Přebor pokračuje bez svého leadera

Plzeň – 8. září
Šesté kolo letošního přeboru zavede své účastníky opět na plzeňské Bory, protože západočeští pořadatelé nechtěli končit letošní sezónu již v červenci. A tak se nabídli nejen uspořádat, ale především i zaplatit podnik místo prvomájového závodu ve Mšeně. Ve startovní listině zbývá jediné jméno. Sarkastici by zmínili Ondřeje Smetanu, který místo hájení své vedoucí příčky dal přednost pouťáku v Kopřivnici, do jehož termínu se PK Plzeň ve své bohulibé snaze poněkud nešťastně naboural.

 

V posledním přeborovém kole slavil vítězství Ondřej Smetana, který zítra zamíří do Kopřivnice
V posledním přeborovém kole slavil vítězství Ondřej Smetana, který zítra zamíří do Kopřivnice

O Ondřeje Smetanu měli v Kopřivnici eminentní zájem, nicméně samotný pražský závodník musel vyřešit své dilema sám. „V Kopřivnici by to měl bejt‘ lepší závod, je tam lepší startovka a chtěl bych si tam taky zazávodit, protože jsem tam byl jen jednou,“ vysvětluje svou volbu. „Chtěl jsem do Kopřivnice, jedu do Kopřivnice. Rozhodoval jsem se dlouho, je to škoda, že jsou oba závody stejnej‘ den, chtěl bych jet oba.“

Zdeněk SImota bude hájit barvy plzeňského klubu
Zdeněk SImota bude hájit barvy plzeňského klubu

Nicméně v sázce je stále titul přeborníka republiky… „Loni jsem za něj nedostal ani pohár,“ připomíná Ondřej Smetana. „Ale škrtají se tam závody. Jenže asi nepojedu ani příští sobotu ve Slaným, mám volňásek v Polsku. Ale hlavně, že jsem ve finále mistráku.“

Zdeněk Holub může zítra skočit do čela přeboru
Zdeněk Holub může zítra skočit do čela přeboru

Poslední věta pražského plochodrážníka objasňuje, proč je o přebor větší zájem než v předchozích letech. Podle letošního reglementu má totiž místo v dalším finále automaticky zajištěné jen první osmička aktuální klasifikace. Poslední možnost, jak se dostat do startovní listiny druhého finále v Divišově se proto naskýtá zítra v Plzni a za týden ve Slaném.

Za půldruhého měsíce od ukončení své rekonvalescence mohl Michal Škurla jet pouze kostěnický Srandamač
Za půldruhého měsíce od ukončení své rekonvalescence mohl Michal Škurla jet pouze kostěnický Srandamač

Zítřejší závod bude stejně pestrý, jak každý přeborový podnik bývá. Mezi patnácti jmény najdeme jak Milana Dobiáše s dvěstěpadesátkou, tak ostříleného Zdeňka Simotu. Jaroslav Petrák bude věkovým protipólem Františka Kliera či Sindy Weber. Po kostěnickém Srandamači čeká Michala Škurlu ostrý comeback, zatímco jeho klubový kolega Zdeněk Holub dozajista zkusí zase návrat do čela průběžně klasifikace.

Plzeňský mítink startuje úderem patnácté hodiny. Ke slovu se dostane klasický rozpis pro šestnáct závodníků na dvacet rozjížděk bez finálových jízd.

Startovní listina plzeňského přeboru, zítra odpoledne:

1 Zdeněk Simota, Plzeň
2 Sindy Weber, D – Liberec (ACCR)
3 Filip Hájek, Praha
4 Michal Škurla, Praha
5 Josef Novák, Pardubice
6 Radek Podhadský, Plzeň
7 František Klier, Divišov
8 Jaroslav Petrák, Pardubice
9 Michal Dudek, Slaný
10 Petr Chlupáč, Praha
11 Martin Mejtský, Pardubice
12 Václav Kvěch, Praha
13 Zdeněk Holub, Praha
14 David Pacalaj, SK – Žarnovica
15 Milan Dobiáš, Chabařovice (250 ccm)
16 prozatím neobsazeno

Foto: Karel Herman