Filip Šitera zkompletoval druhý juniorský hattrick

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Praha – 11. října
Ve včerejším odloženém závodě českého šampionátu do devatenácti let v Praze vstoupil do hry další faktor. Zkrácený rozpis pro dvanáct jezdců přinesl jednu rozjížďku navíc, nicméně počet povolených hran zůstal na dvou. Závodníci proto museli vedle sbírání bodů myslet také na šetření pneumatik. Šestý juniorský titul v řadě si odvezl Filip Šitera, který ani jednou nepoznal hořkost porážky. Matěj Kůs byl druhý, zatímco Martin Gavenda, který vedl do prvního nájezdu finálové jízdy třetí. Čtvrtý Michael Hádek doplatil na stav svého obutí. Musel totiž absolvovat jeden start navíc, když jeho semifinále bylo přerušeno kvůli pádu Jana Holuba. Vložený mítink stopětadvacítek se stal kořistí Jakuba Fencla.

Gumožerná rozcvička
Vzhledem k drastickému úbytku závodníků nezbylo VV SPD nic jiného, než sáhnout po někdejším rozpisu z devětadevadesátého. Jenže limit dvou nových hran zůstal zachován. A tak se závodníci dostali mezi dva obrovitánské mlýnské kameny. Na jedné straně museli šetřit obutí, pro dobrý výsledek však zároveň bylo nezbytné dostat se mezi nejlepších osm.

By na Markétu dorazilo jen jedenáct závodníků, nebyl boj o dvě semifinálové rozjížďky žádnou procházkou růžovým sadem. Stačí se zeptat Pavla Pučka. Závodník pražské Markéty si v loňských devatenáctkách v Pardubicích strčil nohu pod svůj vlastní hák. A do hlavního závodu postoupil jen jako náhradník. Tehdy se dokonce ještě jela kvalifikace.

Letos se zdálo, že ho odporná smůla konečně nechala dojít na druhý břeh. V rozjížďce s číslem tři odstartoval hned za Matějem Kůsem. A pak až do cíle hájil druhou příčku před dotírajícím Michalem Dudkem.

Hned po přestávce se mu však utrhlo sedlo. A v sedmé jízdě mu prasknul řetěz. V rozjížďce s číslem jedenáct odvedl Dominika Jecha. Pavel Fuksa a Matěj Kůs, s nímž jel v základní části už potřetí, mu ujeli.

Suma sumárum, tři body a umisovací jízda o deváté místo. Ani v ní to Pavel Pučko neměl v souboji se svými klubovými kolegy jednoduché. Sice perfektně odstartoval, ale pak v Dominiku Jechovi bouchly saze. A v první zatáčce se vnějším obloukem posunul do čela.

Pavel Pučko se ovšem nevzdal. V nájezdu do druhého kola se do čela vrátil. Nicméně i Dominik Jech byl po průjezdu cílem v báječné náladě. „Že bych si to s tím koncem kariéry rozmyslel,“ smál se. „A zkusil to ještě příští rok?!“

Pod tlakem úsporných opatření ve vztahu ke gumovému obutí, byla jinak základní část dvanácti jízd prosta dramatických momentů. Z poklidu vyčnívala prakticky jen dvě úvodní vítězství Jana Holuba. V rozjížďce s číslem dvě objel Martina Gavendu v první zatáčce. A o čtyři jízdy později vyjel na protilehlou rovinku před Michaelem Hádkem.

Bez překvapení na úkor favoritů
Personální krize letošních českých oválů se nevyhnula ani okruhu favoritů šampionátu devatenáctiletých. Adam Vandírek by při své letní formě nepochybně pomýšlel hodně vysoko. A to samozřejmě platí rovněž o Martinu Vaculíkovi. Přeložení mítinku z původního termínu kvůli dešti se však dostalo do kolize s pouákem v Ipswichi, na němž slovenský český mistr už dříve přislíbil startovat.

Po vcelku poklidné základní části, přišla pro osm postoupivších závodníků dvojice semifinále. A s ní pro favority rovněž nutnost protnout metu na prvním či druhém místě. Úvodní semifinálová jízda se nesla v duchu pokračování triumfální šňůry Filipa Šitery.

Obhájce titulu vyhrál čtyři své základní jízdy takřka pokaždé ve stylu start – cíl. Pouze v rozjížďce s číslem čtyři na něho odstartoval Matěj Kůs. Avšak ještě před prvním nájezdem byl plzeňský závodník v čele. Nyní však nezaváhal a posléze si mohl volit místo na finálovém roštu jako první.

Jako druhý protnul metu Martin Gavenda. Pražský závodník zvolil maximálně úspornou jízdu šetřící síly i pneumatiky. V semifinále mu pomohla i shoda okolností. Pavel Fuksa v sedle motocyklu se silným agregátem vypůjčeným od Mariána Jirouta se totiž musel bránit v první zatáčce bránit nájezdu Michala Dudka.

Druhé semifinále vyneslo do čela Matěje Kůse. V prvním oblouku se za něho zařadil Michael Hádek. Jan Holub sice zaváhal na startu, ale zasypával Petra Babičku jedním útokem za druhým. Ve třetím kole však v zatáčce u depa upadl a podél mantinelů se rozblikala červená světla. Při repete objel Michael Hádek Matěje Kůse už v první zatáčce.

Finále B o páté místo mělo svého suveréna v osobě Pavla Fuksy. Pardubičan využil vnitřní pozici na roštu. Po vylétnutí pásky se rychle dostal dopředu, aby za celá čtyři kola nepůjčil vedení ani na okamžik. Petr Babička získal druhé místo. Musel ho hájit před statečně útočícím Janem Holubem, který za sebou prve v úvodním oblouku nechal Michala Dudka.

Z role suveréna nevypadl Filip Šitera ani ve finále A. Před první zatáčkou byl sice dříve Martin Gavenda, avšak plzeňský borec spěchal za svým druhým hattrickem v českých juniorských šampionátech. Venkem se prohnal okolo Pražana, aby si o dění za svými zády nechal později vyprávět.

Martin Gavenda udržel stříbro jen jedno kolo. V nájezdu do druhého jej minul Matěj Kůs. Zato Michaelu Hádkovi nezbylo, než se smiřovat s bramborovou medailí. V depu mohl jen nešastně ukazovat na svou ojetou pneumatiku, na níž místy chyběly i špunty.

Hlasy z depa
„Dobrý,“ použil Filip Šitera své oblíbené slovíčko při hodnocení svých pocitů po završení druhého hattricku na české juniorské scéně. „Ale docela to tady upadá. Jak jezdci, tak diváci…“ Filip Šitera obhájil svou loňskou korunu bez ztráty květinky. „Problémy nebyly,“ pochlubil se. „Musím zase poděkovat Bohoušovi Brhelovi. Akorát dvě gumy na šest jízd jsou málo. Chtělo by to víc.“ A koho vnímal za největší hrozbu na své cestě za titulem? „Nejtěžší byl Kůsák,“ nezastíral. „To bylo jasný už předem. Neměl svůj den a to ho handicapovalo. On má ale ještě rok, já to jel letos naposledy. Kdybych nevyhrál, byl bych zklamanej. Člověk má odcházet z nejvyššího místa.“

„Vyhrál ten nejlepší,“ připustil Matěj Kůs. „Doufám, že to za rok bude lepší.“ Nicméně nešel porazit? „Filip je dobrej,“ nebylo Pražanovi moc do řeči. „Motory mu jedou pěkně. Je to vidět. Dělá si, co chce.“

„Jsem rád, že je to za mnou,“ ulevil si Martin Gavenda. „Zezačátku jsem jel na jistotu. Šetřil jsem síly a gumu. A v semifinále jsem začal tahat.“ A ve finále? „Měl jsem obavy, že z jedničky neodstartuju,“ svěřil se. „Vybral jsem si dobrou kolej. Ale lajna až po střed byla v první zatáčce tvrdá. Než jsem se tam dostal, Filip mě objel. Bylo to naposledy, aspoň jsem ty devatenáctky zakončil bednou.“

„Dobrý i špatný,“ viděl své dnešní vystoupení Michael Hádek rozporuplně jako pohádková princezna Koloběžka. „Jsem šastnej i zklamanej. Postoupil jsem do finále a pojedu mistrovství Evropy. Špatnej ale jsem z toho čtvrtýho místa. Příští rok to musí vyjít. Aspoň bedna!“ A proč na ni plzeňský závodník nezaútočil už dnes? „Nebyla guma,“ rozhodil rukama. „S tou opakovačkou jsme nepočítali. A půlky hrany nebyla. Na finále už byly dokonce tři nebo čtyři špunty utrhaný. Seděl jsem v půlce sedačky, ale stejně neodjel. Chtělo to šetřit gumu. Ale to bych se zase do finále nedostal.“

„Finále by bylo hezčí,“ komentoval svůj výkon Pavel Fuksa. „Ale dobrý, pojedu mistrovství Evropy. Nenaladil jsem první jízdu. Je to Mariánův motor do Anglie. Točí odspodu, má sílu, ale je náchylnej na převody. Dobrý bylo, že jsem v béčku jel od lajny. Měl jsem raketovej start, stáh‘ to na lajnu a pak si to už jen hlídal.“ Výsledkem se stalo celkové páté místo. „Třikrát za sebou jsem byl pátej,“ vybavil si Pavel Fuksa své výsledky v českých devatenáctkách. „I když ten první rok stejně s Filipem. Netěší mě to, finále mě lákalo.“

      SMF1 SMF2 C B A
1. Filip Šitera, Plzeň 3 3 3 3 12 1.       1.
2. Matěj Kůs, Praha 3 2 3 3 11   2.     2.
3. Martin Gavenda, Praha 2 1 3 2 8 2.       3.
4. Michael Hádek, Plzeň 1 2 2 3 8   1.     4.
5. Pavel Fuksa, Pardubice 1 3 2 2 8 3.     1.  
6. Petr Babička, Slaný 2 2 1 1 6   3.   2.  
7. Jan Holub, Plzeň 3 3 0 2 8   X   3.  
8. Michal Dudek, Slaný 1 1 2 0 4 4.     4.  
9. Pavel Pučko, Praha 2 0 E 1 3     1.    
10. Dominik Jech, Praha 0 0 1 0 1     2.    
11. Patrik Doubek, Praha 0 1 1 1 3     3.    

Vložený závod 125 ccm:

      MF FIN
1. Jakub Fencl, Praha 2 2 3 3 10   1.
2. Jaroslav Hladký, Praha 3 2 3 3 11   2.
3. Miroslav Machek, Praha 2 3 2 2 9 1. 3.
4. Zdeněk Vrba, Praha 1 1 1 2 5 2. 4.
5. Ondřej Veverka, Praha 3 1 1 1 6 3.  
6. Miroslav Horák, Praha 1 3 2 X 6 4.  

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)