Dnešní večer určí prvního světového šampionátu dvěstěpadesátek

Praha – 31. srpna
V úterý měl trojlístek českých reprezentantů obrovskou smůlu. Jejich cestu do finále pokazily poruchy, pády, díky nimž měl Petr Chlupáč pokaženou náladu, Jan Kvěch zadřený motor a zlomenou klíční kost a konečně Daniel Šilhán zdemolovaný motocykl. Nicméně dnes večer přesto budou mít čeští fanoušci komu fandit. A bonbónkem navíc se stane možnost získat podpis Grega Hancocka.

 

Petr Chlupáč si plným právem zasloužil divokou kartu pražského pořadatele
Petr Chlupáč si plným právem zasloužil divokou kartu pražského pořadatele

Vzhledem k pravidlu o sedmi postupujících z každého z dvojice úterních semifinále byly ve hře dvě divoké karty. Tu od FIM získal Aleksander Kajbušev, který byl v prvním semifinále druhý. Volba pořadatele potom padla na Petra Chlupáče, jenž ne vlastní chybou přišel minimálně o čtyři body, takže by se do finále kvalifikoval rovnou.

Fotku s Gregem Hancockem si neváhal pořídit ani Daniel Šilhán
Fotku s Gregem Hancockem si neváhal pořídit ani Daniel Šilhán

Prvním náhradníkem je Američan z Teamu Hancock Racing, zatímco osmnáctkou bude Daniel Šilhán. Ten předevčírem mířil mezi nejlepší sedmičku, z níž jej nakonec těsně vyřadily nejen dvě závěrečné nuly, nýbrž především obrovská rána do mantinelu v rozjezdu.

Finálový závod historicky prvního mistrovství světa dvěstěpadesátek startuje v klasických pražských osmnáct hodin. Diváci mohou na stadión vstoupit již o dvě hodiny dříve. Rozhodně však nebudou moci pouze posedávat v kovových bílých židličkách před stánkem s občerstvením, nýbrž mají před sebou zajímavý program.

V boxu u Chlupáčových se v úterý pilně pracovalo
V boxu u Chlupáčových se v úterý pilně pracovalo

Až do půl páté pro ně bude zpřístupněno depo. Ve čtvrt na šest se s finalisty setkají se všemi finalisty na autogramiádě. Na ní bude přítomen také Greg Hancock, mentor celého tréninkového kempu. Potom už bude do nástupu jen kraťoučká chvilička. Je nutné ještě dodat, že závod neskončí rozjížďkou s číslem dvacet. Nejlepší osmička postoupí do semifinále a boj o světovou korunu nakonec vyvrcholí ve finále.

Motocykl Daniela Šilhána po úterní ráně
Motocykl Daniela Šilhána po úterní ráně

Startovní listina:

1 Henrik Lorentsen, DK
2 Aleksander Kajbušev, RUS
3 Keynan Rew, AUS
4 Leon Flint, GB
5 Jonas Knudsen, DK
6 Karol Zupinski, PL
7 Sebastian Blakkit, DK
8 Colton Hicks, USA
9 Ben Ernst, D
10 Philip Hellström – Bängs, S
11 Celina Liebmann, D
12 Wiktor Lampart, PL
13 Mads Dalum, DK
14 Jedd List, AUS
15 Petr Chlupáč, CZ
16 Viljami Lappi, FIN
17 Sebastian Palmese, USA
18 Daniel Šilhán, CZ
Největším semifinálovým smolařem se stal Jan Kvěch
Největším semifinálovým smolařem se stal Jan Kvěch

Foto: Marek Helt a Daniel Šilhán