Rus dobyl duryňský Erfurt

Erfurt – 26. a 27. března
Posledním zvoněním letošní ledové sezóny bylo mistrovství Evropy jednotlivců konané tuto sobotu a neděli. Šampionát znovuzrozený na konci devadesátých let byl dosud téměř výhradně v režii Rusů. A to jak po stránce pořadatelské, tak sportovní, protože všechny dosavadní ročníky se konaly v Rusku a jediným medailistou, který se nepodepisuje azbukou, byl před dvěma lety náš Antonín Klatovský. Ten byl se svým bratrem Janem na startu i letos, kdy po šesti letech došlo ke změně a Evropa se jela v duryňském Erfurtu. Hala postavená před pár lety hlavně dík úspěchům a iniciativě místní rychlobruslařské legendy Gundy Niemann – Stirnemann, jejíž jméno i nese, je opravdu krásná. Chladný a byrokratický přístup pořadatelů ovšem dojem nádherného stánku poněkud kazil.


Postupový cíl splněn
Šampionát se koná vždy dva dny a ze sobotního semifinále postupuje úspěšnější polovina do finále, kde je doplní osm dosazených jezdců. Z naší dvojice se v sobotu představil úspěšnější Antonín, zatímco jeho bratr byl nasazen přímo do finále. Oproti původnímu rozpisu nastoupil Rakušan Franz Zorn, nečekaně dosazený místo Holanďana Rene Verhoefa.

Závod nezačal pro našeho borce extra úspěšně, v první jízdě prohrál souboj se zlepšujícím se Rakušanem Haraldem Simonem a pak se po dobrém startu propadl z druhého místa za Sergejem Makarovem propadl na čtvrté v cíli, když vedle Franze Zorna podlehl i Stefanu Pletschacherovi. Velmi dobrý výkon pak předvedl ve třetí sérii. Po vyhraném startu se dvakrát vystřídal na čele s Junirem Bazejevem, aby pak v posledním kole vybojoval první místo a mohl divákům předvést tradiční holubičku.

Ve svém čtvrtém nasazení předvedl Antonín Klatovský nejlepší start, ale rychlejší výjezd z první zatáčky měl Ilja Drozdov. Ten pak přes několikeré útoky našeho jezdce odolal, Klabo už v závěru polevil a jistil si druhé místo. V této sérii byl také k vidění i nejhezčí souboj dne, když Maksim Zacharov až na pásce rozhodl čtyři kola trvající souboj s krajanem Sergejem
Makarovem. Dramatický souboj o první místo předvedli i Harald Simon a Stefan Pletschacher. Skončil nakonec dělbou bodů.

Ve svém posledním vystoupení Antonín Klatovský zinkasoval dva body za vítězným Maksimem Zacharovem a s přehledem se tak kvalifikoval do nedělního finále. Celkovým vítězem semifinále se stal Franz Zorn před triem Rusů Maksimem Zacharovem, Sergejem Makarovem a Iljou Drozdovem. Nikdo z favoritů v semifinálové síti nezůstal, by čerství německý mistr Pletschacher měl po diskvalifikaci v osmnácté jízdě namále.

Hlas z depa

Antonín Klatovský: „Ze semifinále nemám moc dobrý pocit, tady v Evropě každý letí, finále bude snad o něčem jiném. Evropská federace tu v tom dělá pěkný bordel, Zorn není vůbec nominován a pak jede, nechápu jak si tohle lze dovolit, prostě když mám prachy, tak mohu všechno. Erfurt je také zklamání. My pořád ohrnujeme nos nad Rusy, ale oni závody udělat umí, tady je to mnohem horší, pro diváky možná atrakce, ale přístup k nám je zoufalý, mají tu v tom chaos a binec“.


Rusko – germánský duel
V neděli, kdy se představili oba naši jezdci navnadil diváky nejprve svým vítězstvím domácí matador Robert Eibl a vzápětí krásný souboj Sergeje Makarova s Franzem Zornem a Stanislavem Archipovem. Našim se ale moc nevedlo. Jan Klatovský na startu nezařadil a ostatní mu odjeli, stíhání bylo marné. Anton sice odstartoval lépe, ale bod získal až po diskvalifikaci Sergeje Makarova, když prohru s Antonem Weberem určitě málokdo čekal.

Podobné to bylo i ve druhé sérii. Jan Klatovský marně bojoval o bod s Mikaelem Perssonem, Antonína poslal prasklý rám do balíků slámy ve chvíli, kdy útočil na druhého Haralda Simona. Při dalším vystoupení ho na chvost odsunul výborný Stanislav Archipov, jenž se z posledního místa prodral až k vítězství. Mladší Klabo pak držel po startu třetí místo, ale ve druhé zatáčce spadl přímo pod kola domácího Antona Webera. Hrozivě vyhlížející pád naštěstí skončil bez velkých následků pro oba.

Po polovině závodu naši jezdci bohužel uzavírali výsledkovou listinu, zatímco o čelo si to rozdávali Rusové s Franzem Zornem a domácím Robertem Eiblem.

V předposlední sérii získal Jan Klatovský svůj první bod po výpadku Sergeje Makarova, který korigoval svůj pád výjezdem mimo ovál. Našemu jezdci nakonec chyběl kousek k předjetí druhého Stefana Pletschachera. Anton už po několikáté neodstartoval podle představ a duo Rusů ani Per Olova Sereniuse už nedohnal.

Náladu si pak alespoň trochu vylepšil při své poslední jízdě. Po konečně vydařeném
startu ukázal soupeřům záda a poprvé naplno zabodoval a diváci v hale se dočkali oblíbeného představení v podobě jeho typické stojky v sedle motocyklu. Jeho bratr Jan získal po výpadku Roberta Eibla svůj druhý bod.

Pak si nejprve výhrou zajistil medaili Franz Zorn, po něm zkompletoval svůj bodový zisk suverén dne, nový mistr Evropy Maksim Zacharov a nakonec si juniorský mistr Ruska Pavel Čajka výhrou vybojoval stříbro.

Hlasy z depa:
Antonín Klatovský: „Takovouhle sezónu na p*** jsem už dlouho neměl. Teď už se začala sypat i technika. Při pádu mi praskl rám, poslední jízda byla na rezervní motorce, jsem docela rád, že jsem vše ve zdraví přežil. Měl jsem už blbé sezóny, ale tahle byla super blbá.
Hlavní problém ale vidím v sobě. Základem tohohle sportu jsou starty, ty mně většinou vůbec nešli, snad až na pár volných závodů“.

Jan Klatovský: „Bylo to první mistrovství Evropy, které jsem jel, výsledkově katastrofa, trošku byla i smůla, ale na druhé straně mi to určitě dost dalo. Myslím, že za rok to může být zase o kousek lepší. Je konec sezóny a jsme oba zdraví, to je taky dobrý. Tady se mi tady moc nelíbilo, bylo to tu horší, než v Rusku, myslím, že jste o tom mluvili už s bráchou…“

Maksim Zacharov, mistr Evropy: „Vše bylo dnes velmi dobré, vše bylo super, já byl na dnešek dobře připraven a technika šlapala.“

Foto: Pavel Fišer