Opakovaný vtip není sice vtipem, ale k triumfu v extralize pomůže

Slaný – 30. srpna
Před šestým podnikem letošní extraligy se ukázalo, že Pardubice se svou ryze českou sestavou neblafují. Sice zvažovaly povolání Krystiana Pieszczeka, nicméně polská soutěž neskončila a jeho české angažmá by překročilo povolenou kvótu třech světových soutěží. Zato Praha stejně jako v červnu vyrukovala s překvapením v osobě Sebastiana Ulamka, díky němuž se Michal Škurla v průběhu závodu zdržoval především na diváckém svahu. Opakovaný trik s neohlášeným cizincem přinesl Praze úspěch. Díky Jakubu Jamrogovi se sice v první jízdě ujali vedení domácí, nicméně Pražané vedli počínaje rozjížďkou s číslem dvě. Byť se Slaný ještě dvakrát dotáhl, svěřenci Tomáše Topinky tahali vždy za delší konec provazu a čtvrtým triumfem upevnili postavení na hrotu průběžné klasifikace. Lubomír Vozár naplno proměnil žolíka, jehož v deváté jízdě vložil do rukou Václava Milíka, ale dostal se jen před Slaný. Domácích se ale nezbavil a bojoval s nimi o druhou příčku až do závěrečné série, kterou východočeští závodníci zvládli lépe. Bez Martina Vaculíka v sestavě Žarnovica jen paběrkovala. Ján Daniel žertoval, že nemělo cenu nasazovat žolíka, protože případné tři body navíc od Adriana Galy by jeho tým nezvedly ode dna klasifikace a musel by za ně vypláznout o sto padesát euro navíc.

Na stupně vítězů vyrazila všechna družstva
Na stupně vítězů vyrazila všechna družstva

Slaný se vrací do čela

Extraliga pokračovala ve Slaném
Extraliga pokračovala ve Slaném

Po květnové Žarnovici již podruhé zažila česká extraliga nástup v retro stylu. Jenže zatímco na Slovensku připomněli historické osobnosti, které jezdily s vestou Preglejky roku 1985, dnes si mohli pamětníci vzpomenout na komunistické tajemníky mlátící prázdnou slámu před závody v komunistické éře. Naštěstí předseda poslanecké sněmovny paradoxně doprovázený bývalou ministryní školství byl stručný a záhy promluvily plochodrážní motory.

V depu vesměs unisono kvitovali stav dráhy. Na přetřes se pochopitelně dostal také opakovaný tah Tomáše Topinky, který nahlásil ryze českou sestavu, aby nakonec nechal stát Michala Škurlu ve prospěch Sebastiana Ulamka. Rozjížďka s číslem jedna však přinesla triumf Slanému.

Tomáš Topinka v reakci na připomínku, že vtip neohlášeným Sebastianem Ulamkem tady byl již na sklonku jara:

„Opakovaný vtip není vtipem, ale zabere!“

Milan Mach vystřídal Michala Dudka svým náhradníkem Jakubem Jamrogem a ten hned s letem pásky odvedl Ondřeje Smetanu a Hynka Štichauera. Ján Mihálik se na seznam poražených nestačil ani dostat. Zůstal stát prakticky ještě na startovním roštu.

Jakub Jamrog (červená) míří do vedení rozjížďky s číslem jedna před Ondřeje Smetanu (modrá) a Hynka Štichauera (žlutá)
Jakub Jamrog (červená) míří do vedení rozjížďky s číslem jedna před Ondřeje Smetanu (modrá) a Hynka Štichauera (žlutá)

„Kabel zapalování mi vypadl,“ líčil, sotva se vrátil do depa. Jeho vyřazení se stalo předvěstí dalšího černého dne žarnovického Speedwayclubu. Stejně jako bezmála před čtvrt rokem Ján Daniel postrádal Martina Vaculíka, pro něhož se udržení osmého místa ve Speedway Grand Prix stalo evidentně prioritou číslo jedna. Po nedělním pádu při Zlaté přilbě SNP chyběl také Patrik Búri. Jakub Valkovič s Davidem Pacalajem prozatím v extralize spíše než body sbírají zkušenosti, takže Slováci zůstali bez bodu nejen v první, ale také ve druhé a třetí jízda.

Mezitím na hrotu aktuální klasifikace Praha vystřídala Slaný. Sebastian Ulamek vyhrál druhou jízdu ve stylu start – cíl. Za ním Martin Mejtský, jemuž půjčil motor Hynek Štichauer, udržel na uzdě Martina Málka, jehož navzdory poměrně čerstvé operaci kolenních vazů Milan Mach neměl v sestavě jen jako ucpávku pro možnost nominování silného náhradníka.

Juniorská jízda s Patrikem Mikelem (žlutá), Zdeňkem Holubem (modrá) a Eduardem Krčmářem (červená)
Juniorská jízda s Patrikem Mikelem (žlutá), Zdeňkem Holubem (modrá) a Eduardem Krčmářem (červená)

Do juniorské jízdy nejlépe odstartoval Zdeněk Holub. Jenže Eduard Krčmář nasadil v první zatáčce vnější stopu, aby se bleskově přesunul na druhou stranu, kudy převzal vedení. Pražan zkoušel kontrovat v dalším nájezdu, ale neuspěl. David Pacalaj na chvilku vystřídal na třetí příčce Patrika Mikela, ale Žarnovica se měla dočkat bodů až v rozjížďce s číslem čtyři.

V ní se v úloze mistrného stratéga prezentoval Lubomír Vozár. Namísto Josefa Nováka vyslal na ovál Václava Milíka. Matěj Kůs po závodech připouštěl, že poněkud přestřelil svůj experiment s nastavením motocyklu. Nyní v první zatáčce mohl jen sledovat, jak se okolo žene žarnovický Adrian Gala.

Praha se přesto udržela o bod před Slaným s Pardubicemi, ovšem v páté jízdě Sebastian Ulamek zahrál opět sólo. Ještě předtím Josef Novák vinou závady na spojce přetrhnul pásku. Naštěstí pro pardubického juniora ještě nebylo rozsvícené zelené světlo, takže si mohl přesednout na druhý motocykl a znovu zaujmout své postavení na startovním roštu.

Václav Milík (žlutá) letí do čela čtvrté jízdy před Adriana Galu (bílá), Matěje Kůse (modrá) a Zdeňka Simotu (červená)
Václav Milík (žlutá) letí do čela čtvrté jízdy před Adriana Galu (bílá), Matěje Kůse (modrá) a Zdeňka Simotu (červená)

Jezdil třetí za Michalem Dudkem, jenže přetržený primární řetěz jej v poslední zatáčce poslal k zemi a bod bral David Pacalaj. Jeho kolega Adrian Gala ale mířil za vyšším skóre. V rozjížďce s číslem šest se blýsknul nejlepším startem. Hynek Štichauer se kočkoval s Jakubem Jamrogem, ovšem slánský náhradník se v první zatáčce dostal na druhou příčku.

Pardubičan nakonec neuhlídal ani třetí místo, protože se Josef Franc ve čtvrtém kole dostal spodem první zatáčky před něho. Jakub Jamrog zatím stále atakoval vedoucího Adriana Galu. V závěrečném oblouku pronikl spodem před něho, aby nakonec vyhrál velice těsně, ale přece! Slaný se dotáhl na dvanáctibodovou Prahu, Pardubice byly pozadu o pět, Žarnovica dokonce o deset bodů.

 

Stoprocentní žolík nezvedl Pardubice z třetího místa

Tony Katra - na snímku před Karlem Průšou - poprvé předvedl v akci nový motocykl Micro Shupa
Tony Katra – na snímku před Karlem Průšou – poprvé předvedl v akci nový motocykl Micro Shupa

Matěj Kůs se poučil ze své úvodní jízdy a spolu se svým mechanikem Milanem Mihulem v boxech rozhodně nezaháleli. V rozjížďce s číslem sedm sklízel ovoce. S letem pásky vystřelil do čela, z něhož jej i bojovný Eduard Krčmář vystrnadil jen malou chviličku. Slánský junior vedl slibný nájezd vnějškem první zatáčky, ale vedení se ujal až ve druhém výjezdu.

Jenže po pár metrech bylo všechno zase obráceně. Matěj Kůs předjel Eduarda Krčmáře vnějškem první zatáčky druhého kola. Slaňák se bleskově přestylizoval nazpět do role nájezdníka. Proháněl Pražana až na cílovou metu. Poslední zatáčku projížděl po vnitřní stopě, nicméně Matěj Kůs byl pod šachovnicovou vlajkou o zlomeček sekundy dříve.

Nápor pražské Markéty prodloužil v osmé jízdě Zdeněk Holub. Hynek Štichauer dal opět najevo, že jeho tvrzení o zapomenutém umění startovat na krátké dráze mají reálný základ. Nicméně nepustil ke slovu ani Zdeňka Simotu, ani Jakuba Valkoviče. Slovák navíc ve druhé zatáčce upadl. Rychle se ale posbíral a dojel do cíle, i když bez bodu.

Zleva Patrik Mikel, Adrian Gala, Jakub Jamrog a Josef Franc
Zleva Patrik Mikel, Adrian Gala, Jakub Jamrog a Josef Franc

Hynek Štichauer dojel druhý ve správný okamžik. Pardubický odstup od vedoucí Prahy se dostal přesně na osm bodů. Bezprostředně po druhé přestávce proto Lubomír Vozár mohl rozehrát svou strategickou partičku. V depu zůstal Martin Mejtský a na ovál místo něho vyjel Václav Milík s žolíkem v rukou.

Aspirace Adriana Galy na první dnešní triumf se záhy rozplynuly jako dým z bramborové natě. Polák v žarnovické vestě sice do deváté jízdy nejlépe odstartoval, ovšem v první zatáčce mohl jen sledovat, jak Václav Milík letí zprava okolo něho. Zdeněk Holub za nimi ustrážil Michala Dudka, který navíc v nájezdu do druhého kola předvedl spektakulární svíci a vypadl ze sedla.

Zdeněk Holub komentuje rozjížďku s číslem devět:

„Nemohl jsem odpálit…“

Markéta tím pádem zůstala v čele i nadále. Ovšem Pardubice byly o tři body za ní a Slaný na ně ztrácel jediný bod. Desátá jízda zastihla Matěje Kůse opět ve vítězné fazóně. Hynek Štichauer před sebe nepustil Martina Málka, avšak Slanému se nechtělo uvolňovat druhou příčku Pardubičanům jen tak.

Eduard Krčmář před Matějem Kůsem
Eduard Krčmář před Matějem Kůsem

Eduard Krčmář po fantastickém startu v rozjížďce s číslem jedenáct triumfoval stylem start – cíl. Připsal na slánské konto tři body, které měly o to větší cenu, že prvním poraženým byl Václav Milík. Pardubickému kapitánovi se nepodařilo proniknout spodem první zatáčky do vedení a pak se musel smiřovat s první dnešní prohrou.

Porážku musel záhy zaknihovat rovněž Sebastian Ulamek. Přitom v rozjížďce s číslem dvanáct to byl právě on. První zatáčka změnila pořadí jen na malou chvilku. Jakub Jamrog se zprava sunul do čela, ale jeho starší krajan jej záhy odkázal znovu za svá záda. Stejné místo o dvě kola nabídlo prakticky stejný obrázek.

Až čtvrtý okruh, respektive vnějšek jeho první výjezdu definitivně nasměroval Jakuba Jamroga do čela. Slaný se na konci třetí pětiny dostal o tři body za pětadvacetibodovou Prahu. A Pardubice byly o bod za ním, třetí jako před úspěšným žolíkovým útokem.

 

Slanému v poslední sérii došel dech

Zdeněk Holub jezdí před Hynkem Štichauerem a Martinem Málkem
Zdeněk Holub jezdí před Hynkem Štichauerem a Martinem Málkem

Nicméně dnešnímu závodu neměl ještě být ani zdaleka konec. Václav Milík rozehrál čtvrtou sérii suverénním triumfem v rozjížďce s číslem třináct a Pardubice vystřídaly Slaný na průběžném druhém místě. Hned na to však sjednal nápravu Jakub Jamrog. Už na protilehlé rovince vrátil Matěji Kůsovi předjetí z první zatáčky.

Jelikož prve dojel druhý také Zdeněk Holub, Praha neopustila pozici aktuálního leadera. Vedoucí trojice ovšem byla namačkána do těsného rozpětí pouhých čtyřech bodů. Rozjížďka s číslem patnáct tento rozptyl ještě zmenšila. Adrian Gala opustil druhé místo ve třetím okruhu vinou závady na motocyklu. A Eduard Krčmář za sebou dovedl do cíle Hynka Štichauera a Sebastiana Ulamka.

Praha 30, Slaný 29, Pardubice 27 a Žarnovica 7. Taková skóre byla ve chvíli, kdy se Tomáš Topinka rozhodl pro šestnáctou jízdu vystřídat Ondřeje Smetanu svým náhradníkem Josefem Francem. Nicméně Zdeněk Simota se po svém vystřídání Jakubem Jamrogem v rozjížďce s číslem dvanáct vrátil na slánský ovál vpravdě ve velkém stylu.

Zleva Václav Milík, Zdeněk Holub, Martin Málek a Ján Mihálik
Zleva Václav Milík, Zdeněk Holub, Martin Málek a Ján Mihálik

Po skvělém startu se usadil na čele. Josef Franc si na něm vylamoval zuby nejen ve druhé zatáčce, kdy udeřil zleva, ale i v dalším průběhu jízdy, kde vyzkoušel také vnější stopu. Až ve čtvrtém kole Zdeněk Simota chyboval. Motocykl se mu zvednul v prvním výjezdu na zadní. Josef Franc byl ve střehu a po spodní straně převzal vedení. Jihočech ve slánské vestě prahnul po odvetě. V posledním oblou Pražana dotahoval, ale na metě mu pár centimetrů k předjetí scházelo.

Josef Franc obhajuje svou nulu ze sedmnácté jízdy:

„Všichni čtyři jsme měli vyrovnanej‘ start, ale zůstal jsem poslední.“

Zdeněk Simota se brání Josefu Francovi
Zdeněk Simota se brání Josefu Francovi

Manažeři preferovali silnou artilerií již do sedmnácté jízdy. Ján Daniel vybral Adriana Galu, Milan Mach a Lubomír Vozár kontrovali náhradníky Jakubem Jamrogem a Václavem Milíkem. Tomáš Topinka neměl jinou filozofii, když nominoval Josefa France. Jenže hrdina a vítěz předchozí rozjížďky tentokrát trčel beznadějně vzadu.

Na čele úřadoval Adrian Gala, který se dnes přece jen dočkal vítězství, byť Václav Milík kousal až do závěrečného oblouku. Jakub Jamrog nedal šanci Josefu Francovi, takže Pražané vedli před Slaným již jen o jediný bod. Dva další dělily od postu leadera Pardubice.

V rozjížďce s číslem osmnáct však vyšel naprázdno Martin Málek. Pražské věci se ujal Sebastian Ulamek triumfující ve stylu start – cíl před Hynkem Štichauerem. Domácí místo ofenzívy za vítězství, rázem řešili problém s Pardubicemi, které se dotáhly na jejich úroveň.  Nakonec jim došel dech i v duelu o stříbro.

Adrian Gala (bílá) míří za ívtězstvím před Václavem Milíkem (žlutá), Jakubem Jamrogem (červená) a Josefem Francem (modrá)
Adrian Gala (bílá) míří za ívtězstvím před Václavem Milíkem (žlutá), Jakubem Jamrogem (červená) a Josefem Francem (modrá)

„Bylo potřeba vyhrát,“ komentoval Zdeněk Holub svůj triumf v rozjížďce s číslem devatenáct, který definitivně rozhodl o pražském triumfu. Patrik Mikel byl v cíli před Zdeňkem Simotou, čímž posunul Pardubice o bod před Slaný. Lubomír Vozár do závěrečné jízdy poslal na dráhu Václava Milíka. Milan Mach se mohl utěšovat, že mu Eduard Krčmář uštědří ještě jednu porážku.

Ovšem nad všemi čněl Matěj Kůs. Odstartoval jako plochodrážní pánbůh, aby od té chvíle rozpoutal festival útoků Václava Milíka. Nepustil jej však před sebe, čímž umocnil pražské vítězství, zatímco pardubický kapitán pojistil svému družstvu druhé místo. Není vyloučeno, že stejné pořadí bude také na sklonku babího léta po posledním kole, protože Markéta zvýšila své vedení před Pardubicemi již na čtyři body.

 

Hlasy z depa

„Před závodem jsem nemohl uvěřit, že jsem ve Slaném,“ začal své vyprávění Matěj Kůs. „Dráha připravená, jak jsem jí tu už dlouho neviděl. Za to si zaslouží pochvalu, bylo vidět, že tomu někdo věnoval čas. Nebylo to sice dokropené, ale nemůže to být bez chyby. Prášilo se tak, že trénink ani neměl smysl. Objel jsem kolo a vykašlal se na to. Viděl jsem, že je pomalý každý, a chtěl jsem udělat velkou změnu a zariskoval jsem na první jízdu. Hodně mě to zmátlo a udělal jsem velkou chybu v nastavení motorky. Pak jsem to celé překopal a odjel jsem, myslím, skvělé závody. Praha vyhrála, jsme blíže k titulu, dojel jsem ve zdraví a s dobrým výsledkem, dnešek mě bavil.“

Zdeněk Holub (modrá) v útoku na Eduarda Krčmáře
Zdeněk Holub (modrá) v útoku na Eduarda Krčmáře

„Dobrej‘ výsledek pro mě i pro tým,“ liboval si Zdeněk Holub. „Zase máme další body do tabulky extraligy. Poslední jízda byla potřeba vyhrát. Start a šlo to!“

„Kluci jeli dobře, já tady byl do počtu,“ komentoval Josef Franc své čtyřbodové skóre. „Nebylo to ono, ale kluci to dohnali za mě. První motorka nejela vůbec, ta druhá trošku, ale bylo znát, že jsem na tom dlouho neseděl. Vyhráli jsme, což je dobře.“

„Bylo to v pohodě,“ konstatoval Václav Milík. „Zkoušel jsem spojky, to nemám ještě dohnaný do cíle, budu je testovat ještě v pátek. Chtěl bych pochválit slánskou dráhu. Připadá mi to, že poprvý za kariéru, co tady jedu, připravoval někdo dráhu. Bylo vidět, že za tím byla spousta práce a dráha byla závodivá. Čtyři body, co na nás Praha má, je hodně, ale jedeme pořád dál.“

Matěj Kůs mizí z dohledu Eduarda Krčmáře a Václava Milíka
Matěj Kůs mizí z dohledu Eduarda Krčmáře a Václava Milíka

„Asi jsem zapomněl startovat na krátký dráze,“ kroutil hlavou Hynek Štichauer. „Evidentně se to zapomenout dá. V podstatě jsem od King’s Lynnu na krátký nezávodil. Jako jo, dobrý, dráha byla připravená skvěle, to jsem ve Slaným nezažil. Měnilo se to šíleně a jim to pomohlo. Pro mě to bylo složitý, že technika nefungovala. Trápil jsem se od startu, padesát procent z toho bylo ve mně a trošku taky v motorce. Druhej‘ flek je super. Půjčoval jsem Mejťákovi motor. Evidentně mu to pomohlo, možná jsem ho měl jet já sám (smích).“

„Pěkný,“ bilancoval Martin Mejtský svůj výkon. „Kdybych na tom neseděl po třech tejdnech, bylo by to pěkný. Hynek mě zachránil, půjčil mi motor a já udělal dobrý čtyři body.“

„Těžké po dvou měsících naskočit rovnou do extraligy,“ povzdechl si Martin Málek. „Ztratil jsem postřeh, ale ta třetí jízda už byla dobrá. Chce to jezdit. Dneska to byla ale jedna z nejlepších extralig, co jsem kdy viděl.“

„Na hovno,“ odtušil Jakub Valkovič. „Zezačátku dobré, pak se to ale rozbilo. Zase mi to přineslo zkušenosti, byli tu silní soupeři jako vždycky, ale zkušenosti sbírám.“

Eduard Krčmář (červená) v souboji se Zdeňkem Holubem
Eduard Krčmář (červená) v souboji se Zdeňkem Holubem
1. AK Markéta Praha 42
Ondřej Smetana 2 – 1 – 3
Sebastian Ulamek, PL 3 3 2 1 3 12
Matěj Kůs 1 3 3 2 3 12
Zdeněk Holub 2 3 1 2 3 11
Josef Franc 1 3 0 4
2. AMK ZP Pardubice 36
Martin Mejtský 2 1 – 1 4
Hynek Štichauer 1 2 2 2 2 9
Patrik Mikel 1 0 1 1 2 5
Josef Novák – F – – 0
Václav Milík 3 6* 2 3 2 2 18
3. AK 3ton Slaný 34
Zdeněk Simota 0 1 – 2 1 4
Eduard Krčmář 3 2 3 3 1 12
Martin Málek 1 – 1 1 3
Michal Dudek – 2 F – 0 2
Jakub Jamrog, PL 3 3 3 3 1 13
4. SC Žarnovica 11
David Pacalaj 0 1 0 0 0 1
Adrian Gala, PL 2 2 2 E 3 9
Jakub Valkovič 0 0 0 0 0 0
Ján Mihálik E 0 0 0 1 1
bez náhradníka
Nečekaná pražská posila Sebastian Ulamek jezdí před Jakubem Jamrogem
Nečekaná pražská posila Sebastian Ulamek jezdí před Jakubem Jamrogem

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Praha 4-2-0-0 230 22
2. Pardubice 2-3-0-1 207 18
3. Slaný 0-1-3-2 169 11
4. Žarnovica 0-0-3-3 119 9
Eduard Krčmář hájí vedení před Matějem Kůsem
Eduard Krčmář hájí vedení před Matějem Kůsem

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)