem devatenáct od startu až do první zatáčky třetího kola stačil probít ke třem bodům přes Ronnie Jamrozyho a Luboše Tomíčka. Vzápětí Matej Ferjan triumfoval ve stylu start – cíl.

Hynek Štichauer bojoval hned po poslední přestávce o čelo, avšak Filip Šitera mu oplatil předjetí ještě během první zatáčky. Tomáš Suchánek, Lukáš Dryml, Aleš Dryml a Matej Ferjan však vzápětí v rychlém sledu přesvědčivě své jízdy vyhráli. Pražané se v poklidu soustředili na zisk druhého místa.

Žádný strhující závěr, v minulých letech v české extralize tolik obvyklý, nenabídl ani duel Mšena se Slaným. Klíčovým momentem bronzu týmu Petra Vandírka se stal triumf Filipa Šitery v rozjížďce s číslem jednadvacet. Hned na to Ronnie Jamrozy sebral poslední bod Adrianu Pluskovi. Diskvalifikace Pavla Fuksy ze start bez deflektoru v třiadvacáté jízdě nadělila třetí místo Martinu Málkovi, by protínal metu s přetrženým řetězem. Oživlý Martin Vaculík se sice v předposlední jízdě umístil jako druhý, nicméně Slanému to už k pódiu nestačilo. Smutný osud někdejších vládců extraligy pak nakonec symbolicky podtrhnul Norbert Kosciuch bojující s Matejem Ferjanem o vítězství, když Mariusz Puszakowski skončil třetí.

Hlasy z depa
„Vyhráli jsme,“ zářil Aleš Dryml. „Naše sestava vypadala našlapaně. Akorát brácha nestih‘ letadlo, měli problém s půjčeným autem. Taková smůla od začátku do konce, chytli ale druhej‘ let. Ale pak jeli z letiště tři a půl hodiny.“ Svůj první extraligový start proměnily Pardubice v hladký triumf. „Doufám, že to bude pokračovat,“ svěřil se Aleš Dryml. „Sezóna je v plenkách, snad se dáme do kupu. Doma je povinnost vyhrát a budeme se pokoušet vyhrávat i dál.“

„Jsem spokojenej,“ smál se Hynek Štichauer. „Deset bodíků. Akorát mě mrzí, že to nebylo o jeden víc. To jsou pak jiný peníze. Dobře jsem extraligu odstartoval a doufám, že pod deset bodů nepůjdu. Jsem rád, snad to bude držet, nic se nerozletí a bude všechno klapat.“ Ve chvílích závodnického štěstí nezapomněl pardubický junior ani na svůj tým. „Zahájili jsme spolupráci s Máriem,“ řekl. „Snad to bude fungovat. Chtěl bych mu poděkovat, taky sponzorům, mechanikovi a hlavně tátovi.“

„Last minute, polopenze a cenu se ještě dozvím,“ žertoval Luboš Tomíček nad svým pozdním příjezdem. „Včera jsem jel ve Švédsku a z Halstaviku vyrazil hned po závodech. Celou cestu to bylo dobrý a v sedm ráno jsem chytil loď. Do Čech jsem dojel včas, ale na hradecký dálnici jsem zůstal viset. Stálo to tam, nevím proč, nemoh‘ jsem to objet, bylo to všude ucpaný.“ Závod s časem pražský závodník vyhrál, ale jak by okomentoval své dnešní účinkování před svítkovským publikem? „Ani nevím, jak to hodnotit,“ krčil rameny. „Motor, co jsem chtěl jet, skončil v autě. Jsem rád, že to takhle dopadlo a já tyhle závody jel.“

„Byl jsem rychlejší a spokojenější než v Praze,“ povídal Josef Franc. „Měl jsem dobrej‘ pocit, ale nedělal hodně bodů. Dva, tři starty byly dobrý, jedna jízda se mi líbila, bojovali jsme. Prask‘ mi řetěz, mohli jsme mít o bodík víc, ale i míň. Mechanik jel jako svině. Rozjelo se to hezky, tak bych chtěl taky pokračovat.“ Další českým závodem Josefa France bude první finále českého šampionátu za dva týdny v Praze. „V Praze bude dobrej‘ motor,“ slíbil trojnásobný vicemistr v řadě. „Chtěl bych jet v mistráku na maximum, abych moh‘ jet příští rok mistrovství světa. Vyhrát ale bude o hodně těžší, budu rád, když aspoň jednou skončím na bedně.“

„Blbý,“ nebyl Filip Šitera vůbec spokojený se svým výkonem. „Začátek byl hrůza, nemoh‘ jsem se vůbec srovnat. Před posledníma dvěma jízdama jsem udělal věc, který bych vůbec nevěřil. A fungovalo to!“ A o jaký zázrak šlo? „To je tajný,“ smál se kmenový závodník Mšena na jediný závod, aby se radši vrátil k hodnocení mítinku. „Začátek mě mrzí kvůli Mšenu. Ale hlavně, že vyšlo to třetí místo. Chtělo to ale víc bodů.“

„Na hovno,“ láteřil Martin Vaculík nad svým výkonem. „Na poslední dvě jízdy jsem vzal druhou motorku a jelo to. Až když jsem to změnil, šlo to. Nevím, jak je to možné!“ V extralize však Slaný čekají ještě dvě kola, takže vůbec nic nemusí být ztraceno. „Doufám, že se to otočí,“ neztrácel úřadující český šampión své odhodlání. „Dnes fakt nevím, proč to nejelo.“

„Posralo se, co mohlo,“ konstatoval Martin Málek. „Celý závod jsem měnil převody. Ve třetí jízdě jsem našel ten správný a ve čtvrté zadřel. Druhá motorka už tak nejela.“ Slaný se tak poprvé od tristního loňského závodu na svém stadiónu nevešel na stupně vítězů. „Špatně jsem nejel,“ hodnotil Martin Málek. „Škoda, že jsem nemohl udělat víc bodů. Ale nový systém extraligy nechápu.

1. ZP Pardubice   64
Hynek Štichauer 1 2 3 2 2 10
Tomáš Suchánek 2 3 1 1 3 10
Lukáš Dryml 3 3 3 2 3 14
Aleš Dryml 3 3 3 3 3 15
Matej Ferjan, H 3 3 3 3 3 15
Luboš Velinský   DNR
 
2. PSK Olymp Praha   42
Adrian Rymel 3 2 2 1 2 10
Matěj Kůs 3 1 1 2* 2 9
Josef Franc 2 1 1 3 1 8
Pavel Ondrašík 2 2 1 1 0 6
Luboš Tomíček 2 2 2 2 1 9
Martin Gavenda   DNR
 
3. Grepl PDK Mšeno   27
Norbert Kosciuch, PL 2 1 3 2 2 2 12
Filip Šitera 1 0* 0 2 3 3 9
Ronnie Jamrozy, PL 0 2 E 1 1 4
Dariusz Lowicki, PL (ACCR) 1 0 – 0 – 1
Vladimír Višváder 1 – 0 – 0 1
Pavel Fuksa 0 ex 0
 
4. AK Slaný   21
Martin Málek 0 1 1 E 0 1 3
Martin Vaculík, SK 0 0 2 0 2 2 6
Mariusz Puszakowski, PL 1 6* 1 E 3 1 12
Michal Dudek 0 0 – – 0 0
Adrian Pluska, PL (ACCR) E – 0 0 0 0
Petr Babička   DNR

Poznámka: Pavel Fuksa byl v rozjížďce s číslem 23 vyloučen za start bez deflektoru.

Aktuální extraligová tabulka:

  závody malé body velké body
1. Praha 2 96 7
2. Pardubice 1 64 4
3. Mšeno 2 53 3
4. Slaný 2 50 3
5. Plzeň 1 45 3

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark II)