Kopřivnice je připravena na další ze svých letošních vrcholů

Kopřivnice – 7. září
Tři dny po sobě zveřejňovali kopřivničtí pořadatelé startovní listinu svého sobotního pouťáku. A dnes je jasné, že se na severomoravském obru spaseném pro plochodrážní závody od patnácti hodin začne odehrávat další skvělá podívaná. Termínové kolize s dalším kolem českého přeboru v Plzni mohou s ohledem na finanční podmínky litovat závodníci, kteří účast na západě Čech dostali od svých klubů befelem. Nicméně Richard Dufek, místopředseda PD Kopřivnice, si o nápadu pořádat v Čechách dva plochodrážní mítinky ve stejném dnu myslí svoje.

 

Josef Franc vyhrál v Kopřivnici červnový přebor
Josef Franc vyhrál v Kopřivnici červnový přebor

Rozpis kopřivnického závodu našel inspiraci pro svou podobu v evropském šampionátu jednotlivců. Po rozjížďce s číslem dvacet postoupí dva nejlepší rovnou do finále, zatímco zbývající čtveřice bude mít možnost kvalifikovat se do jízdy klíčové pro obsazení pódia v rozjížďce poslední šance.

V personálním obsazení mítinku se pozitivně odrazily kontakty s polskými kluby, jež si Kopřivnice vypěstovala v dávné minulosti. „Profitovali jsme z blízkosti Opole a Rybniku,“ říká Richard Dufek. „A když nám Martin Málek nakonec odřekl, pojede místo něho Robert Chmiel.“

Matěj Kůs dozajista v sobotu nabídne podobný pohled mnoha svým soupeřům
Matěj Kůs dozajista v sobotu nabídne podobný pohled mnoha svým soupeřům

Březolupský závodník chce totiž před světovým šampionátem dlouhodrážních družstev absolvovat co největší počet podniků long tracku. V neděli jej čeká pouťák v Pfarrkirchenu a on nenašel řidiče, který by s ním absolvoval noční sedmisetkilometrový přesun ze severní Moravy do Německa.

„Všem šestnácti závodníkům jsme posílali kontrakty,“ svěřuje se Richard Dufek. „Doufám, že všichni dojedou. Kdyby něco vypadlo, naskočil by David Pacalaj. Jinak jede do Plzně, protože Zdeno Vaculík usoudil, že pro něj bude lepší jet celý závod přeboru než dělat náhradníka u nás.“

Ondřej Smetana nepojede přebor v Plzni, nýbrž kopřivnický pouťák
Ondřej Smetana nepojede přebor v Plzni, nýbrž kopřivnický pouťák

Startovní listina je pestrá a hodně lákavá. Josef Franc, Hynek Štichauer, Ondřej Smetana a Patrik Mikel si v dubnové Praze potvrdili svou příslušnost do přímo nasazené osmičky pro druhé finále v Divišově. Nebýt zranění, byl by v ní dozajista i Matěj Kůs. A Martin Gavenda dokázal, že v Kopřivnici umí zajet, při červnovém přeboru, kde mu vidinu lepší příčky sebraly potíže se spojkou.

Norbert Magosi se v Kopřivnici ukázal již v červnu
Norbert Magosi se v Kopřivnici ukázal již v červnu

Soupeři českým závodníkům bude polská pětka Lars Skupien, Hubert Legowik, Tomasz a Marcin Rempalovi a již zmiňovaný Robert Chmiel. Vrátí se Norbert Magosi a díky Stanislavu Mělničukovi, Anne Spaanovi, Joshi Coynemu a Jakubu Valkovičovi se kopřivnickému obecenstvu v sobotu představí zástupci sedmi zemí.

Jakub Valkovič bude zastupovat slovenské barvy
Jakub Valkovič bude zastupovat slovenské barvy

Zdá se, že přeborový závod, který Plzeň dodatečně vložila na stejný termín, kopřivnickým pořadatelům nezkomplikoval život. „Částečně nás Plzeň poškodila,“ zvážní Richard Dufek. „Chtěli jsme osm Čechů. Michal Dudek, Simoťák, Zdenda Holub šli do Plzně. Ale nakonec se nám to podařilo a spokojení jsou všichni.

Martin Gavenda (červená) na snímku přesvědčuje Jana Kvěcha, že v Kopřivnici umí zajet
Martin Gavenda (červená) na snímku přesvědčuje Jana Kvěcha, že v Kopřivnici umí zajet

Nicméně Ondřej Smetana, který se po březolupském vítězství vrátil do čela přeboru před Zdeňka Holuba, však v kopřivnické startovní listině figuruje… „O něho jsme bojovali,“ vysvětluje Richard Dufek. „Nakonec jsme se s panem Moravcem a AK Markéta dohodli a pojede u nás. Termínová kolize s Plzní nešťastná byla, ale už nemá cenu se handrkovat a dělat rozbroje. Ale pravda je, že když máme dvacet závodníků v republice, dělat dva závody v jeden den je nesmysl.“


Mítink začíná tréninkem úderem čtrnácté hodiny, slavnostní nástup je na pořadu o šedesát minut později a závodit se začne za další půlhodinu.


 

Startovní listina mezinárodního pouťáku v Kopřivnici, sobota:

1 Lars Skupien, PL
2 Hubert Legowik, PL
3 Hynek Štichauer, Pardubice
4 Ondřej Smetana, Praha
5 Robert Chmiel, PL
6 Norbert Magosi, H
7 Matěj Kůs, Praha
8 Patrik Mikel, Pardubice
9 Stanislav Mělničuk, UA
10 Anne Spaan, NL (ACCR)
11 Martin Gavenda, Březolupy
12 Tomasz Rempala, PL
13 Marcin Rempala, PL
14 Josh Coyne, AUS
15 Jakub Valkovič, SK
16 Josef Franc, Praha

Poznámka: David Pacalaj nastoupí v případě odřeknutí některého závodníka, rozhodně nebude náhradníkem, jelikož by upřednostnil plzeňský přebor

Kopřivnické publikum se může těšit na další skvělý závod
Kopřivnické publikum se může těšit na další skvělý závod

Foto: Karel Herman