Dočasný přestup Filipa Šitery rozvířil extraligové vody

Pardubice – 30. dubna
Může něco rozvířit stojaté vlny nového extraligového systému a zvrátit monopolní postavení pražského Olympu, jemuž je rozpis ve stylu světového poháru družstev evidentně ušitý přímo na míru? Takové otázky si celá řada lidí z plochodrážního zákulisí kladla před čtrnácti dny po prvním kole v Praze, když ani neméně favorizovaná Plzeň nedokázala přistřihnout Pražanům křídla. Odpověď možná nabídne už dnešní podvečer s druhým podnikem v pardubickém Svítkově. Domácí, kteří na neúspěch ve svém prostředí nejsou příliš zvyklí, staví silnou sestavu. A navíc Petr Vandírek, mšenský kouč, využil legislativní díry a plzeňského volného losu a nechal do svého týmu na jediný závod přestoupit Filipa Šiteru.

Jak je možné, že plzeňský závodník se na jeden jediný den stane závodníkem mšenského Greplu? „Zástupci plochodrážních klubů PK Plzeň a Grepl Mšeno pánové Klíma a Grepl oznámili, že uzavřeli dohodu o přestupu jezdce Filipa Šitery podle článku VI. Mimořádný přestup, odstavec jedna, kdy je možný přestup i mimo řádný termín v případě, že dojde k všestranné dohodě a za předpokladu, kdy zúčastněné strany písemně potvrdí svůj souhlas,“ vysvětluje Petr Moravec, předseda VV SPD.

A vzápětí přidává další detaily. „Dokladem o přestupu je všemi výše uvedenými stranami orazítkovaný a podepsaný přestupní lístek,“ říká. „Vzhledem ke skutečnosti, že veškeré přestupy končí v našich soutěžích 30. června 2008, je jednání Plzně a Mšena legitimní. Kluby byly po nahlášení sestav pro dnešní závod upozorněni, že musí předložit všemi stranami podepsaný přestupní lístek nejpozději do zahájení jednání jury. Postup je stejný jako v případě loňských přestupů týkajících se klubů PSK Olymp Praha, AK Slaný a Grepl PDK Mšeno.“

By dočasný přestup Filipa Šitery, který se už pro další extraligové kolo vrátí do sestavy své Plzně, vzbudil především ve slánském táboře bouři nevole, hodnota mšenských akcií stoupá. Filip Šitera umí v Pardubicích zajet excelentně, což platí i v případě Vladimíra Višvádera a samozřejmě i Pavla Fuksy, který bude náhradníkem. Otazník se však vznáší nad polskou trojicí v základní sestavě. Svítkovské letiště, které bývá tradičně hodně tvrdé, není zrovna po chuti našim severním sousedům. A tak dnešní výkon Mšena stojí a padá s vystoupením Norberta Kosciucha, nováčka v českých ligách Ronnie Jamrozyho a Dariusze Lowickeho.

Strach z polského syndromu rozhodně nemusí mít ani Pardubice, ani Praha. Oba celky, od nichž se očekává souboj o vítězství a potažmo i čelo tabulky úvodní extraligového části, se bez polských posil obejdou. A přitom staví silné týmy. František Kalina bude spoléhat především na oba bratry Drymlovy, kteří svůj celek už nejednou podpořili v těžkých chvílích. K dispozici bude i Matej Ferjan a z Anglie přiletí Tomáš Suchánek. Hynek Štichauer, špičkový junior, je rovněž na straně pardubických aktiv. Za těchto okolností se Luboš Velinský stane v duchu nových pravidel zřejmě jen nosičem šesté pneumatiky.

Pražský Olymp přijede pouze s českými závodníky, ale bez manažera Radomíra Semely. Ten minulý týden na svůj post rezignoval a celek z hlavního města by měl koučovat Bohumil Brhel. Ze sestavy, jenž před dvěma týdny vydláždila cestu do čela průběžného pořadí budou mít Pražané k dispozici Josefa France, Adriana Rymela, Matěje Kůse a Luboše Tomíčka. V letošní extralize se poprvé objeví Pavel Ondrašík a Martin Gavenda, který bude mít vestu s náhradnickým číslem.

Slánským frustracím se není co divit. Nejenže současné reglementy postihly šampióny z let 2005 a 2006 největší měrou, ale navíc termín mezi švédskou a polskou ligou zabránil Milanu Machovi nazbrojit dle představ. A tak se v roli zahraničních posil dnes ve Svítkově objeví Polák Mariusz Puszakowski a Slovák Martin Vaculík, z něhož verdikt VV SPD od letošního roku udělal cizince. Zbytek týmu vyčerpává slánské jezdecké kvóty do úplného maxima – Martin Málek, Adrian Pluska s českou licencí a juniorská dvojice Michal Dudek – Petr Babička.

Klubové ambice z manažerského křesla:
František Kalina, Pardubice:
„Ambice jsou pořád stejné. Vyhrát! Sestavu na to samozřejmě máme. A bylo by dobrý udělat co nejlepší výsledek před domácím publikem.“

Milan Mach, Slaný:
„Jsem rozčarovaný a zklamaný z toho, co se kolem systému extraligy v letošním roce děje. Jedeme si zazávodit.“

Petr Vandírek, Mšeno:
„Doufám, že už se chytneme. Je to otázka Poláků, snad pojedou. Filip Šitera by měl, takže by to bodově nemuselo být špatné.“

Radomír Semela, Praha:
Minulý týden ukončil s klubem spolupráci.

Sestavy nahlášené včera k 18:15:

ZP Pardubice: 1 Hynek Štichauer
  2 Tomáš Suchánek
  3 Lukáš Dryml
  4 Aleš Dryml
  5 Matej Ferjan, H
  21 Luboš Velinský
 
AK Slaný: 6 Martin Málek
  7 Martin Vaculík, SK
  8 Mariusz Puszakowski, PL
  9 Michal Dudek
  10 Adrian Pluska, PL (licence ACCR)
  22 Petr Babička
 
Grepl PDK Mšeno: 11 Norbert Kosciuch, PL
  12 Filip Šitera
  13 Ronnie Jamrozy, PL
  14 Dariusz Lowicki, PL (licence ACCR)
  15 Vladimír Višváder
  23 Pavel Fuksa
 
PSK Olymp Praha: 16 Adrian Rymel
  17 Matěj Kůs
  18 Josef Franc
  19 Pavel Ondrašík
  20 Luboš Tomíček
  24 Martin Gavenda
 
PK Plzeň volný los

Aktuální extraligová tabulka po prvním závodě úvodní části:

  závody malé body velké body
1. Praha 1 54 4
2. Plzeň 1 45 3
3. Slaný 1 29 2
4. Mšeno 1 25 1
5. Pardubice 0 0 0

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)