Nikolaj Krasnikov se stal ledový králem

Berlín – 19. a 20. března
O uplynulém víkendu vyvrcholil v německé metropoli Berlíně nelítostný boj o poslední body do celkové klasifikace mistrovství světa na ledové ploché dráze. Scénář v pořadí pátého a šestého podniku Grand Prix udržel nadšené diváky v napětí až do poslední jízdy, ve které si s definitivní platností zajistil svůj premiérový titul mladý ruský borec Nikolaj Krasnikov.


Nikolaj Krasnikov s odřenýma ušima zůstal leaderem
Z vítězství se Krasnikov radoval už v první jízdě sobotního podvečera. Za ním dojel do cíle Vladimir Lumpov před nestárnoucím Sereniusem. Člověku se ani nechce věřit, že tento švédský požárník a dvojnásobný mistr světa jednotlivců oslavil před dvěma týdny své sedmapadesáté narozeniny. Na prázdno v této jízdě vyšel domácí Robert Eibl, který při neúčasti zraněného Bauera plnil funkci německé jedničky.

Další horký favorit na jednu z medailí Ivan Ivanov se představil ve druhé rozjížďce. Ani on nezaváhal a bez problémů si poradil s Johny Tuinstrou, Michailem Bogdanovem a Markusem Skabrautem. Dosud ještě úřadující světový šampión Dmitrij Bulankin se rovněž nedal zahanbit a v následující jízdě protnul cílovou čáru jako první před mladším z bratrů Ivanovů Danilem. Pro jeden bod si trochu překvapivě dojel Rakušan Simon před finským talentem Antti Aakem. Triumfem ve čtvrté jízdě dal Vitalij Chomicevič jasně najevo, že tento závod bude jednoznačně ruskou záležitostí. Jeho mladší sourozenec Dmitrij, který se v Assenu blýskl druhým místem, však nedokázal najít recept na zkušenějšího Rakušana Zorna a musel se tak spokojit s jediným bodem.


Ještě o bod hůře dopadl Antonín Klatovský. Když už jsme u těch bratrských dvojic, představa, že by vedle Ivanovů a Chomicevičů bojovala jednou v Grand Prix i rodina Klatovských, zní velice lákavě.

Dmitrij Chomicevič složil reparát na výbornou hned v úvodu druhé série jízd a pokořil Bulankina. Na dalších místech dojeli Eibl a Bogdanov. Podobná situace nastala i v následující jízdě, v níž si Danil Ivanov po pádu Krasnikova vyšlápl na Vitalije Chomiceviče. Bod spadl do klína Tuinstrovi. Danila Ivanova napodobil v sedmé jízdě bratr Ivan, když za svými zády udržel Lumpova. Harald Simon projel cílem jako třetí před Tondou Klatovským. Jednou z mála jízd bez ruské účasti byla ta s pořadovým číslem osm. V ní zvítězil Zorn před Sereniem, Aakem a Skabrautem.

Zorn zopakoval své vítězství i v úvodu třetí série. Druhý dojel Eibl následován Tuinstrou a Simonem. Nikolaj Krasnikov ukázal v další jízdě, že předchozí pád na něm nezanechal žádné následky, a s přehledem porazil Aaka, Klatovského a na konci sezóny dost nevýrazného Bogdanova. Ve znamení velkého souboje tří Rusů se nesla jízda s číslem jedenáct. Zkušenost v podání Vladimira Lumpova nakonec porazila dravé mládí reprezentované Vitalijem Chomicevičem a Dmitrijem Bulankinem. Markus Skabraut mohl
jen přihlížet. Třetí sérii uzavřel vítězstvím bratrský tandem Ivan a Danil Ivanovové před Sereniusem, zatímco Dmitrij Chomicevič otestoval vlastním tělem tvrdost berlínského ledu.

O svou neporazitelnost přišel ve třinácté jízdě Ivan Ivanov. Jeho pokořitelem se stal Vitalij Chomicevič. Za nimi projeli cílem Aako a Eibl. Pak se třetím triumfem blýskl Krasnikov, když porazil mladšího Chomiceviče, Simona a Skabrauta. Další tři body putovaly na konto Vladimira Lumpova. Získal je v souboji s Zornem a Danilem Ivanovem. Bogdanov dorazil do cíle potřetí s nulou. Podobný osud čekal i na Klatovského v následující jízdě, kterou vyhrál Bulankin před Sereniem a Tuinstrou.

V poslední sérii jízd udělal velkou radost domácím fanouškům Robert Eibl, který proal pomyslnou cílovou pásku jako první před Skabrautem, Klatovským a nečekaně posledním Danilem Ivanovem. Doslova královskou by se dala nazvat jízda s pořadovým číslem osmnáct. V ní dokázal Dmitrij Bulankin, že svůj loňský titul nedostal darem, a porazil
na hlavu Ivana Ivanova, Krasnikova a Zorna. V následující rozjížďce chyboval desetibodový Lumpov a posledním místem se připravil o finále A. Z vítězství se radoval překvapivě Aako před Dmitrijem Chomicevičem a Tuinstrou. Tečku za základní částí závodu udělal jasným triumfem Vitalij Chomicevič. Pro dva body si v pohodě dojel Serenius a ten zbývající bodík získal Harald Simon, který si poradil s Bogdanovem.

Čtveřici finálových jízd otevřel vítězstvím Klatovský, když za sebou nechal Skabrauta, Simona a Bogdanova. V céčku kraloval Antti Aako před Tuinstrou, Sereniem a Eiblem. Proti trojici Rusů měl ve finále B nesnadný úkol Franz Zorn, ale zhostil se ho na výbornou a ukázal záda jak Lumpovovi tak oběma mladším z bratrských dvojic Chomicevičů a Ivanovů. Ti dva starší bratři patřili k největším favoritům ve finále A. Oba měli shodně po třinácti bodech a kupředu je hnala touha přiblížit se v průběžné klasifikaci na dosah vedoucího Krasnikova.

Ten se do velkého finále dostal takříkajíc s odřenýma ušima a do souboje o důležité body mohl promluvit v neposlední řadě i Dmitrij Bulankin. Po startu se rozpoutala veliká bitva, z níž nejlépe vyšel mistr světa z roku 2003 Vitalij Chomicevič, druhý skončil Ivanov před Krasnikovem a Bulankinem. Chomicevič se tak přiblížil Krasnikovovi na rozdíl devíti bodů a oživil své šance na světový titul. Ivanov se ztrátou dalších osmi bodů figuroval po sobotním finále na třetím místě a mohl jít spát s myšlenkou na stříbrnou medaili.


Nikolaj Krasnikov ve sluneční palbě nezaváhal
Nádherné slunečné odpoledne přivítalo v neděli zástupy diváků, kteří v očekávání nervy drásajícího vyvrcholení v boji o titul světového šampióna navštívili stadion Horsta Dohma v berlínském Wilmersdorfu. A zklamáni rozhodně nebyli.

O vzrušení se postaral hned v úvodní rozjížďce Markus Skabraut. V souboji s Holanďanem Tuinstrou nezvládl svůj stroj a upadl. Tím pro něj závod skončil. První tři body si připsal Vladimir Lumpov před Danilem Ivanovem a Tuinstrou. V další jízdě si s Aakem, Sereniem a Švédem Burmanem poradil Franz Zorn. V následujícím ostrém souboji vrátil Krasnikov sobotní porážku Vitaliji Chomicevičovi. Eibl si připsal cenný bod, když za sebou nechal Dmitrije Chomiceviče. Ivan Ivanov začal stejně jako v sobotu vítězstvím a porazil Bulankin, Bogdanova a dalšího Švéda z lavičky náhradníků Olsena.

Druhou sadu jízd otevřel nádherný souboj Bulankina s Vitalijem Chomicevičem, který vyzněl lépe pro Bulankina. Třetí dojel Lumpov před Sereniusem. V šesté jízdě na sebe upozornil ošklivým pádem Johny Tuinstra, ale po nějaké chvíli se vyhrabal z balíků slámy a se zraněnou rukou jezdil vesele dál. V této rozjížďce triumfoval Krasnikov před Ivanem Ivanovem a Zornem. Potom následoval triumf Antti Aaka , který porazil Bogdanova, Eibla a Simona. Torleif Burman zazářil v osmé jízdě. Na Danila Ivanova sice nestačil, ale ukázal záda mladšímu z bratří Chomicevičů a svému krajanu Olsenovi.


Zorn, Lumpov, Eibl, Olsen – takové bylo pořadí v jízdě s číslem devět. Potom se blýskl vítězstvím Michail Bogdanov, který byl v o poznání lepší formě než předchozí den. Nechal za sebou Dmitrije Chomiceviče, Tuinstru a Sereniuse. V jedenácté jízdě naskočil do závodu jako náhradník za Skabrauta náš Antonín Klatovský. Start se mu příliš nepovedl, ale nakonec se dokázal dotáhnout na Burmana a předjet ho. V této jízdě triumfoval Vitalij Chomicevič před Ivanem Ivanovem. V následující jízdě se opravdu vytáhl letos trochu stagnující Antti Aako a porazil Krasnikova, Danila Ivanova a Bulankina, který však musel řešit poměrně krizovou situaci poté, co chytil díru a jeho stroj se změnil v divokého mustanga. S bravurou hodnou mistra světa celou situaci ustál, ale soupeři už pro něj byli v této chvíli nedosažitelní.

Třináctá jízda přinesla triumf Ivanu Ivanovovi, který musel za zády držet Lumpova, Aaka a Dmitrije Chomiceviče. Eibl, Tuinstra ani Burman nemohli zabránit v jasném vítězství Bulankinovi v jízdě číslo čtrnáct. Podobně na tom byl i Nikolaj Krasnikov v následující jízdě, když porazil Serenia, Simona a Olsena. Poslední jízdu čtvrté série vyhrál Vitalij Chomicevič před Zornem, Danilem Ivanovem a Bogdanovem.


Bratrský tandem Ivan a Danil Ivanovové vstoupili vítězně do poslední ze čtveřice jízd základního rozpisu. O jeden bod se poprali Serenius a Eibl. Po nich následoval strhující souboj mezi Vitalijem Chomicevičem a Antti Aakem, který pro sebe nakonec rozhodl ruský závodník. Tuinstra a Olsen mohli pouze přihlížet. Do devatenácté jízdy nastoupil opět náš Tonda Klatovský a nemilosrdně se pustil do souboje o třetí příčku s Dmitrijem Chomicevičem. Mladý Rus situaci neustál a upadl. Zvítězil Bulankin před Zornem, Klatovský získal bod. Krasnikov si vítězstvím nad Lumpovem a Bogdanovem ve dvacáté jízdě zajistil postup do finále A.

Po výborném stratu si pojistil prvenství ve finále D Antonín Klatovský. Nezapomněl ani odměnit diváky tradiční holubičkou. Dmitrij Chomicevič neměl svůj den a skončil poslední, což ho stálo dvě příčky v celkové klasifikaci mistrovství světa. Z výborného šestého místa spadl na osmé, ale ani to není na premiéru v Grand Prix špatné. Michail Bogdanov triumfoval ve finále C před Eiblem, Sereniem a Tuinstrou. V béčku dominoval Zorn před výborně jezdícím Aakem, Lumpovem a Danilem Ivanovem.


Složení finále A bylo na chlup stejné jako v sobotu: Krasnikov (14 bodů), Ivan Ivanov a Vitalij Chomicevič (oba po 13) a Bulankin (11). Pokud chtěl Chomicevič zopakovat svůj triumf z roku 2003, musel by bezpodmínečně vyhrát a Krasnikov dojet poslední. První podmínku dokázal splnit a suverénně zvítězil, ale druhé místo Krasnikova určilo s definitivní platností jméno jubilejního čtyřicátého mistra světa na ledové ploché dráze. Po Chomicevičovi a Bulankinovi v předchozích dvou letech tak na světový trůn opět usedne zástupce nové generace mladých ruských závodníků – Nikolaj Krasnikov. Bronz si z Berlína odvezl Ivan Ivanov.

Český hlas z depa
Antonín Klatovský obsadil v letošním seriálu Grand Prix celkové sedmnácté místo, to je oproti minulým letům, kdy jsme jej měli možnost vídat i na stupních vítězů, znatelný pokles. A jak je spokojen s letošní sezónou sám mistr republiky?: ,,O spokojenosti vůbec nemůže být řeč, velmi nespokojen jsem sám se sebou. Asi devadesát procent problémů tkví ve mně, nějak jsem se do toho letos nemohl dostat. Techniku jsme letos trošku zkoušeli a vymstilo se to. Několikrát jsme měnili motor a naběhli si hlavně v Rusku, v úvodu Grand Prix. Scházela mi pak jistota i sebevědomí. Doufám, že příští týden na mistrovství Evropy v Erfurtu už bude vše v lepší pohodě.“

Foto: Pavel Fišer
Spolupráce na článku: Zdeněk Flajšhanz