Adrian Rymel hovořil o parádě

Neustadt/Donau – 28. dubna
O tomto víkendu začaly vedle GP i boje v mistrovství Evropy jednotlivců. Celý seriál letošního ME se skládá ze tří kvalifikačních kol, z nichž postoupí vždy úspěšnější polovina do stejného počtu semifinálových závodů. Tam na ně vždy čeká osmička nasazených jezdců, se kterými se utkají o pět postupových míst do finálového závodu. Šestnáctým závodníkem pak bude v záříovém finále v Lendavě někdo z domácích Slovinců.

V bavorském Neustadtu an der Donau, kam se oficiální mezinárodní podnik vrátil po mnohaleté přestávce byl nominován jediný český zástupce. Kopřivnický odchovanec Adrian Rymel se představil ve velmi dobrém světle a dovršil úspěšný víkend české plošiny. Ten zahájil Lukáš Dryml výtečným vystoupením v Kršku a svým vítězstvím v Míšni na něho ještě navázali Richard Wolff s Pavlem Ondrašíkem.

Adrian Rymel přistoupil k závodu zodpovědně. Na rozdíl od řady ostatních přijel už v sobotu a na dráze, která svým povrchem rozhodně nepatří mezi jeho oblíbené, poctivě trénoval. Výsledkem byl nejen naprosto bezproblémový postup po suverénním výkonu, ale i místo na stupních vítězů. Základ úspěchu položil už v první sérii, kdy se z vnější pozice na startu natlačil před Dána Hougaarda a vítězství s přehledem uhájil. Předpokládanou výhrou skončilo i jeho druhé představení se slabšími soupeři.

V rundě třetí pak v souboji dvou Adrianů zopakoval výborný startovací manévr z úvodů a s velkým náskokem odvedl pozdějšího vítěze Poláka Miedzinského, pro kterého to byla jediná ztráta v závodě. Nepodařený startovní manévr a zisk jediného bodu ve čtvrté sérii přinesl první a jak se nakonec ukázalo rozhodující ztrátu v boji o zlatý věnec. Chu si určitě spravil v poslední sérii, kdy v tvrdém souboji porazil Korneliussena i domácího Fachera. Především Dánský závodník nedal našemu závodníkovi dýchat celá čtyři kola. Nakonec ale stejně jako Facher doplatil vyloučením na skutečnost, že v Neustadtu jsou mantinely až za travnatým pásem a oba dva se při pokusu objet našeho borce dostali mimo vyznačenou dráhu. Celkových třináct bodů poslalo Rymela do rozjezdu o druhou příčku s domácím Wölbertem. Ačkoliv mu los určil méně výhodné startovní postavení u mantinelu, po dalším úspěšném startu nedal svému protivníkovi žádnou šanci a bezpečně dovedl svůj stroj vítězně do cíle.

Na závodech bylo místy až příliš vidět, že se jedná o kvalifikační kolo, kde se obvykle sejde výkonnostně rozmanité startovní pole. Vedle tria nejlepších zanechal velmi dobrý dojem na kontinentě nepříliš často startující Dán Korneliussen, kterého až zmiňované vyloučení připravilo o možnost bojovat o stupně vítězů. Bezpečně se do dalších bojů kvalifikoval i jeho mladší krajan Hougaard a i u nás dobře známý Polák Jeleniewski. Spolehlivý výkon znamenal postup i pro Slovince Šanteje a posledním do osmičky byl Němec Schultz, kterému trochu zkomplikoval klidný průběh defekt ve druhé sérii. Zajímavé bylo, že stejný osud potkal v té samé sérii jeho kolegu z extraligové Plzně Jeleniewského. Prvním náhradníkem bude v semifinále Slovinec Gregorič. Místo druhého rezervisty si pak v dodatkové jízdě zajistil mladý Facher. Ten nastupoval jako náhradník už do Neustadtu a pět bodů ze dvou jízd mu dávalo po čtvrté sérii dokonce naději na přímý postup. V poslední rundě se sice představil dvakrát, ale vyloučení a defekt mu vzaly naději na umístění mezi šastnější osmičkou.

Ze zbytku startovního pole se určitě víc čekalo od Rakušana Wallnera a Francouze Sebastiana Tresarrieua, který má i zkušenosti z britských ostrovů. Oba se ale vedle soupeřů potýkali i s technikou, resp. vyloučením. Ostatní už spíš přijeli doplnit startovní listinu, nebo sbírat zkušenosti.

Hlasy z depa
Adrian Rymel: „Předně zdravím všechny čtenáře speedwayA-Z. S výsledkem určitě spokojenost, bylo tam jedno zaváhání, ale celkově rozhodně paráda. Dráha? Taková německá. Tvrdá, blbá, nelíbí se mi.“

Daniel Jeleniewski: „Defekt ve druhé sérii způsobila porucha zapalování. Jinak O.K., všechno ostatní bylo v pohodě. V semifinále uvidíme, jak to bude dál.“

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)