Česká juniorka startuje zítra bez své jedničky

Pardubice – 11. dubna
Sotva se Pardubice přidaly k pořadatelům, kteří se rozhodli pořádat juniorské závody mimo školní vyučování, přišla sportovní pohroma. Filip Šitera, obhájce dvou předchozích titulů a současná česká juniorská jednička, jede ve stejném termínu na výjezdní utkání své Wroclawi do Gorzowa. Protože se letos počítají výsledky všech šesti závodů, počet pretendentů titulu se pravděpodobností hraničící s jistotou o jednoho zmenší. Zítra se poprvé ve svém mistrovském klání představí i stopětadvacítky. Nejmenší závodníci svým počtem takřka převýšili velké hochy, kteří zaplnili startovní listinu jen díky posile čtyř cizinců. O kvalifikaci, která ještě před dvěma lety patřila k neodmyslitelné součásti, juniorského šampionátu nemůže být za tohoto stavu ani řeči.

Změna pravidel nebude
Pakliže se někomu zítra podaří inkasovat patnáct bodů, přesně stejná cifra bude dělit Filipa Šiteru od obhajoby. Pakliže by plzeňský závodník chtěl zapsat své jméno do kolonky juniorského šampióna naší republiky potřetí v řadě, musel by na potenciálního zítřejšího suveréna najíždět ve Slaném, Praze, Kopřivnici, Mšeně a Plzni pravidelně minimálně po třech bodech.

Dostat do hry o zlatou medaili černého koně by mohl i VV SPD, pakliže by dodatečně schválil škrtání jednoho nejhoršího výsledku. „Tento návrh padl pouze u stopětadvacítek, protože jeden termín se shoduje s dodatečným termínem ME juniorů ve třídě do 125 ccm,“ vysvětluje Petr Moravec, předseda VV SPD, proč se po zvýšení počtu juniorských podniků nevrátila také obligátní anulace jednoho nejhoršího výkonu.

V minulosti už ovšem k obdobnému verdiktu došlo. Když se Pavel Ondrašík s Davidem Suchanem v červnu 1995 vzhledem k termínové kolizi s tréninkem mistrovství světa na dlouhé dráze v Mariánských Lázních nemohli zúčastnit českého juniorského šampionátu ve Svitavách, tehdejší sportovní komise ČMF škrtání nejhoršího výsledku schválila.

„Pokud by se některý z termínů juniorského šampionátu shodoval s dodatečným termínem mistrovství světa nebo Evropy, bylo by škrtání jednoho výsledku navrženo,“ tvrdí Petr Moravec. Za těchto okolností Filipu Šiterovi nezbývá než se v pěti zbývajících kolech pokusit o zázrak.

Stále husté síto
Odpadnutím favorita nejsilnějšího kalibru prakticky zvýšil počet horkých kandidátů na zítřejší triumf a potažmo i nešastným řízením osudu uvolněný trůn. A šampionát postrádá vyloženého favorita.

Hodně vysoko míří Matěj Kůs i Martin Vaculík. Jejich duel z plzeňské dodatkové jízdy o stříbro loni v září má nesporné aspirace přerůst v souboj o zlatou medaili. Tu by si ve své poslední juniorské sezóně na svůj krk rád zavěsil i Hynek Štichauer. Výhodou mu může být znalost svítkovské dráhy, nicméně při mnoha příležitostech připustil spíše stresující prostředí domácích boxů.

Rovná a tvrdá dráha ve Svítkově je přesně podle gusta Michaela Hádka, který tady před jedenácti měsíci prohrál pouze s Filipem Šiterou. Letos mu rozjezd mírně zkomplikoval tréninkový pád na pražské Markétě. Pardubický trénink ve středu ovšem jasně naznačil, že plzeňský borec má rekonvalescenci úspěšně za sebou.

„Už je všecko v pohodě,“ svěřil se magazínu speedwayA-Z. „Ve středu jsem po čtrnácti dnech konečně trénoval a všecko bylo supr. Nádherný svezení! Na sobotu se už moc těším. Pardubice mi sedí a tak doufám, že udělám zas nějakej dobrej výsledek jako loni.“

Mezi velkou pětku je třeba počítat také pražské Martina Gavendu a Adama Vandírka. Vedle boje o vítězství půjde zítra ve Svítkově také o reprezentační vesty. Milan Špinka opakovaně prohlásil, že definitivní verdikt o složení nároďáku do devatenácti let pro Wiener Neustadt ohlásí právě po zítřejším závodě. A ve hře je také volné místo v mistrovství světa v Nordenu, který získá nejlepší prozatím nenominovaný junior po druhém kole šampionátu ve Slaném.

Populační exploze
Zatímco vleklá personální krize české ploché dráhy zasáhla také juniorský šampionát, stopětadvacítky prožívají nebývalý rozkvět. Zatímco předloni jejich mistrovství takřka zašlo na úbytě nebýt ostaršení Eduarda Krčmáře, letos počty závodníků rapidně vzrostly.

Na dlouhém letišti půjde především o koně v motoru a kila v kombinézách, nicméně všeobecně se předpokládá souboj Eduarda Krčmáře s Danielem Hádkem. Ambice plzeňského závodníka posílí motor, který jeho rodiče koupili od Romana Čejky. Podceňovat nelze ani pražskou školu, ani nováčky. Mezi nimi je také liberecká Michaela Krupičková, první česká dívka vůbec, která se postaví na start oficiálního plochodrážního závodu.

Startovní listina:

1 Pavel Pučko, Praha
2 Marcin Piekarski, Mšeno (PL)
3 Adam Vandírek, Praha
4 Rastislav Bandzi, Žarnovica (SK)
5 Matěj Kůs, Praha
6 Pavel Fuksa, Mšeno
7 Miroslav Horák, Mšeno
8 Michael Hádek, Plzeň
9 Martin Vaculík, Slaný (SK)
10 Hynek Štichauer, Pardubice
11 Michal Dudek, Slaný
12 Petr Babička, Slaný
13 Jan Holub, Plzeň
14 Mateusz Kowalczyk, Slaný (PL)
15 Jakub Fencl, Praha
16 Martin Gavenda, Praha

Mistrovství republiky 125 ccm:

1 Jaroslav Hladký, Praha
2 Ondřej Veverka, Praha
3 Michal Průcha, Slaný
4 Daniel Hádek, Plzeň
5 Eduard Krčmář, Slaný
6 Lukáš Hromádka, Mšeno – dvoutakt mimo soutěž
7 René Vidner, Pardubice
8 Václav Milík, Pardubice
9 Zdeněk Vrba, Praha
10 Michaela Krupičková, Liberec

Časový harmonogram: začíná přejímkou v 11:00, pokračuje tréninkem stopětadvacítek v 12:45 a pětistovek ve 13:00. Stopětadvacítky začínají závodit v 13:30 a hlavní závod vypukne ve 14:00.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II) a Marián Jirout