Markéta Cup odstartoval tiskovou konferencí a volným tréninkem

Praha – 1. dubna
Markéta Cup, tréninkový seriál stopětadvacítek na malé dráze, odstartoval včera v Praze. Závodníci se nejprve představili na tiskové konferenci. A vzápětí si užili miniovál, na němž se za tři týdny začne závodit naostro. Souběžně se představil také druhý projekt stopětadvacítek. Shupa Cup ovšem není konkurenčním podnikem, protože svým charakterem oslovuje především mladší a méně zkušené jezdce.

„Mojí inspirací byla extraliga, když ji pořádal Michal Stárek a MPM trading,“ netajil se Zdeněk Schneiderwind. A vskutku promo zajištění by malým závodníkům mohl závidět leckterý mistrovský seriál. Stejně tak spoustu log sponzorů na informačním panelu, díky jejichž štědré přízni bylo možné pořídit hlavní ceny – nejen obrovský pohár, ale především stopětadvacítku Shupa pro celkového vítěze.

„Budou to plnohodnotný závody,“ sliboval Zdeněk Schneiderwind. „Závod je nejlepší trénink, a proto jsme jich připravili dvanáct. Cením si přízně sponzorů a také to, že jsou mezi nimi Pepe Franc a Aďa Rymel. Svou podporou dokázali, že naše cesta by měla bejt správná. Potvrzení nechám na výsledcích těhle kluků, což se ukáže asi za pět let.“

Se svým seriálem přichází také Jiří Benda, tvůrce motocyklů Shupa. Jeho seriál však bude mít charakter náborových podniků pro adepty, kteří ještě třeba plně neumí ovládat plochodrážní stroj.

„Závody stopětadvacítek na velkých drahách jsou soubojem ladičů a motorů,“ netají se Jiří Benda. „Kluci si zvykají na opačné návyky, než je pro plochou dráhu třeba. Chtěl bych proto dělat stíhací závody, aby se to mohlo jezdit jako v motokrosu třeba už od pěti let a děti se přitom nedostávaly do kontaktu.“

Termínová listina Shupa Cupu se prozatím rodí. „To se může udělat v průběhu roku kdykoliv,“ konstatoval Jiří Benda. Operativnost hraje svou úlohu také v Markéta Cupu, by její termínový jízdní řád je už daný. „Rozpis jízd se upřesní v den závodu podle počtu jeho účastníků,“ vysvětlil Zdeněk Schneiderwind. „Všech deset výsledků se bude sčítat a po každým závodě uděláme stupně vítězů.“ Snaha odměnit borce za jejich výkony je patrná i v Shupa Cupa. „I ten poslední dostane pohár,“ slíbil Jiří Benda.

Dvanáct přítomných závodníků se představilo přítomným za účinné pomoci Standy Berkovce. A vzápětí se objevili převlečení v sedlech svých motocyklů. Známá jména z mistrovských klání – Eduard Krčmář, Jakub Fencl, Daniel Hádek, Ondřej Veverka, Jaroslav Hladký, Michal Průcha a Zdeněk Vrba – doplnili nováčci. Domácí Roman Nádvorník, pardubičtí Václav Milík a René Vidner a Jaroslav Drbal a Michaela Krupičková ze Slaného.

Všichni se pustili do tréninku s takovou vervou, že první závod Markéta Cupu v úterý 22. dubna doznal změn v rozpisu. Oproti původní myšlence na rozjížďky třech závodníků se minimálně úvodní kola pojedou se dvěma borci na startu. K úpravě došlo také v bodování, protože zisk z finálové jízdy se nebude násobit dvěma.


Foto: Pavel Pučko